Karczownik,kret, nornica czy... - 2cz.(2007.06.28 - do 2011.11.06)

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Widuje się czasem takie miejsca jakie pokazałaś Hanka, ale zwykle właścicieli posesji z tak rozbudowanym krecim systemem korytarzy jak na zdjęciach powoli rezygnują z walki(rozmawiałem już z kilkoma o tym i każdy odpowiadał tak samo), gdyż mają już dosyć niekończącej się walki, w której krety mogą bez problemu przejść do bezpiecznego miejsca. Wtedy jak mówią pozostaje już tylko zamiast używać odstraszaczy i innych wypisanych w tym dziale metod, zaorać teren i próbować od nowa go założyć...
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Takie ilości kretowisk jak na zdjęciach od Hani świadczą o jakimś szalonym żerowisku, czyli pod trawą są pędraki, albo inne robale będące przysmakiem kretów. Bez tego krety nie zamieszkałyby w takiej ilości na jednym terenie, bo czym by się wyżywiły? A więc walka z nimi powinna się zacząć od wytępienia robali, czy tak?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Haniu, proponuję byś poradziła właścicielowi tego terenu by przed założeniem ogrodu ,wynajął go wojsku na poligon wojskowy co najmniej na 5 lat.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Nie muszę, Tadzinku.
To ekolog, a nie esteta :lol:
Jak widzisz, On nie truje, nie niweluje, nie przepędza.
Ale też nie ma pędraków, drutowców, nornic i karczowników :lol:
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapewne wyznaje zasadę słynnego Kononowicza-"żeby nie było niczego".
Tak też pięknie
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Nalewka ma tu racje sprawdz dokładnie czym moga sie żywić u mnie był to orzech - przepraszam miłosnikow i smakoszy orzecha, ale po ścięciu mam spokoj, fakt walczyłam w końcu BROSS.
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

hanka55 pisze:Fleur 78, obawiam się, że to karczownik, bo takie kopczyli wokół wejścia robi - jak na 3-cim zdjęciu :cry:
Chyba największy szkodnik, bo obżera korzenie do gołego pnia.
Ale specjalistą nie jestem, więc to tylko smętne domniemanie.

Bodajbyś się myliła, Haniu... :shock: :cry:
Moja miłość do zwierząt ma jednak jakieś granice.... :?
Nasadzę draniowi 1000 koron cesarskich, czosnków i temu podobnych delikatesów... może pomoże... :roll:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

U mnie są nornice - tak sądze. Norki kilkucentymetrowej średnicy, kopców nie ma. Planuję postawić tam łapkę na myszy (taką plastikową, jaką prezentowaliście już na forum), oraz sypnąć trutki (oczywiście nie do pułapki :wink: ). Martwię się tylko o swojego kota i ptaki - czy nie złapią się w pułapkę? Niby kot nie powinien się ziarnem interesować, ale może zainteresuje go sama pułapka? :roll: A ptaki?

No i z powyższych względów chyba będę trutkę wsypywać do norek - bezpieczne to jest? A może lepiej do jakiejś rurki? Poraźcie proszę.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Trutkę wyłącznie do norek i to bardzo głęboko, najlepiej nie posługując się ręka tylko łopatka ogrodową, by nie zostawiać ludzkiego zapachu.
U mnie psy wykopały dziurę i zjadły trutkę. Udało się je odratować.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gdy zauważę na klombie(wśród kwiatów) otwór wskazujący że zrobiły je nornice bezpośrednio przy otworze stawiam tackę lub podstawkę pod doniczkę( można ją delikatnie zagłębić by nornice po wyjściu z norki widziały granulat) i do niej wsypuję granulat dla gryzoni. Nad otworem nornic i tacką kładę o większej średnicy miskę tworząc daszek nad tacką z granulatem. Zadaszenie uniemożliwia dobranie się do karmy innym stworzeniom i powoduje że granulat jest suchy. Wsypywanie granulatu bezpośrednio do norki powoduje że szybko on nabiera wilgoci i pleśnieje. Zadaszenie ustawiam na grudce ziemi, drewienku lub kamyku by istniała 2-3 cm szczelina między ziemią a daszkiem. Karmienie nornic trwa wiele dni , do czasu aż przestanie znikać z podstawki granulat. Z uwagi na to że nornice nie zostawiają kopce ,trudno zlokalizować ich korytarze i dlatego nie polecam pułapek jak na krety. Karmienie ich granulatem powoduje że z najbliższej okolicy wszystkie trafią do jadłodajni po smakołyki.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tadziu - wspaniała metoda !
Spotkałam się z figurkami ogrodowymi w kształcie ślimaka wygrążonego w środku, gdzie na płaskim denku, był pojemnik na trutkę.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

A ja kupiłam dziś tą pułapkę - postawię przy norce i wypełnię jakąś przynętą. Co im dać (oprócz ziarna)? Jeśli to nie poskutkuje, to dopiero granulki.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”