Oliwka Europejska (Olea europea) pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Oliwka Europejska -problem po przesadzeniu

Post »

Te kulki to nawóz osmocote..., wywal je bo popalą korzenie.

Podłoże do wymiany, wymieszaj ziemię uniwersalną z żwirkiem dolomitowym. Oliwka preferuje lekko zasadowe podłoże.

Oliwka preferuje słoneczne stanowisko, daj ją na zewnątrz, na razie w lekko cieniste żeby przyzwyczaiła się do słońca.

W ogóle, to musisz mieć warunki uprawy w okresie jesienno zimowym, bo musi mieć temperatury nie wyższe niż około 10 - 12 stopni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
espe3sup
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 kwie 2024, o 13:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Oliwka Europejska (Olea europea) pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Oliwke przesadziłem już przed dodaniem posta do ziemi do roślin śród.. Dołącze fotke. Myślisz, że to wina tej ziemi?
Kulki też zostały usunięte i na dół wysypałem trochę kermazytu.
Oliwka cały czas stała przy oknie balkonowym.
Dzisiaj dopiero wyniosłem ją na balkon bo myślałem,że może brakuje jej światła ale zgubiła połowe liści i zastanawiam sie co jej może aż tak dolegać.. A jeszcze po tym jak te młode pędy opadły to usunąłem je bo z dnia na dzień usychały. Może to jakiś grzyb ją atakuje ?
Warunki w okresie jesienno zimowym będe miał odpowiednie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niektóre liście które odpadły są w środku 'zdrowe' a niektóre zwinięte. Przeszukałem już chyba wszystkie fora i nawet youtube ale nie widzę żadnych informacji
Obrazek
Michał 🙋
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żaden grzyb!

Roślina musi odchorować błędy uprawowe.
Zrób tak jak pisałem wcześniej, na zewnątrz i musisz uzbroić się w cierpliwość.
Ostrożnie z podlewaniem dopóki nie ruszy ze wzrostem, co może potrwać nawet kilka tygodni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
espe3sup
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 kwie 2024, o 13:57

Post »

Czemu ten lisc sie tak zwija ?
Obrazek

Obrazek
Michał 🙋
szymek71
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 cze 2024, o 22:23

Post »

Dzień dobry,

Chciałem poradzić się w sprawie oliwki. Zimowała na zewnątrz, okryta agrowłókniną, podlewana bardzo rzadko. W okolicach marca / kwietnia zaczęła sprawiać wrażenie przesuszonej, zacząłem więc podlewać ją częściej ale z rozsądkiem (poprzednią oliwkę przelałem także przy tej byłem ostrożny, być może przesadziłem w drugą stronę). W każdym razie od ponad miesiąca oliwce codziennie brązowieje kilka liści i w ogóle nie rośnie. Zauważyłem, że kręcą się przy niej owady (ziemiórki?), kupiłem preparat przeciwko nim do podlewania oraz lepy na owady - złapało się ich mnóstwo, larw w ziemi nie zauważyłem - było to kilka tygodni temu. Proszę o pomoc, bo jak tak dalej pójdzie to na oliwce nie zostanie żaden liść.

Z góry dziękuję za pomoc, załączam też kilka zdjęć :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Aga_w_ogrodku
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 cze 2024, o 19:40

Post »

norbert76 pisze: 28 kwie 2024, o 19:34 Żaden grzyb!

Roślina musi odchorować błędy uprawowe.
Zrób tak jak pisałem wcześniej, na zewnątrz i musisz uzbroić się w cierpliwość.
Ostrożnie z podlewaniem dopóki nie ruszy ze wzrostem, co może potrwać nawet kilka tygodni.
Ja dawkowałam wodę i niestety chyba ją przesuszyłam bo listki się skręciły :/
Mam nadzieję że odbije -
ale mam pytanie o odrosty - to normalne że tak szaleją do góry ? Powinnam przyciąć ?

Mój pierwszy rok z oliwką 🙈

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przesuszenie jedna sprawa. O tej porze roku podlewasz obficie. Chyba, że podłoże jest wilgotne, to wtedy mogło dojść do uszkodzenia korzeni.
Co do przyrostów, Oliwka musi dostać południową wystawę i to najlepiej na zewnątrz po uprzedniej stopniowej aklimatyzacji.
Za parę tygodni można przyciąć.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Sebastian1991
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 cze 2024, o 17:42

Post »

Witam serdecznie ! To jest mój pierwszy post i jestem totalnym nowicjuszem jeśli chodzi o uprawę roślin dlatego proszę o wyrozumiałość

24.05.2024 zakupiłem oliwkę i jakieś 1,5 tygodnia póżniej dokonałem przesadzenia ( ziemia uniwersalna + perlit w stosunku mniej wiecej 1:4 )
Od pewnego czasu pojawiją się zółte liście , staram się podlewać ją raz na tydzień oraz dwa razy zastoswałem nawóz Florovit do palm juk i dracen
Dodam, że oliwka stoi w pełnym słońcu od godziny 7:00 do 12:30
Biały nalot na liściach wynika z aktulanie toczącej się budowy obok i jest to typowy osad . Zraszam ją codziennie . Czy mogę coś poprawić czy dać jej czas żeby odreagowała przesadzenie ?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znowu to zraszanie liści. Powtórzę z drugiego wątku - nic to nie daje.
Oliwka jest przystosowane do suchego powietrza.

Dwa, doniczka z odpływem stoi na podstawce? Z tego co widzę to doniczka z wkładem. Kup normalną doniczkę z podstawką, najlepiej z terakoty.

Trzy, kupując Oliwkę, zdajesz sobie sprawę że będziesz musiał zapewnić chłodne stanowisko w okresie jesienno zimowym w okolicach 10 - 12 stopni max?

Cztery, tyle słońca jest za mało. Powinna rosnąć na południowej wystawie. Trzeba kupować rośliny pod warunki uprawy jakie możemy jej zapewnić.

Pięć, Oliwka preferuje zasadowe podłoże. Wymień je na mieszankę ziemi i żwirku dolomitowego w proporcji około 2:1.

Sześć, bezpośrednio po przesadzeniu nie nawozisz! A dopiero po upływie miesiąca czasu. Nawozisz nawozem mineralnym raz naokoło 3 tygodnie.

Siedem, to nie są sztuczne kwiatki, mogą odchorować inic z tym nie zrobisz.

Na przyszłość radzę wpierw poczytać o warunkach uprawy i pielęgnacji, a potem cokolwiek robić.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Aga_w_ogrodku
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

norbert76 pisze: 18 cze 2024, o 22:12 Przesuszenie jedna sprawa. O tej porze roku podlewasz obficie. Chyba, że podłoże jest wilgotne, to wtedy mogło dojść do uszkodzenia korzeni.
Co do przyrostów, Oliwka musi dostać południową wystawę i to najlepiej na zewnątrz po uprzedniej stopniowej aklimatyzacji.
Za parę tygodni można przyciąć.
Ale właśnie wypuściła zielone, które trzymają się świetnie, a te stare zaczęły zwijać się i odpadać.
Wystawiona jest na południe, ale przy oknie , nie na zewnątrz
Spróbuję powoli wyciągnąć ją na zewnątrz .
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wypuściła nowe przyrosty i to dobry znak, bo taka pora roku. A starsze ucierpiały wskutek błędów uprawowych. Ich już nie wskrzesisz.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Aga_w_ogrodku
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Czyli dobrze rozumiem źe te gałązki będą już suche zawsze ? Jedynie co mogę zrobić to je odciąć ?

Na niektórych suchych widzę źe puszczają zielone na końcu - to tutaj nie wiem co mam zrobić a będzie suchy badyl a potem gałązka ?
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dałaś ją na zewnątrz? Czy trzymasz ją przynajmniej przy południowym oknie?
Te suche liście odetnij...
Z dolnych gałązek, które żyją raczej nie ma szans żeby wypuściły nowe przyrosty, to są drzewa, a one zwykle mają bezlistne dolne części korony.
Możesz co prawda skorygować poprzez cięcie końcówek nowych przyrostów, to może coś niżej wypuści, ale to bywa różnie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”