Kolekcja dalii ze Śląska cz.II
Re: Kolekcja dalii ze Śląska cz.II
A w jakim terminie w tym roku będzie wystawa?
- man211
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu - jeszcze nie ma uzgodnionego terminu wystawy w Rybniku
Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Dziękuję Grzegorzu za powitanie w tym wątku.
Jeśli chodzi o rezerwacje czasu na wystawę w Rybniku sugerowałem się informacjami ze strony
http://www.gladiris.cz/aktuality.htm
gdzie podane są lipcowe i sierpniowe terminy wystaw w Rybniku.
Oczywiście muszę być. Nie jestem członkiem RKMK, ale chętnie dzielę się informacją o ich wystawach.
Dalie i mieczyki mnie zachwyciły i w tym roku spróbuje się cieszyć się własnymi kwiatami.
Początkowo zostałem zniechęcony do mieczyków przez ich wrażliwość na choroby i robactwo przez mojego kolegę, ale jak przeglądałem forum, to wszystko minęło. Jakie te rośliny są piękne, i różnorodne.
Teraz zaczytuję się w tajnikach uprawy i zbroję się na grzyby i robaki. I od razu mam pytanie.
Jednym ze środków przeciwgrzybicznych jest nadmanganian potasu. W jakim stężeniu powinno stosować się ten środek? Przy odkażaniu rąk jest to tylko 0,05%, chociaż znalazłem informację, że może być do max. 1%.
Mam nadzieję, że w tym roku będę mógł pochwalić się swoimi mieczykami i daliami.
Pozdrawiam Wątkowiczów
Tomek
Jeśli chodzi o rezerwacje czasu na wystawę w Rybniku sugerowałem się informacjami ze strony
http://www.gladiris.cz/aktuality.htm
gdzie podane są lipcowe i sierpniowe terminy wystaw w Rybniku.
Oczywiście muszę być. Nie jestem członkiem RKMK, ale chętnie dzielę się informacją o ich wystawach.
Dalie i mieczyki mnie zachwyciły i w tym roku spróbuje się cieszyć się własnymi kwiatami.
Początkowo zostałem zniechęcony do mieczyków przez ich wrażliwość na choroby i robactwo przez mojego kolegę, ale jak przeglądałem forum, to wszystko minęło. Jakie te rośliny są piękne, i różnorodne.
Teraz zaczytuję się w tajnikach uprawy i zbroję się na grzyby i robaki. I od razu mam pytanie.
Jednym ze środków przeciwgrzybicznych jest nadmanganian potasu. W jakim stężeniu powinno stosować się ten środek? Przy odkażaniu rąk jest to tylko 0,05%, chociaż znalazłem informację, że może być do max. 1%.
Mam nadzieję, że w tym roku będę mógł pochwalić się swoimi mieczykami i daliami.
Pozdrawiam Wątkowiczów
Tomek
- man211
Tomku nie używam nadmanganian potasu. Przy daliach w razie potrzeby używam coś na mączniaka .
Odnośnie wystaw to okazuje się że chyba nie byłem na tej lekcji kiedy to ustalane były daty wystaw w Rybniku czy Mysłowicach .
Postaram się zapytać kompetentne osoby i ewentualnie potwierdzę .
Odnośnie wystaw to okazuje się że chyba nie byłem na tej lekcji kiedy to ustalane były daty wystaw w Rybniku czy Mysłowicach .
Postaram się zapytać kompetentne osoby i ewentualnie potwierdzę .
Pozdrawiam Grzegorz
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Grzegorzu ! brakuje mi Twoich fotografii.Wstaw coś,pózniej nie bedzie czasu.U nas wczoraj była zima, dzisiaj "wiosna ".....
- man211
Lodziu - Nie posiadam fotek które byś nie widziała .
W zeszłym roku z powodu suszy dalie nie były zbyt atrakcyjne u mnie i z tego powodu też ich mało co fotografowałem.
Te fotki które wyszły w miarę atrakcyjnie staram się zamieszczać do naszego katalogu daliowego , pod warunkiem że znajdę trochę czasu .
W zeszłym roku z powodu suszy dalie nie były zbyt atrakcyjne u mnie i z tego powodu też ich mało co fotografowałem.
Te fotki które wyszły w miarę atrakcyjnie staram się zamieszczać do naszego katalogu daliowego , pod warunkiem że znajdę trochę czasu .
Pozdrawiam Grzegorz
- man211
Potwierdzam terminy wystaw .
9 - 10. 07.2016 - Wystawa Lilii - Rybnik
6 - 7.08.2016 - Kwiaty lata - Mysłowice
20-21.08.2016 - Wystawa Dalii Mieczyków i Kompozycji Kwiatowych - Rybnik
Rezerwujcie sobie już wolne
9 - 10. 07.2016 - Wystawa Lilii - Rybnik
6 - 7.08.2016 - Kwiaty lata - Mysłowice
20-21.08.2016 - Wystawa Dalii Mieczyków i Kompozycji Kwiatowych - Rybnik
Rezerwujcie sobie już wolne
Pozdrawiam Grzegorz
Czyli terminy zgodne z tymi podanymi u Czechów.
Nie wiem, czy wszystkie trzy wystawy zobaczę, ale wystawę dali i mieczyków w Rybniku z pewnością.
Chyba nawet dzieci zostawię w domu, aby nie przeszkadzały. W tamtym roku uciąłem godzinną rozmowę z p. Andrzejem, specjalistą od dalii, a oni się nudzili. A z pewnością można spotkać innych hodowców, np. Grzegorza.
Dalie i mieczyki mnie zachwyciły od pierwszego wejrzenia, na wystawie kupiłem irysy (już rosną, żałuję, że tak mało), dlatego boję się jechać na wystawę lilii
Wszystkim polecam przemiły Rybnik (szkoda, że nie wygraliśmy - 4 kupony - żadnych nagród)
Do zobaczenia
Tomek
PS. Właśnie zobaczyłem, co wystawiano na Wystawie Kwiatów Lata i Kompozycji Kwiatowych w Mysłowicach.
Też tam muszę być
Nie wiem, czy wszystkie trzy wystawy zobaczę, ale wystawę dali i mieczyków w Rybniku z pewnością.
Chyba nawet dzieci zostawię w domu, aby nie przeszkadzały. W tamtym roku uciąłem godzinną rozmowę z p. Andrzejem, specjalistą od dalii, a oni się nudzili. A z pewnością można spotkać innych hodowców, np. Grzegorza.
Dalie i mieczyki mnie zachwyciły od pierwszego wejrzenia, na wystawie kupiłem irysy (już rosną, żałuję, że tak mało), dlatego boję się jechać na wystawę lilii
Wszystkim polecam przemiły Rybnik (szkoda, że nie wygraliśmy - 4 kupony - żadnych nagród)
Do zobaczenia
Tomek
PS. Właśnie zobaczyłem, co wystawiano na Wystawie Kwiatów Lata i Kompozycji Kwiatowych w Mysłowicach.
Też tam muszę być
- man211
Witaj Tomku
Oczywiście podane terminy wystaw zgadzają się z Twoimi terminami .
Z tymi kuponami to jest tak że rodzinka musiałaby trafić swoje typy z odmianami nagrodzonymi na tej wystawie .
Niestety nikt z Twojej rodziny nie trafił więc nie było nagrody Masz szanse powtórzyć swoje typowania w tym roku .
Zapraszam Cię oraz wszystkie osoby chętne do zobaczenia
tego przedsięwzięcia organizowanego corocznie z rozmachem przez RKMK ( Rybnicki Klub Miłośników Kwiatów ) , w Rybniku oraz Mysłowicach .
Oczywiście podane terminy wystaw zgadzają się z Twoimi terminami .
Z tymi kuponami to jest tak że rodzinka musiałaby trafić swoje typy z odmianami nagrodzonymi na tej wystawie .
Niestety nikt z Twojej rodziny nie trafił więc nie było nagrody Masz szanse powtórzyć swoje typowania w tym roku .
Zapraszam Cię oraz wszystkie osoby chętne do zobaczenia
tego przedsięwzięcia organizowanego corocznie z rozmachem przez RKMK ( Rybnicki Klub Miłośników Kwiatów ) , w Rybniku oraz Mysłowicach .
Pozdrawiam Grzegorz
Nie mogę się wypowiedzieć na temat wystawy w Mysłowicach, bo niestety nie dotarłam. Byłam za to, za namową Grzegorza , na wystawach lilii i dalii w Rybniku. Obie bardzo udane i piękne. Jeśli ktoś nie był, polecam, na pewno się nie zawiedzie. Bardzo mili Organizatorzy. A Pani Barbara na wystawie lilii wybawiła nas z kłopotów, za co jeszcze raz dziękuję
Pozdrawiam serdecznie
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam miłośnika dali ale masz wykopywania i wkopywania tylu karp ..Ja też ich lubię ale w takiej ilości nie mam .. Masz śliczne kolory . Ja nawet dosiewam ich z nasionek ,zawsze coś nowego mi urośnie .. Ważne że kwitną do samych przymrozków .. Mieczyków też mam sporo i co roku kila cebulek dokupuję ,teraz też mi zawędrowały do koszyka bo leżały smutne i ostatnie cebuli a po 45 gr grzech było by ich nie wziąć .Zobaczę co z nich wyrośnie bo były pomieszane i chyba dlatego takie tanie .. .
- man211
maniusika - O tak roboty sporo ,ale nie narzekam Zawsze ktoś pomoże choćby tylko trochę .
Odpłacają się za to przez całe lato i jeszcze jesienią .
Bardzo miło mi, że zawitała do nas po dłuższej nieobecności Ola
Jeszcze miesiąc, może więcej i zaczynamy wyciągać z piwnic i dzielić nasze karpy.
Ciekawe jak się będą prezentować po stosunkowo ciepłej zimie
Odpłacają się za to przez całe lato i jeszcze jesienią .
Bardzo miło mi, że zawitała do nas po dłuższej nieobecności Ola
Jeszcze miesiąc, może więcej i zaczynamy wyciągać z piwnic i dzielić nasze karpy.
Ciekawe jak się będą prezentować po stosunkowo ciepłej zimie
Pozdrawiam Grzegorz
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam kamienną piwnicę i zawsze jednakową temperaturę od 8-10 stopni . Na wiosnę jak jest ciepło na podwórku to wynoszę skrzynki z daliami bo prędzej mi wypuszczają kiełki jak w piwnicy ..
Na oknie już mi się pokazują siewki , jak szybko podrosną to nie wiem gdzie je będę pikować jak w szklarni będzie jeszcze zimno .. Chyba się pośpieszyłam z sianiem ..
Na oknie już mi się pokazują siewki , jak szybko podrosną to nie wiem gdzie je będę pikować jak w szklarni będzie jeszcze zimno .. Chyba się pośpieszyłam z sianiem ..