Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.2
- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tykwa, warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań cz.2
Dorota ale fajne te z dziubkiem, jak wysuszysz to ja się piszę na nasionka w przyszłym roku, mogę liczyć na nie? nie pójdziesz sobie stąd?
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
-
- 100p
- Od: 2 lip 2014, o 10:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
na pewno sobie nie pojde. Jak juz wczesniej pisalam, w przyszlym roku planuje posadzic jeszcze inne odmiany i nie ukrywam, ze licze na jakas wymiane nasion. Te moje tykwy sa troszke dziwne i nie moge ich dopasowac do zadnej odmiany, tym bardziej, ze na jednym krzaku sa trzy okragle i cztery podluzne z dziubkem
Mam nadzieje, ze uda mi sie je ladnie wysuszyc.
U nas jest pogoda wymarzona dla tych roslin: bardzo goraco, a wieczorami burza i deszcz, i rano znowu goraco.
Mam nadzieje, ze uda mi sie je ladnie wysuszyc.
U nas jest pogoda wymarzona dla tych roslin: bardzo goraco, a wieczorami burza i deszcz, i rano znowu goraco.
- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
To super, ja ze swej strony moge jak na razie ofiarować Kobre i Birthouse oczywiście jak wysuszę(chociaż zostały mi jeszcze tegoroczne kupne). U mnie tez skwar i być może pasuje to tykwom ale mnie już mniej
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
-
- 100p
Czyli masz takie odmiany jakie ja chce miec w przyszlym roku . Ja tez nie jestem zwolenniczka upalow i do ogrodka chodze dopiero po poludniu, gdyz wtedy jest tam przyjemne, zacienione miejsce. Droga wiedzie przez lasek wiec upal tez tak nie dokucza, co jest wazne szczegolnie dla mojej buldozki.
Dzisiaj musialam popodwiazywac tykwy, bo owoce sa na tych najnizszych pedach i prawie dotykaly ziemi. Patrzylam, czy sa jeszcze jakies zenskie kwiatki i na jednej roslinie wypatrzylam kilka malych. Ciekawe czy zakwitna, czy tez zrobia sie zolte i uschna.
Zastanawiam sie tez czy tykwy beda rosly jescze czy juz tylko dojrzewaly? Jak beda rosly to jak dlugo?
Dzisiaj musialam popodwiazywac tykwy, bo owoce sa na tych najnizszych pedach i prawie dotykaly ziemi. Patrzylam, czy sa jeszcze jakies zenskie kwiatki i na jednej roslinie wypatrzylam kilka malych. Ciekawe czy zakwitna, czy tez zrobia sie zolte i uschna.
Zastanawiam sie tez czy tykwy beda rosly jescze czy juz tylko dojrzewaly? Jak beda rosly to jak dlugo?
-
- 100p
Szukalam nasion tykwy w niemieckich sklepach wysylkowych i znalazlam jeden z ciekawymi odmianami.
http://www.kcb-samen.ch/?cPath=22&langu ... 496&page=1
Czy wszystkie te odmiany sa znane w Polsce? Czy ma ktos doswiadczenie z takimi jak np. na z drugiej pozycji? Ciekawe jakie sa duze.
http://www.kcb-samen.ch/?cPath=22&langu ... 496&page=1
Czy wszystkie te odmiany sa znane w Polsce? Czy ma ktos doswiadczenie z takimi jak np. na z drugiej pozycji? Ciekawe jakie sa duze.
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
na 40 krzaków tykw mam tylko 6 owoców. Wygląda na to, że przesadziłem z azotem... Pędy mają nawet 8 metrów.
Na to wygląda @ptasko
U mnie też nie za wiele owoców bo upały chyba im zaszkodziły. Pożółkły mi liście gdzieś od dołu roślin tak do wysokości metra, a kolejny metr też nie wygląda zbyt zdrowo, tylko te bliżej szczytów roślin są ładne. Można coś na to poradzić? Agrowłóknina mogła zaszkodzić? Osłaniałem nią ziemie w doniczkach bo za szybko schła. Pierwszy raz tego próbuję w poprzednich latach obchodziłem się bez niej.
U mnie też nie za wiele owoców bo upały chyba im zaszkodziły. Pożółkły mi liście gdzieś od dołu roślin tak do wysokości metra, a kolejny metr też nie wygląda zbyt zdrowo, tylko te bliżej szczytów roślin są ładne. Można coś na to poradzić? Agrowłóknina mogła zaszkodzić? Osłaniałem nią ziemie w doniczkach bo za szybko schła. Pierwszy raz tego próbuję w poprzednich latach obchodziłem się bez niej.
-
- 100p
U mnie upaly nie zaszkodzily, wrecz przeciwnie, krzaki sie bardzo rozrosly. Moze dlatego, ze jak juz pisalam, prawie codziennie wieczorem pada deszc, wiec jest goraco ale mokro. Tykwy chyba lubia taki klimat
A teraz jeśli mozna mam pytanie troche z innej beczki: wyrwalam juz przerosnieta salate, kalafiory i fasolke szparagowa i zostaly puste grzadki. Czy moge w te miejsca jeszcze cos posiac, zeby nie bylo tak pusto? Pierwszy rok mam ogrodek i wszystkiego musze sie dopiero uczyc
A teraz jeśli mozna mam pytanie troche z innej beczki: wyrwalam juz przerosnieta salate, kalafiory i fasolke szparagowa i zostaly puste grzadki. Czy moge w te miejsca jeszcze cos posiac, zeby nie bylo tak pusto? Pierwszy rok mam ogrodek i wszystkiego musze sie dopiero uczyc
Możesz siać sałatę oraz rukolę na zbiór jesienny, można siać rzodkiew japońską, rzodkiewkę, jarmuż na zbiór zimowy, Jeśli gdzieś dostaniesz sadzonki to polecam jesienne brokuły i kalafior, moim zdaniem lepiej się udają niż te siane wiosną.
Po zdjęciu agrowłókniny jakby lepiej... czy to możliwe żeby tykwom nie odpowiadała ta podwyższona wilgotność ziemi przez ograniczenie parowania? A może coś innego wchodzi w grę? Sam już nie wiem co zrobić żeby poprawić ich stan, liczę na porady
-
- 100p
Ratunku, moja tykwe zaatakowal chyba macznik. Na lisciach pojawily sie biale plamy, na razie tylko na tych dolnych ale boje sie, ze to pojdzie wyzej. Ok 2 metry za plotem sasiad ma kompostownik, na ktorym rosnie cukinia i liscie tej cukinii sa juz prawie cale biale. Czytalam gdzies, ze powinno sie te zarazone liscie oberwac i spalic ale czy choroba nie przejdzie z powrotem od tej cukinii? Jak przenosi sie macznik? Czy zagraza tez owocom czy tylko lisciom? Druga tykwa rosnie troche dalej i na razie jest zdrowa.
Bardzo prosze o rade osoby bardziej doswiadczone
Bardzo prosze o rade osoby bardziej doswiadczone