Cierniste początki Grześka
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cierniste początki Grześka
Piękna Parodia schwebsiana - śliczny kształt korpusu i ciernie, wspaniały kolor kwiatu!
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bo to piękne kaktusy są i Ty to ich piękno wspaniale nam pokazałeśBardzo lubię rośliny rodzaju Parodia
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Piękna Parodia, nie tylko Ty je lubisz !
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Bardzo ładny kolor - za ten kolor mogłabym i ja taką mieć
- grzegorzo
- 100p
- Od: 12 mar 2016, o 21:31
Mimo że nie liczyłem na dużo kwiatów w tym roku, bo tak naprawdę to mój pierwszy sezon tak na poważnie wśród tych cudownych roślin to parę kwiatów jednak było ale w przyszłym roku to myślę że będzie się działo....
Chciałem pokazać kwiatucha który rozwinął się dzisiaj a co ciekawe prześlicznie pachnie.
Roślinę kupiłem jakiś czas temu u znanego hodowcy z Rumii pod nazwą Gymnocalycium schilinzkianum ale to chyba nie jest właściwa nazwa
Pozdrawiam wszystkich zaglądających na mój wątek
Chciałem pokazać kwiatucha który rozwinął się dzisiaj a co ciekawe prześlicznie pachnie.
Roślinę kupiłem jakiś czas temu u znanego hodowcy z Rumii pod nazwą Gymnocalycium schilinzkianum ale to chyba nie jest właściwa nazwa
Pozdrawiam wszystkich zaglądających na mój wątek
Pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Nie wiem czy nazwa jest właściwa czy też nie ale jak na gymnocalycium to kolor kwiatu jest bezbłędny
- hen_s
Dlaczego nie Gymnocalycium schilinzkianum? Coś Ci się w nim nie podoba?
Ładne i doskonale kwitnące!
Ładne i doskonale kwitnące!
- grzegorzo
- 100p
Ależ Henryku, podoba i to bardzo, zresztą nazwa Gymnocalycium schilinzkianum też brzmi całkiem powiedzmy dostojnie tylko że o tym gatunku nie znalazłem nigdzie żadnych informacji, w paru spisach gatunku Gymnocalycium żadnego schilinzkianum nie znalazłem, a przeglądając kiedyś inne forum kaktusowe znalazłem infomacje że nie ma takiego gatunku i szanowny hodowca od którego nabyłem ową roślinkę prawdopodobnie popełnił jakąś pomyłkę. Stąd też wynikają moje wątpliwości, poniekąd celowo wybrałem tego gymnola i wrzuciłem dziś jego zdjecia wiedząc że jest parę osób które które specjalizują się w tym rodzaju i może ktoś będzie wstanie rozwiać me wątpliwości. A roślinka poza tym jest pierwsza klasa.... i ten zapach kwiatu
Pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- hen_s
Ależ to jest chyba dobry gatunek! W każdej prawie kolekcji i w necie również go znajdziesz.
Możesz go spokojnie tak zapisać i z tą nazwą hodować - wydaje mi się być tą rośliną.
Możesz go spokojnie tak zapisać i z tą nazwą hodować - wydaje mi się być tą rośliną.
- grzegorzo
- 100p
Dziękuję Henryku za cenne informacje , miałem tak zapisany, rozwiałeś moje wątpliwości a sam cóż.... muszę na przyszłość lepiej szukać. Dziękuję
Pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- hen_s
A wiesz - poprzez fakt, że jest sporo roślin pod tą nazwą w naszych kolekcjach to się nieco zagalopowałem...
Przejrzałem tak "na szybko" dostępne mi materiały i faktycznie nie znalazłem pewnych wiadomości na temat tego gatunku, ba, nawet w necie twierdzono że jest to przekręcona przez Hinza nazwa Gymnocalycium schatzlianum.
Trzeba by popatrzeć dokładniej bo dziś nie mam na to czasu nie na szybko i jednoznacznie to stwierdzić.
Jest tutaj kilku speców od tego rodzaju którzy mają może więcej wiedzy i czasu to na pewno się wypowiedzą.
Przejrzałem tak "na szybko" dostępne mi materiały i faktycznie nie znalazłem pewnych wiadomości na temat tego gatunku, ba, nawet w necie twierdzono że jest to przekręcona przez Hinza nazwa Gymnocalycium schatzlianum.
Trzeba by popatrzeć dokładniej bo dziś nie mam na to czasu nie na szybko i jednoznacznie to stwierdzić.
Jest tutaj kilku speców od tego rodzaju którzy mają może więcej wiedzy i czasu to na pewno się wypowiedzą.
- grzegorzo
- 100p
Patrzyłem już kiedyś i rozważałem czy to nie jest czasem Gymnocalycium schatzlianum ale pokrojem i uciernieniem rośliny się jednak nieco różnią, dziękuję mimo to za cenne uwagi i jakby ktoś miał jakieś sugestie to będę wdzięczny
Pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- hen_s
G. schatzlianum ma całkiem inne ciernie i raczej białawy kwiat.
O sugestie trudno bo jeśli to jest mieszaniec to do niczego podobny nie będzie. Jak na niego patrzę już z pewnym podejrzeniem to on ma cechy kilku gymnokalicji tyle, że kwiat ma mocno nietypowy, taki jakim u mnie kwitnie G. uebellmanianum.
No, w każdym razie ładny jest na pewno.
O sugestie trudno bo jeśli to jest mieszaniec to do niczego podobny nie będzie. Jak na niego patrzę już z pewnym podejrzeniem to on ma cechy kilku gymnokalicji tyle, że kwiat ma mocno nietypowy, taki jakim u mnie kwitnie G. uebellmanianum.
No, w każdym razie ładny jest na pewno.