Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
- Tournesol
- 200p
- Od: 3 maja 2012, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Tournesol
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
Moja pasja : pomidory, papryki i moje kury Marans
No i troche reszte ogrodu
- dorota514
- 200p
- Od: 23 lut 2014, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak to pąki.
Warzywnik na pustkowiu, giganty i inne dorota514 <---klik
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dziękuję!
W takim razie bardzo dobrze, że nie przycięłam tej papryczki, bo to właśnie ta kandydatka z poprzednich moich postów. Muszę zaostrzyć nożyczki na inny egzemplarz
PS. Własnie poszłam się przyjrzeć pozostałym egzemplarzom i inne też już mają mini-pączunie, spóźniłam się
W takim razie bardzo dobrze, że nie przycięłam tej papryczki, bo to właśnie ta kandydatka z poprzednich moich postów. Muszę zaostrzyć nożyczki na inny egzemplarz
PS. Własnie poszłam się przyjrzeć pozostałym egzemplarzom i inne też już mają mini-pączunie, spóźniłam się
Retikulum, ciachnij jedną , będziesz bogatsza o własne doświadczenia. Może się okazać, że przycięta zaowocuje, co prawda później, ale będzie miała większe plony
Kasia
- dorota514
- 200p
Ciachnij, to i tak za szybko na owoce, ja swoje jeszcze sukcesywnie będę obrywać do wysadzenia w gruncie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ok
Z bolącym sercem, ale i wielką ekscytacją ciachnęłam czubek papryczce z najmniejszymi pączkami i największą ilością "wilków". Czubek włożyłam do wody, ale nie wróżę sobie sukcesu w ukorzenianiu, ponieważ nie mam żadnych ukorzeniaczy i innych bajerów, ani czasu, żeby się tą sadzonką bawić
Oto papryka:
Zobaczymy za kilka dni, co się będzie z nią działo
Z bolącym sercem, ale i wielką ekscytacją ciachnęłam czubek papryczce z najmniejszymi pączkami i największą ilością "wilków". Czubek włożyłam do wody, ale nie wróżę sobie sukcesu w ukorzenianiu, ponieważ nie mam żadnych ukorzeniaczy i innych bajerów, ani czasu, żeby się tą sadzonką bawić
Oto papryka:
Zobaczymy za kilka dni, co się będzie z nią działo
- dorota514
- 200p
Złego się nic nie stanie, ja mam już kilka chinensów tak ciachnięte i obok kształtuje się nowy stożek wzrostu z którym rosną równie piękne liście.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bawić się zawsze można z ścinaniem, nawet spróbować posadzić do góry korzeniami, może się ukorzeni
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Ludwiku, a jakie jest Twoje zdanie odnośnie przycinania. Właśnie stoję na rozdrożu, i nie wiem ciachać czy nie.
A pączki obrywać tylko pierwsze, czy tak jak wyżej napisano aż do wysadzenia do gruntu?
A pączki obrywać tylko pierwsze, czy tak jak wyżej napisano aż do wysadzenia do gruntu?
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Papryka dobrze się krzewi i nie trzeba jej pomagać. Nadmiar pąków lepiej usunąć, pozostawić te, które mają zakwitnąć i wydać owoce. Nie wiem o jaką paprykę chodzi, czy taka, co będzie rosła cały czas w doniczce, czy w gruncie. Osobiście uprawiam paprykę amatorsko, ale jaki jest sens, że najpierw pozwolić jej rosnąć żywiołowo, a potem usuwać nadmiar. Dobrze jest usunąć pąk z pierwszego rozwidlenia, bo mocno hamuje dalszy rozwój.
pozdrawiam Ludwik
Wszystko jest OK jeśli papryka siana jest w terminie. Jeśli posiana jest za wcześnie, jakimś rozwiązaniem może być ogłowienie . Opóźni to na pewno wzrost części nadziemnej.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Papryka ma rosnąć w gruncie, bo foliaka czy szklarni na razie nie posiadam.
Mam i ostre i słodkie, razem planuję wysadzić ok. 60 szt, jest to duże wyzwanie ale po sukcesie ubiegłego roku muszę je podjąć.
Pąk z pierwszego rozwidlenia usuwam, a miałam wątpliwości czy konieczne jest usuwanie następnych. Dzięki za wyjaśnienia.
Mam i ostre i słodkie, razem planuję wysadzić ok. 60 szt, jest to duże wyzwanie ale po sukcesie ubiegłego roku muszę je podjąć.
Pąk z pierwszego rozwidlenia usuwam, a miałam wątpliwości czy konieczne jest usuwanie następnych. Dzięki za wyjaśnienia.
Beata