Kaktusy i sukulenty zimą.
Re: Jak dbać o kaktusy zimą?
Witam.Moje kaktusy zimują w mieszkaniu. Część z nich stoi na parapecie pod którym na szczęście nie ma kaloryfera a część na półce blisko okna.Czy w obu przypadkach zaprzestać podlewania przez zimę? Te na parapecie moją chłodniej niż na półce.
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja znów po konkrety (typ taki chyba z urodzenia ;) )
Na stronach PTMK znalazłam częściowo informacje o temperaturach zimowania dla gatunków, które posiadam:
Astrophytum (superkabuto, asterias, capricorne, ornatum, myriostigma, senile (chyba aureum) ) 6-10
Lxxx (williamsii, diffusa, fricii) 6-8
Turbinicarpus (polaskii) 8-10
Oreocereus (celsianus, trolli) 8-10
Pilocereus azureus 8-14
Cereus peruvianus 6-8
Leuchtenbergia (principis) 8
mamilaria (xx, xx, vetula monstrosa, gracilis (arizona snow) ) 8-10
Opuntia monacantha variegata monstruosa. 6-10
Z czego wynika, że wszystkim będzie dobrze, jak będzie 8 stopni
Czy może któryś konkretny potrzebuje inaczej? Proszę o podpowiedź w takim razie, bo o ile na takiej opuncji mi nie zależy, byłoby mi bardzo szkoda innych
Poza tym nie doszukałam sie takich informacji na temat temperatur dla
Euphorbia (obesa, enopla)
Echinocactus (grusonii)
Echinopsis (subdenudata)
Matucana (madisoniorum)
Echinofossulocactus (kellerianus, erektocentrus, obvalatus, nerispinus)
Lithops i Pleiospillos
Jakby ktos był tak miły i konkretnie czarno na białym, jak informatykowi prawie że...
Będę bardzo wdzięczna
To moje drugie podejście do zimowania i zamierzam sie nie złamać, jak przy pierwszym, ale jak te postanowienia wyglądają, to wiadomo
Na stronach PTMK znalazłam częściowo informacje o temperaturach zimowania dla gatunków, które posiadam:
Astrophytum (superkabuto, asterias, capricorne, ornatum, myriostigma, senile (chyba aureum) ) 6-10
Lxxx (williamsii, diffusa, fricii) 6-8
Turbinicarpus (polaskii) 8-10
Oreocereus (celsianus, trolli) 8-10
Pilocereus azureus 8-14
Cereus peruvianus 6-8
Leuchtenbergia (principis) 8
mamilaria (xx, xx, vetula monstrosa, gracilis (arizona snow) ) 8-10
Opuntia monacantha variegata monstruosa. 6-10
Z czego wynika, że wszystkim będzie dobrze, jak będzie 8 stopni
Czy może któryś konkretny potrzebuje inaczej? Proszę o podpowiedź w takim razie, bo o ile na takiej opuncji mi nie zależy, byłoby mi bardzo szkoda innych
Poza tym nie doszukałam sie takich informacji na temat temperatur dla
Euphorbia (obesa, enopla)
Echinocactus (grusonii)
Echinopsis (subdenudata)
Matucana (madisoniorum)
Echinofossulocactus (kellerianus, erektocentrus, obvalatus, nerispinus)
Lithops i Pleiospillos
Jakby ktos był tak miły i konkretnie czarno na białym, jak informatykowi prawie że...
Będę bardzo wdzięczna
To moje drugie podejście do zimowania i zamierzam sie nie złamać, jak przy pierwszym, ale jak te postanowienia wyglądają, to wiadomo
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiem jakie masz kaktusy,ale wszystkie kaktusy muszą mieć odpoczynek i nie polewa się ich od października do marca,na forach jest bardzo dużo o tym pisane,tylko trochę poszukać i wszystko znajdziesz
poz.Leszek
poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
E. obesa możesz zimować standardowo ja kaktusy czyli koło 10 stopni i na sucho, enopla to ja zimuję w domu trochę cieplej, E. grusoni też standard, E. subdenudata też, Echinofossulocactus u mnie też jak większość zimuje mniej więcej 10 stopni.
Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
Popiolek69 kilka moich maluchów
- himalaya
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 gru 2011, o 15:11
Ja tam trochę podlewam, może dwa razy między październikiem a marcem. Nic złego się nie dzieje, na wiosnę pięknie kwitną.leszek2 pisze:kaktusy muszą mieć odpoczynek i nie polewa się ich od października do marca,na forach jest bardzo dużo o tym pisane
Spread your wings and fly away
A co z siewkami, które się nie ukorzeniły? Podlewać je nadal?
Ha en bra dag!
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Roślin większych od rozmiaru czereśnie nie podlewamy wcale.onectica pisze:ale mówiłeś tu cały czas o siewkach? czy dorosłe rośliny też wymagają takich zabiegów? Jeżeli tak, to po czym poznać, że należy to zrobić?blabla pisze:Gdy tracą zbyt wiele wilgoci trzeba je spryskiwać lub w razie poważnych problemów nawet lekko podlać.
Tak, nie należy ich podlewaćamanita77 pisze:Witam.Moje kaktusy zimują w mieszkaniu. Część z nich stoi na parapecie pod którym na szczęście nie ma kaloryfera a część na półce blisko okna.Czy w obu przypadkach zaprzestać podlewania przez zimę? Te na parapecie moją chłodniej niż na półce.
Jeśli możesz utrzymać tak precyzyjnie temperaturę zimę to wszystko niech śpi sobie w temperaturze ~8*C tylko Euohorbia nieco cieplej, gdzieś ~12*Conectica pisze:Jakby ktos był tak miły i konkretnie czarno na białym, jak informatykowi prawie że...
Będę bardzo wdzięczna
Nie wiem (może nie doczytałem) jakie rośliny posiadasz, ale jeśli są to typowe kaktusy to jakiekolwiek podlewanie ich zimą to jazda po bandzie. Jak padnie Ci z tego powodu kilka roślin to przejdzie Ci ochota na ich podlewanie zimąhimalaya pisze:Ja tam trochę podlewam, może dwa razy między październikiem a marcem. Nic złego się nie dzieje, na wiosnę pięknie kwitną.
A co to za siewki, które nie miały korzeni? Może chodziło Ci o odrosty, które właśnie się ukorzeniły? Jeśli są większe od czereśni to mogą być trzymane zupełnie na sucho. Jeśli są mniejsze to należy je obserwować i gdy zaczną zbyt mocno się kurczyć warto je zacząć spryskiwać.Calpurnia pisze:A co z siewkami, które się nie ukorzeniły? Podlewać je nadal?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Oczywiście, ze nie siewki, przepraszam To po prostu brodawki które przysłała mi znajoma zebym je sobie zakorzeniła. Tyle, ze one się jeszcze nie ukorzeniły. Stoją jakieś 2 tygodnie. w doniczkach To Chamaecereus i Pachyphytum.
Ha en bra dag!
- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Kontakt:
Jeżeli ktoś nie może zapewnić swoim kaktusom odpowiedniej temperatury zimowania i tak powinien zaprzestać podlewania. Początkowo również miałam obawy jak moje rośliny zniosą tyle miesięcy bez wody w temp.ok 22 st. W ubiegłym roku zwlekałam z rozpoczęciem zimowania do listopada, aż w końcu zwyciężył rozsądek i troska o prawidłowy pokrój kaktusów - jest więcej jak pewne, że w cieple i wilgoci będą rosły nawet bez dostępu do światła, na wiosnę będą w opłakanym stanie i do prawidłowego pokroju będą wracać latami, ale mogą też nigdy nie wrócić... Jeżeli leży Wam na sercu dobro Waszych roślin nie zastanawiajcie się ani minuty dłużej! Przez całą zimę miałam swoje rośliny na oku i stwierdziłam, że nie dzieje im się żadna krzywda. Ubytek wody u kaktusów średnicy 5 cm był na prawdę niewielki (nawet 1 cm siewka to przeżyła) a ja przekonałam się, że zimowanie to nie barbarzyństwo
Calpurnia pisze: To po prostu brodawki które przysłała mi znajoma zebym je sobie zakorzeniła.
Może warto było by na własną rękę poszukać informacji, np. odnośnie budowy kaktusów. Najlepiej przyswajamy informacje, kiedy sami szukamy odpowiedzi na nurtujące nas pytania. Nikt się nie urodził specjalistąCalpurnia pisze: co to jest rzepa?....
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Przykładowe fotki kaktusów z korzeniem spichrzowym nazywanym pieszczotliwie rzepą poniżej.
Lobivia haematantha v. amblayensis WR 19
Lobivia haematantha v. chorrillosensis MN 114
Lobivia pugionacantha v. culpinensis JK 410
Lobivia pugionacantha v. salitrensis JK 418
Lobivia saltensis v. zapallarensis WR 16
A tak wyglądają roślinki ze standardowym systemem korzeniowym, czyli bez rzepy:
Lobivia aurea v. sierragrandensis WR 711b
Lobivia ferox JK 480
Lobivia lateritia f. camataquiensis WR 490
Lobivia haematantha v. amblayensis WR 19
Lobivia haematantha v. chorrillosensis MN 114
Lobivia pugionacantha v. culpinensis JK 410
Lobivia pugionacantha v. salitrensis JK 418
Lobivia saltensis v. zapallarensis WR 16
A tak wyglądają roślinki ze standardowym systemem korzeniowym, czyli bez rzepy:
Lobivia aurea v. sierragrandensis WR 711b
Lobivia ferox JK 480
Lobivia lateritia f. camataquiensis WR 490
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Naprawdę Was przepraszam, obiecuję sie bardziej doinformować.
NA pewno te moje nie są na tym etapie. To po prostu odrosty oderwane z matki i wsadzone do doniczki. Nie mają na dole nic, są nagie, jeszcze się nie ukorzeniły. Dlatego zastanawiam się, czy jeśli poddam je hibernacji tak jak dorosłych, to czy one w ogóle się zakorzenią. Generalnie to dość głupia pora na rozmnażanie, ale dostałam je z 3 tygodnie temu i coś trzeba było z nimi zrobić.... Mój echinopsis mnoży się dość często i najczęsciej korzonki pokazują się po 2 tygodniach, dość spore. A tutaj nic....
NA pewno te moje nie są na tym etapie. To po prostu odrosty oderwane z matki i wsadzone do doniczki. Nie mają na dole nic, są nagie, jeszcze się nie ukorzeniły. Dlatego zastanawiam się, czy jeśli poddam je hibernacji tak jak dorosłych, to czy one w ogóle się zakorzenią. Generalnie to dość głupia pora na rozmnażanie, ale dostałam je z 3 tygodnie temu i coś trzeba było z nimi zrobić.... Mój echinopsis mnoży się dość często i najczęsciej korzonki pokazują się po 2 tygodniach, dość spore. A tutaj nic....
Ha en bra dag!
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Możesz nieukorzeniony odrost zimować jak normalną, ukorzenioną roślinkę a proces ukorzeniania przeprowadzić wiosną. W takiej sytuacji roślinka może wytworzyć korzenie nawet w czasie zimowego spoczynku. Warunkiem jest by odrost był na tyle duży, by bez problemu przeżył zimę bez wody.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek