Truskawki - cz.4
Re: Truskawki - cz.4
W zeszłym roku okrywałam truskawki tylko włókniną zimową na noc i nie przemarzały. Miałam tylko obawy gdy rano musiałam odkryć bo byłoby to bardzo wczesnym rankiem, więc pod zimową włókniną była jeszcze cienka letnia i ta zostawała na dzień.
Ale dzięki takiemu okrywaniu miałam raczej klęskę urodzaju, w przeciwieństwie do poprzednich lat kiedy wiosenne przymrozki kosiły mi kwiaty truskawek nagminnie.
Wydaje mi się że folia to niezbyt dobre rozwiązanie - włóknina jest bardziej przewiewna więc nic się nie stanie jak na dzień zostanie na krzaczkach.
Ale dzięki takiemu okrywaniu miałam raczej klęskę urodzaju, w przeciwieństwie do poprzednich lat kiedy wiosenne przymrozki kosiły mi kwiaty truskawek nagminnie.
Wydaje mi się że folia to niezbyt dobre rozwiązanie - włóknina jest bardziej przewiewna więc nic się nie stanie jak na dzień zostanie na krzaczkach.
Pozdrawiam Asia
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na dzień dzisiejszy jeszcze mam dodatkowo okryte agrowłókniną białą, oczywiście rosną na czarnej agrowłókninie. Jeden zagon Florence, a drugi granderosa.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Jednak się obawiam, że przemarzły, bo pod koniec roku były mrozy do -20°C, a jeszcze nie miałem agrowłokniny założonej, tylko była czarna przeciw chwastom. Być może ona nieco ochroniła, ale minusem jest to, że były truskawki świeżo posadzone.
pozdrawiam Ludwik
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Moje truskawki mają już pączki kwiatowe ,oby tylko przymrozków nie było .
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 mar 2012, o 20:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam mały dylemat,czy na obecnym etapie rozwoju(chodzi o pąki kwiatowe) mogę popryskać truskawki środkiem chwastobójczym? Jeśli tak ,to jakim-skuteczny ale nie niszczący truskawek.Mam około 25arów na dość ciężkiej ziemi i opielenie ich ręczne jest mało realne ze względu na ciągłe deszcze i zwięzłą,gliniastą ziemię.Może ktoś mi doradzi,będę wdzięczna. Karmen2
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 maja 2016, o 16:59
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Wyrzucić. Wysiać niskie aksamitki. Jesienią posadzić nowe sadzonki, ukorzenione z rozłogów albo kupione.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Też tak radzę zlikwidować a nowe posadzić na nowym miejscu , dobrze przygotować stanowisko .
Miałam podobny problem w ubiegłym roku zlikwidowałam i przeniosłam się w nowe miejsce i nabyłam całkiem nowe sadzonki dosadziłam na wiosnę tak że mam całkiem odnowioną plantację .Odkąd kilka zim z małą ilością śniegu na wiosnę suche mrozy ( bez okrywy śnieżnej) i zimne wiatry truskawki są słabe po zimie i atakują choroby.Może podgryzły gryzonie korzenie(nornice ) a może pędraki , rolnice
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
-
- 100p
- Od: 5 sty 2015, o 21:08
Malutki czarny robaczek, wielkością bliski mrówce, błyszczący w słońcu. Co to może być? Żeruje na pędach i młodych liściach, podgryza je, po czym opadają. Jak go zwalczyć?
-
U mnie już sporo kwitnie . Niestety część ma czarne środki , nawet w pąkach przemarzły .Kwitnące okrywałam i te są
nie przemarznięte .A te w pąkach trochę póżniejsze nie przykrywałam i one częściowo przemarzły .Te czarne obrywam ,
ale czy faktycznie tak należy robić ?
nie przemarznięte .A te w pąkach trochę póżniejsze nie przykrywałam i one częściowo przemarzły .Te czarne obrywam ,
ale czy faktycznie tak należy robić ?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Na plantacjach zmarznięte kwiaty byłoby pracochłonne, żeby obrywać, ale amatorsko, watro, bo przynajmniej szara pleśń nie będzie miała pożywki z uszkodzonych kwiatów.
pozdrawiam Ludwik
-
Dzięki , będę obrywać ,chociaż już teraz mniej ich jest .To podobno też stymuluje roślinę do kwitnienia .