Lipa (Tilia)
Duże lipy przy budynku wielorodzinnym- wyciąć czy nie?
Witam, Przy domu wielorodzinnym, w którym mieszkam rosną (po obu stronach budynku, wejście główne), dwie duże (poniemieckie) lipy. Jedna jest na wprost mojego okna (ok 2 m odległości), druga u sąsiadów po drugiej stronie. są wielkie i zasłaniają frontową cześć budynku, w tym okna od naszych pokoi. Mimo usuwania kilku gałęzi , rokrocznie, przyrosty są silne i duże. Spełniając wszystkie formalności, część sąsiadów chciałaby te lipy usunąć, inni jednak nie chcą, argumentując, że te lipy wyciągają wilgoć spod budynku. odkąd jest kanaliza, nie ma wilgoci, budynek podpiwniczony ok 3 m wysokie piwnice-strop Kleina). Czy to jest prawda z tą wilgocią, czy lipy można usunąć i wtedy budynek będzie miał więcej słońca? będę wdzięczna za podpowiedź Pozdrawiam Ewa
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lipa (Tilia)
Duże drzewa pobierają dużo wody. Czy u Was usunięcie drzew spowoduje wilgoć w piwnicy nie da się zgadnąć.
Usunięcie drzew t też dużo wyższa temperatura w budynku i tam gdzie były drzewa. Warto przemyśleć nim będzie za późno.
Usunięcie drzew t też dużo wyższa temperatura w budynku i tam gdzie były drzewa. Warto przemyśleć nim będzie za późno.
Mury naszego budynku maja 60 cm grubości
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
Okien nie otwierasz?
ja mam podwójny mur, w sumie 50cm. Co roku biorę się za wycinanie swierka, aż przychodzi lato i mnie też przechodzi. Gdyby mnie było stać to bym od was odkupił te lipy. Bo nim moje urosną minie pół wieku.
ja mam podwójny mur, w sumie 50cm. Co roku biorę się za wycinanie swierka, aż przychodzi lato i mnie też przechodzi. Gdyby mnie było stać to bym od was odkupił te lipy. Bo nim moje urosną minie pół wieku.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 kwie 2020, o 19:50
Jak wysiać lipe?
Witam wszystkich serdecznie. Chciałbym mieć lipę ale nie wiem jak to zrobić. Czy ktoś moglby mi powiedzieć co trzeba zrobić :kiedy zebrac nasiona, jak długo stratyfkowac, kiedy wysiać . Z góry dziekuje za odpowiedzi.
- leszkat76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Szczepiona jest ta lipa?
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Nie widać żadnego miejsca szczepienia . Drzewko było w doniczce
ale nie sądzę żeby zasypali szczepienie.
ale nie sądzę żeby zasypali szczepienie.
Szpaler z lip
Witam, czy ma ktoś doświadczenia ze szpalerami z lip? chodzi mi dokładnie o odpowiedz na pytanie jak gęsto sadzić ? Chce osiągnąć coś podobnego jak w obrazku poniżej
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Szpaler z lip
To są drzewa formowane na ekrany. Jest przy nich zrobiona konstrukcja do której przymocowuje się gałęzie. Co do rozstawy sadzenia tu jest dosyć duża dowolność, bo wszystko zależy jaką gęstość w jakim czasie chcesz uzyskać.
- BronekTrzmiel
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 kwie 2022, o 21:44
Hej
Chciałbym uzyskać lipę z nasion. Znalazłem parę na balkonie, przeleżały tu cała zimę (mam lipy pod blokiem). Czy można je teraz wysiać, ile trwają wchody i jak wysiać?
Chciałbym uzyskać lipę z nasion. Znalazłem parę na balkonie, przeleżały tu cała zimę (mam lipy pod blokiem). Czy można je teraz wysiać, ile trwają wchody i jak wysiać?
BronekTrzmiel
Znalazłem w fajnej cenie sadzonki lipy o wys. 2m kopane z gruntu. Czy ktoś ma doświadczanie z tak dużymi drzewami kopanymi, jaka jest szansa że się przyjmą?
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli tylko nie zostały mocno przesuszone, to przyjmą się na pewno.
Jak chodzi o lipy, to nie ma z tym problemu.
Jak chodzi o lipy, to nie ma z tym problemu.