Biotit- Ostre Papryki, dżdżownice i zioła z Domowej Fabryki
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ostre Papryki i zioła z Domowej Fabryki
Kasiu
nawożę skrzypem, Florowitem do Pelargoni, tylko Habanero ma tak na początku, potem jest ok.
Przy następnym podlewaniu wyjmę starsze roślinki , zobaczysz , że są ok.
Kurczę, naprawdę nie ma skuteczniej recepty na ziemiórki, czemu do tej pory nikt nic nie wymyślił.
Wszytko co stosuję, to wg mnie półśrodki, po 7 dniach wracają i nic tego nie może zmienić.
nawożę skrzypem, Florowitem do Pelargoni, tylko Habanero ma tak na początku, potem jest ok.
Przy następnym podlewaniu wyjmę starsze roślinki , zobaczysz , że są ok.
Kurczę, naprawdę nie ma skuteczniej recepty na ziemiórki, czemu do tej pory nikt nic nie wymyślił.
Wszytko co stosuję, to wg mnie półśrodki, po 7 dniach wracają i nic tego nie może zmienić.
- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ziemiórki to coś co mi zawsze na nerwy działa, pamietaj Piotrze by nie przesuszyć podłoża. Do podlewania na sam początek polecam florovit universalny, tam proporcja azotu do potasu jest wieksza, potem kiedy pojawią sie pierwsze kwiaty rośliny podlewać najlepiej nawozami do kwitnących- lub ekologiczną gnojówką z żywokostu
- Biotit
- Biotit
Sprawdziłem skład i Florovit do Pelargonii ma więcej Azotu od Florovitu Uniwersalnego . Może miałaś inny na myśli ?.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
A tu nie chodziło o stosunek azotu do potasu? Do pelargonii ma 4do8, czyli 1do2, a uniwersalny 3do2.
- MORANGO
- Kontakt:
Ja na samym początku nawoże saletrą amonową, rozpuszczam ja w wodzie i co 2 podlewanie, florovitem nawoże dolistnie- z mojego doświadczenia sprawdza się idealnie, natomiast w póżniejszym etapie nawozem do pelargoni, który ma taką proporcję potasu do azotu i fosfory NPK 9% N, 9% P i 27 % K, potas sprawia, że rośliny kitną jak szalone- podobny skład ma gnojówka z żywokostu, tą stosuję wówczas gdy rosliny już rosną na miejscu stałym, bo smród jest przerażający
- BobejGS
- Kontakt:
Co ile pryskasz? I ile ml na litr?
- MORANGO
- Kontakt:
Błażej- powiem Ci szczerze, że robie to na oko- tak kieliszek od wódki na pól wiadra wody, zawsze robie to wieczorem, by nie poparzyć liści, na florovicie powinna pisać dawka, ale sprawdze to dokładnie- a pryskam co tydzien czasami co 1,5
- BobejGS
- Kontakt:
No na oko, to nie Ja. Zbytnio się boje o nie. Kieliszek na pół wiadra, czyli ok 25ml nax 5l wody, czyli ok 5ml na litr. To i tak sporo. Muszę przemyśleć temat. Dziękuje za nakierowanie.
- Biotit
Kieliszek, kieliszkowi nierówny, 5 ml na litr to wg mnie za dużo, dałbym 2-3 ml/l.
- MORANGO
- Kontakt:
No właśnie kieliszek do kieliszka nie podobny, miałam na myśli taki mały kieliszek, ale sprawdze dokładnie proporcje i podam fachowo, a nie na kieliszki hahah
- BobejGS
- Kontakt:
No racja. Ale i tak 3ml, to do podlewania, więc dla oprysku nie powinna być połowa dawki? Czy istnieje jakaś tabela, określająca zapotrzebowanie papryki w poszczególnych dniach/tygodniach wzrostu?
- MORANGO
- Kontakt:
Krótka instrukcja
Nawożenie powinno opierać się o wyniki analizy chemicznej gleby. Istotnym elementem jest odczyn podłoża. Powinien być zbliżony do obojętnego, stąd też dla większości gleb wskazane będzie wapnowanie. Jak już wspomniano papryka bardzo korzystnie reaguje na zwiększanie próchnicy w glebie, stąd celowe jest stoso-wanie nawozów organicznych w formie obornika lub nawozów zielonych. Dobrym źródłem materii organicznej mogą być także kora sosnowa, torf lub słoma, które sto-sować można jako materiał wyścielający międzyrzędzia w jednym sezonie i wyko-rzystać jako nawóz organiczny przez przyoranie jesienią. Przy takim stosowaniu tych materiałów konieczna jest kontrola kwasowości podłoża. Możliwa jest też uprawa przy wyłącznym nawożeniu mineralnym. Orientacyjna ich dawka sięgać może około 300 kg na hektar NPK w proporcji 2:3:5. Godne polecenia, szczególnie do nawożenia pogłównego, są wieloskładnikowe mieszanki mineralne takie jak Azofoska, zawiera-jące obok makro- także mikroelementy. Połowę dawki lub jeszcze większą jej część wnosimy przed sadzeniem w trakcie przygotowywania gleby. Pozostałą stosuje się pogłównie, w 2-3 dawkach, najlepiej w połączeniu z nawadnianiem. Ostatnie nawo-żenie nie powinno być wykonane później niż na początku sierpnia. Istotna jest forma nawozów potasowych. Niezależnie od tego czy będzie stosowany jako nawóz poje-dynczy czy też w mieszankach wieloskładnikowych
Nawożenie powinno opierać się o wyniki analizy chemicznej gleby. Istotnym elementem jest odczyn podłoża. Powinien być zbliżony do obojętnego, stąd też dla większości gleb wskazane będzie wapnowanie. Jak już wspomniano papryka bardzo korzystnie reaguje na zwiększanie próchnicy w glebie, stąd celowe jest stoso-wanie nawozów organicznych w formie obornika lub nawozów zielonych. Dobrym źródłem materii organicznej mogą być także kora sosnowa, torf lub słoma, które sto-sować można jako materiał wyścielający międzyrzędzia w jednym sezonie i wyko-rzystać jako nawóz organiczny przez przyoranie jesienią. Przy takim stosowaniu tych materiałów konieczna jest kontrola kwasowości podłoża. Możliwa jest też uprawa przy wyłącznym nawożeniu mineralnym. Orientacyjna ich dawka sięgać może około 300 kg na hektar NPK w proporcji 2:3:5. Godne polecenia, szczególnie do nawożenia pogłównego, są wieloskładnikowe mieszanki mineralne takie jak Azofoska, zawiera-jące obok makro- także mikroelementy. Połowę dawki lub jeszcze większą jej część wnosimy przed sadzeniem w trakcie przygotowywania gleby. Pozostałą stosuje się pogłównie, w 2-3 dawkach, najlepiej w połączeniu z nawadnianiem. Ostatnie nawo-żenie nie powinno być wykonane później niż na początku sierpnia. Istotna jest forma nawozów potasowych. Niezależnie od tego czy będzie stosowany jako nawóz poje-dynczy czy też w mieszankach wieloskładnikowych