Wszystko o klonach,odmiany
Re: Wszystko o klonach,odmiany
Myślałem jeszcze o klonie ginnala
-
- 100p
- Od: 26 lis 2016, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
klon ginnala też jest dobrym wyborem ale musisz się liczyć że za parę lat możesz nie poradzić sobie z jego bardzo licznym potomstwem klon ten bardzo łatwo się rozsiewa. chyba że kupisz odmianę która tych skrzydlaków nie wytwarza
-
- 100p
wszystko będzie z nim ok nie masz się co martwić drzewo wyrównuje się zawsze nawet podczas mocnych uszkodzeń najlepiej widać to na iglakach gdzie w dużej większości przypadków zawsze wykształca się przewodnik główny
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 mar 2020, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Klon-pytanie
Mam zamiar kupić klon ale mam jedno pytanie ile lat takie drzewo rośnie aby wyglądało da wielkie i majestatyczne (być może kupie klon zwyczajny)
-
- 100p
Zależy jaki to klon
Klon zwyczajny rośnie stosunkowo szybko, do 50 cm rocznie a nawet i wiecęcej. Wiele zależy od stanowiska i klimatu
Najszybciej rosną klon czerwony i srebrzysty a najwolniej wszystkie z sekcji palmata
Jeśli ma to być potężne drzewo to proponuje Acer platanoides Acer pseudoplatanus Acer heldreichii
Acer macrophyllum Acer saccharum Acer saccharinum
Klon zwyczajny rośnie stosunkowo szybko, do 50 cm rocznie a nawet i wiecęcej. Wiele zależy od stanowiska i klimatu
Najszybciej rosną klon czerwony i srebrzysty a najwolniej wszystkie z sekcji palmata
Jeśli ma to być potężne drzewo to proponuje Acer platanoides Acer pseudoplatanus Acer heldreichii
Acer macrophyllum Acer saccharum Acer saccharinum