Lobelia cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lobelia cz.3

Post »

To ja w takim razie zrobię eksperyment: pojedynczo popikuję sobie po 5 sztuk z kolorku,a resztę-tradycyjnie kępkami.W ciągu sezonu porównam wygląd roślinek,zobaczę też która lepiej będzie kwitła.
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

Lobelię sieję ok. połowy lutego. Wcześniej pikowałam tylko kępkami. W ubiegłym roku kilka sztuk popikowałam pojedynczo.
Rzeczywiście, choć nie spodziewałam się tego, te pojedyncze rozkrzewiły, wyglądały ładnie. Posadziłam w gruncie i w doniczkach.
W gruncie, te sadzone z niewielkich kępek, podobały mi się bardziej, bo tworzyły większe "poduchy". Ale te pojedyncze w doniczkach (dosadzone do werbeny, petunii) wyglądały fajnie, bo były takie bardziej "ażurowe" niż z kępki, nadawały lekkości.
W tym roku też kilka popikuję pojedynczo. A kępki staram się robić niewielkie, wydaje mi się, że szybciej rosną, niż duże kępki.
Pozdrawiam, Kasia
chinka
200p
200p
Od: 19 sie 2012, o 17:15

Post »

Na swoją obronę powiem tylko, że lobelię pikowałam zaraz po begoniach więc miałam wyostrzony wzrok i może dlatego tak było mi łatwiej :;230
A tak naprawdę to najładniejsze lobelie miałam w tym roku, choć wcale ich nie siałam. Same się porozsiewały i miałam piękne niebieskie poduchy w całym ogrodzie :)
Pozdrawiam, Bogusia
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Ja lobelię pikuję po 5-6 sztuk,roślinki odliczam patyczkiem do szaszłyków albo cienkim szydełkiem ;:224 Mam opakowanie takiej lobelii zwisającej-jestem ciekawa jak ona "zareaguje" na pojedyncze pkowanie :roll:
chinka
200p
200p

Post »

Marzenko, tutaj jest zdjęcie moich zwisających, które też pikowałam pojedyńczo. Tylko nie pamiętam po ile sztuk wsadzałam do jednej takiej wiszącej doniczki, ale chyba 3 albo 4.
Pozdrawiam, Bogusia
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Bogusia wyglądają całkiem obiecująco,muszę zwyczajnie spróbować.Żałuję,że nie mogę wysiać wcześniej niż 1 marca ale to chyba też dobry termin...
chinka
200p
200p

Post »

Wydaje mi się, że termin jest dobry, bo w lutym jest mało słońca więc one rosną wolno i tak naprawdę ruszają dopiero w marcu. Poza tym nie ma co się męczyć z tą rozsadą na parapetach przez 3 miesiące, a z tego z wyczytałam to wysiewasz dosyć dużo roślin więc każdy centymetr parapetu jest bezcenny :wink:
Pozdrawiam, Bogusia
Awatar użytkownika
Andzia1967
200p
200p
Od: 1 kwie 2013, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziś wysiałam 2 paczuszki niebieskiej lobelki każda z innej firmy. ;:306 To tak żeby nie wyjść z wprawy w sianiu ;:108 ;:65 ;:65
A jak się zbytnio powyciągają ,to najwyżej dokupię jeszcze jedną paczuszkę i wysieję w połowie lutego, tak jak to zrobiłam w zeszłym roku. Moim zdaniem było to jednak trochę za późno ,gdyż zaczęły kwitnąc dopiero pod koniec czerwca. Ale ja dopiero zaczynam stawiać pierwsze kroki w uprawach balkonowych, więc mogę się też mylić .Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

:wit
Lobelię planuję wysiać w połowie lutego. Nie mam jeszcze nasion, ale u mnie co roku króluje szafirowa. Po pierwszej próbie wiele lat temu dałam sobie spokój z pikowaniem, sadzę niewielkie kępki bezpośrednio do gruntu w maju.
Pozdrawiam
Ewa
anka2328
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 paź 2010, o 18:32

Post »

To w takim razie ja także wysadzę bez pikowania :) a może połowę popikuję i porównam różnicę :wit
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Jutro sieję, mam dzień spóźnienia, bo co roku 27stycznia :) Znowu będzie niebiesko. Moja zeszłoroczna fotorelacja na pierwszej stronie wątku.
Potem było tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
julcia03
100p
100p
Od: 17 mar 2014, o 13:05

Post »

Lobelia posiana :D niebieska stroiczka i zwisajaca .Pierwszy raz sieję zauroczona Waszymi hodowlami
;:oj
Mój ogród,moja duma.
Ogród Julii http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 49&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
ann33
200p
200p
Od: 30 mar 2010, o 15:36

Post »

Lobelia jest cudna. Uwielbiam takie drobne kwiatuszki. Mam już posianą i robię to pierwszy raz mając nadzieję, że się uda:) Myślę skomponować w zestawie białą gipsówkę z niebieską lobelią. Zobaczymy co z tego wyjdzie...
Mam pytanie do znawców' w temacie. Kiedy i jak przycinać lobelię żeby się rozkrzewiła? Nie sposób przeczytać wszystkiego od początku.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”