Sosna - choroby, szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sosna - choroby, szkodniki
Dziś znów te paskudy latały!
Powtórzyłam oprysk
Powtórzyłam oprysk
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 3 cze 2009, o 07:18
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam, mam pytanie.
Zauważyłem na sośnie pospolitej duże ilości czarnych robaczków na młodych pędach wzrostu.
Pytanie czy są to mszyce ? Czy można je prysnąć Decisem czy też Owadofosem ?
Powie mi ktoś co to jest za robactwo ?
Zauważyłem na sośnie pospolitej duże ilości czarnych robaczków na młodych pędach wzrostu.
Pytanie czy są to mszyce ? Czy można je prysnąć Decisem czy też Owadofosem ?
Powie mi ktoś co to jest za robactwo ?
Owszem, warto byłoby
- gemciu83
- Kontakt:
Machnąłem Decisem. Jednak efekty nie są zbyt dobre Za jakiś czas strzelę Owadofosem.MirekL pisze:Owszem, warto byłoby
A ze zdjęć to wygląda mi to na jakiegoś smolika albo szczeliniaka.
Zauważyłem dzisiaj dziwne twory (galasy??) na młodych pędach mojej kilkuletniej sosny czarnej. Podejrzewam ochojnika, ale nie znalazłem w sieci zdjęć, które by odpowiadały dokładnie temu co zdarzyło się mojej sośnie. Zaatakowane młode pędy mają bardzo słabe przyrosty natomiast te które nie zostały zaatakowane (głównie w górnej części, sosna ma około 3 metra wysokości) są OK. Proszę o pomoc. Zbierać i spalić? Czym to potraktować? Obok rosną jeszcze dwie identyczne sosny - nie zostały zaatakowane.
dziękuję i pozdrawiam
Marcin
dziękuję i pozdrawiam
Marcin
- gemciu83
- Kontakt:
Marcin007 pisze:Zauważyłem dzisiaj dziwne twory (galasy??) na młodych pędach mojej kilkuletniej sosny czarnej. Podejrzewam ochojnika, ale nie znalazłem w sieci zdjęć, które by odpowiadały dokładnie temu co zdarzyło się mojej sośnie. Zaatakowane młode pędy mają bardzo słabe przyrosty natomiast te które nie zostały zaatakowane (głównie w górnej części, sosna ma około 3 metra wysokości) są OK. Proszę o pomoc. Zbierać i spalić? Czym to potraktować? Obok rosną jeszcze dwie identyczne sosny - nie zostały zaatakowane.
dziękuję i pozdrawiam
Marcin
To młode szyszki męskie !! Niczym tego nie traktuj u mnie też tak jest, pojawiają się u już starszych osobników (drzew). Będziesz miał szyszki i nasiona na jesień. Zbierz je sobie osusz na grzejniku, a wiosną wysiej będziesz mógł sobie je rozchodować
No właśnie dziś na jednym pędzie u mojej sosny czarnej też zauważyłam takie narośla. Ale numer, już miałam przecinać i szukać szkodników . Na kosodrzewinie też mam takie trzy szyszunie razem. Tylko dlaczego w poprzednich latach ich nie było. I dlaczego tylko na jednym czubku.
- gemciu83
- Kontakt:
renim pisze:No właśnie dziś na jednym pędzie u mojej sosny czarnej też zauważyłam takie narośla. Ale numer, już miałam przecinać i szukać szkodników . Na kosodrzewinie też mam takie trzy szyszunie razem. Tylko dlaczego w poprzednich latach ich nie było. I dlaczego tylko na jednym czubku.
Nie było bo musiały ustalić, który jest kobitka, a który facet.
Na innych pędach masz pewnie takie dwa czułki fioletowe, prawda ?
Moje sosny stały z 5-6 lat nim pokazały co tam mają pod ubraniem ;)
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
A ja jedną rozparcelowałam w poszukiwaniu nie chcianego przybysza