Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 4
Jak widać , ilu ogrodników, tyle typów K131.Twój wyglada na solidny krzak , a te moje od zawsze były cherlawe. Nie pamiętam od kogo były nasiona.ŁADNE CACAKO
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Kasiu
Twój K131 jest taki sam jak Janusza. Te nasionka są od niego. Tylko okrężną drogą dotarły do Ciebie.
Moje i Irenki są dokładnie takie same.
Twój K131 jest taki sam jak Janusza. Te nasionka są od niego. Tylko okrężną drogą dotarły do Ciebie.
Moje i Irenki są dokładnie takie same.
Pozdrawiam, Beata.
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Tak podejrzewałam.
Czy znana jest e-Fka tych nasion? Miałabym wtedy pełną jasność i porządek.
Czy znana jest e-Fka tych nasion? Miałabym wtedy pełną jasność i porządek.
A czy te cherlawe K/131 macie samokończące? Bo widzę, że prowadzicie na 1 pęd jak pomidory wysokie.
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Kasiu
Ja e-Fki nie znam, Irenka już się o to pytała. Nie wiem czy doszła, która to.
ario
Zdjęcia mojego K 131 tu akurat nie ma. Mam dwa krzaki w gruncie, jeden puściłam na dwa pędy. Na drugim pędzie zawiązał jeden owoc. Drugi ma tylko jeden pęd i ma tyle samo owoców co ten z dwoma pędami.
Moje pomidory w tym roku wysadzone były bardzo późno, bo w ostatnie dni maja. Klimat mam mało sprzyjający hodowli pomidorów i już dokładnie wiem, że u mnie sprawdza się sadzenie odmian wczesnych i prowadzenie ich na jeden pęd. Sprawdza się metoda sadzenia 2w1.
Wolę mieć dwa dobre grona (w gruncie), niż wozić się jesienią z niedojrzałymi, zielonymi owocami. Amatorów sałatek z niedojrzałych pomidorów w domu nie ma, a serce boli wyrzucić na kompostownik.
Ja e-Fki nie znam, Irenka już się o to pytała. Nie wiem czy doszła, która to.
ario
Zdjęcia mojego K 131 tu akurat nie ma. Mam dwa krzaki w gruncie, jeden puściłam na dwa pędy. Na drugim pędzie zawiązał jeden owoc. Drugi ma tylko jeden pęd i ma tyle samo owoców co ten z dwoma pędami.
Moje pomidory w tym roku wysadzone były bardzo późno, bo w ostatnie dni maja. Klimat mam mało sprzyjający hodowli pomidorów i już dokładnie wiem, że u mnie sprawdza się sadzenie odmian wczesnych i prowadzenie ich na jeden pęd. Sprawdza się metoda sadzenia 2w1.
Wolę mieć dwa dobre grona (w gruncie), niż wozić się jesienią z niedojrzałymi, zielonymi owocami. Amatorów sałatek z niedojrzałych pomidorów w domu nie ma, a serce boli wyrzucić na kompostownik.
Pozdrawiam, Beata.
Bardzo fajna odmiana już z tych nasion wyszła samokończące ustalają się wcześniej, więc na pewno jest już ustalona. Jedna z moich wersji jest identyczna, druga to grube i wyższe krzaki.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
aria
Mam w folii K/15 F5 prowadzę na 1 pęd.Ma już 5 gron po 8 owoców i dalej kwitnie.
Owoce są podłużne.
Sprawdziłam,nasiona K/15F5 mam z akcji wymiany od cantati.
Nie zapadają na SZW.
W przeciwieństwie do K/16F3.Te to obowiązkowo.Krzak też wysoki z kilkoma gronami.
Mam w folii K/15 F5 prowadzę na 1 pęd.Ma już 5 gron po 8 owoców i dalej kwitnie.
Owoce są podłużne.
Sprawdziłam,nasiona K/15F5 mam z akcji wymiany od cantati.
Nie zapadają na SZW.
W przeciwieństwie do K/16F3.Te to obowiązkowo.Krzak też wysoki z kilkoma gronami.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Moje K131 otrzymałem od kogoś w prywatnej wymianie chyba 3 sezony temu. Od samego początku były to pokurcze, dajace 3-4 średnie pomidorki z krzaka, ale nadrabiały smakiem . Przez 3 lata udało się wyselekcjonować coś , co jako tako kwitnie i wiąże. Samokończące, prowadzone na 2 pędy.Megagroniaste mam też wysokie i chude, ale wiążą wzorcowo.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/8da1e2bc0091ab25
http://www.fotosik.pl/zdjecie/8da1e2bc0091ab25
Maraga, u mnie K/15 był wysoki, też miał po kilkanaście pomidorków w gronie, podłużne i nawet smaczne. Pojawił się też samokończący malutki obsypany owockami krzaczek i tego na razie prowadzę dalej. Powtórzył cechy, 3 krzaczki jakie mam w donicy są samokończące, czerwone i słodkie.
K/17 ma okrągłe, przydymione owocki po kilkanaście w gronie i nie tego szukam w tym numerze, muszę poszukać jeszcze innych nasion tej krzyżówki.
Natomiast Malinowy Megagron jest bardzo obiecujący, ma mega grona z gruszkowatymi malinowymi owockami o słodkim smaku. Tego też będę dalej ustalać.
KaLo, nie wiem czy dałabym radę tak się męczyć z kiepskim K/131, to jakaś słaba linia, postaraj się o inne nasiona, jak masz jeszcze cierpliwość.
K/17 ma okrągłe, przydymione owocki po kilkanaście w gronie i nie tego szukam w tym numerze, muszę poszukać jeszcze innych nasion tej krzyżówki.
Natomiast Malinowy Megagron jest bardzo obiecujący, ma mega grona z gruszkowatymi malinowymi owockami o słodkim smaku. Tego też będę dalej ustalać.
KaLo, nie wiem czy dałabym radę tak się męczyć z kiepskim K/131, to jakaś słaba linia, postaraj się o inne nasiona, jak masz jeszcze cierpliwość.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sprawdziłam w swoich notatkach,że nasiona K/131F5 z dopiskiem na przeciery dostałam z dodatkowej akcji w lutym 2011 r.
Miałam 2 krzaki w folii.W gruncie nie.Jak sobie przypominam owoców nie było dużo,ale smaczne.
kaLo!
Jeśli zechcesz nasiona,to Ci wyślę.Oczywiście jak dojrzeją.Jedne i drugie.
Na razie to jeszcze zielone,oprócz tego,którego pokazywałam.Ten jeszcze też w całości.
Adres mam.
Pozdrawiam Maria.
Miałam 2 krzaki w folii.W gruncie nie.Jak sobie przypominam owoców nie było dużo,ale smaczne.
kaLo!
Jeśli zechcesz nasiona,to Ci wyślę.Oczywiście jak dojrzeją.Jedne i drugie.
Na razie to jeszcze zielone,oprócz tego,którego pokazywałam.Ten jeszcze też w całości.
Adres mam.
Pozdrawiam Maria.