Maliny - uprawa, nawożenie cięcie cz.2

Drzewa owocowe
Zablokowany
lucyna78
200p
200p
Od: 11 mar 2014, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Maliny

Post »

OgrodnikSebek pisze:U mnie też się kończą , mam już około 20 kg:P Wszystko jest już soczkiem :D

Ile krzaczków posiadasz ?
Awatar użytkownika
OgrodnikSebek
200p
200p
Od: 29 mar 2013, o 12:08

Post »

https://imageshack.com/i/0rzdjcie0015yfj Tu wstawiam zdjęcie moich malin . Nie liczyłem ile krzaków bo się rozrosły . 4 przęsła płotu co widać trochę na zdjęciu :D No a szerokość to z metr będzie może więcej
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
darekpinio1
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 kwie 2012, o 19:34

Maliny

Post »

Witam !
Trzy lata temu posadziłem cztery krzewy malin na grządce o wymiarach 4m na 2m wydaje mi się że jest ich obecnie za dużo a moje pytanie brzmi czy mogę je jakoś przerzedzić,wykopać niektóre czy obcinać niechciane przy gruncie. Doradźcie !
Pozdrawiam !
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Nie ma zdjęcia czyli trzeba brać tylko pod uwagę Twoją wizualizację słowną. Dobrze by było przekopać/ podzielić maliny i albo posadzić w innym miejscu to będziesz miał dwa maliniaki albo komuś oddać
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
Lukas99
100p
100p
Od: 22 paź 2013, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

U mojego sąsiada są zrównane z ziemią i to chyba im wiele nie zaszkodzi jeśli ich nie wykopiesz... Malina jest praktycznie jak chwast, jak nie wyrwiesz z korzeniami to się nie pozbędziesz :twisted:
Śmierć ogrodnika w niczym nie zagraża drzewu. Ale jeśli drzewo będzie zagrożone, ogrodnik umiera dwukrotnie...
Głupiec i mędrzec nie widzą tego samego drzewa.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Te szkółkarskie maliny to takie tam patyki, owszem dzika malina to dopiero wyzwanie w ogrodzie :lol:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
darekpinio1
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 kwie 2012, o 19:34

Post »

Co roku na jesień je przycinam u samej ziemi. Ok tak więc szpadel i heja przerzedzę w ten sposób.
Dzięki za okazaną pomoc !
Pozdrawiam !
lucyna78
200p
200p
Od: 11 mar 2014, o 19:08

Post »

To super wynik, sądziłam że masz ich pół pola :D Napisz prosze jak o nie dbasz, czym nawozisz. Ja swoje marne 2 krzaczki dopiero posadziłam, mam nadzieje,że sie ładnie przyjmą i będą owocować. Pozdrawiam

ps. kupione sadzonki maja takie suche wystające patyki na jakies 15 cm mam je zostawić czy obciąć?
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 2

Post »

Obcinanie nic Ci nie da, przecież będą wybijać nowe pędy. Ja bym Ci radził wykopać wszystko i to miejsce przerobić np. glebogryzarką. Może się okazać że tyle malin wyjałowiło ziemię a także zwabiło wiele szkodników np. pędraków. Po przekopaniu ziemi i wybraniu pozostałości z malin, chwastów itp. nawieźć dobrze przekompostowanym obornikiem i wyznaczyć rządki oraz wtedy wybrać najładniejsze krzaki i zasadzić.
Pozdrawiam Paweł
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Paweł, co ty doradzasz? Wykopać maliny po 3 latach i zaczynać od początku? Spokojnie mogą rosnąć kilkanaście lat, trzeba im dołożyć trochę jedzonka. To, że jest w tej chwili dużo pędów nie świadczy o tym, że ziemia jest wyjałowiona - przeciwnie.
Ja jestem zwolenniczką prowadzenia malin w rzędach, ale taka polanka 2m x 4m też może być (widzę taką u sąsiada).
Pędy malin można po prostu przerzedzić wycinając przy ziemi (ja koszę po bokach malin i wycinam ze środka słabsze zagęszczające pędy. Można też odkopać część jeśli chce się pozyskać materiał na nowe nasadzenia.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oooooo przepraszam, nie dokładnie przeczytałem i nie zauważyłem że trzy lata temu zostały posadzone :oops: :oops: .
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
OgrodnikSebek
200p
200p
Od: 29 mar 2013, o 12:08

Post »

Oj dbam dbam . Jak było 37 stopni aż się gotowały . Dużo je podlewałem wodą ze studni . Nawet mam zapisane że 22 razy podlewałem w 2013 roku :D Na jedno podlewanie to szło ze 100 litrów a jak susza to więcej . Więc sama widzisz wody nie żałowałem. Malinki wielkie i wodniste. A jak kwitły to podsypałem im nawozu , nie pamiętam nazwy ale to taki zwykły uniwersalny do drzew , krzewów . Nawet ziemniakom nasypałem. Nie obcinaj , ja na wiosnę obetnę suche na wysokość własnie coś koło 15 cm . One z ziemi puszczą.
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
Marianka
50p
50p
Od: 21 maja 2013, o 23:28

Post »

Kochani, jaki litraż pojemnika użyć do sadzenia malin? 14l starczy, czy raczej coś większego?
Pozdrawiam - Katarzyna
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”