Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.8
Dzięki, to już spróbuję
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
Aguss, ten "dziwak" wygląda mi na "Hokkaido w marmurek". Ja też mam takie dziwaki, trzy. Na jednej sadzonce Delicaty wyrosły 3 dyńki, dość wcześnie, kolor niby Delicaty, tj. żółty w ciemnozielone pasy ale...ten żółty jest prawie pomarańczowy a kształt dyni podłużno-pękaty, wielkości dużej Hokkaido. Ucięłam w ub. tygodniu jedną i wczoraj była konsumpcja (upieczone kawałeczki z ziołami), pyyyszne! Dziś ucięłam dwa pozostałe kundelki. Dwie roślinki mają natomiast prawidłowe owoce, jak cukinia albo duży ogórek, kremowe, zaczynają się pojawiać zielone pasy.
Co do Twojego Bambino to jestem zaskoczona, one nie są takie mocno pomarańczowe, a poza tym dużo większe. Czy to na pewno Bambino, czy jakieś pomylone ziarenka?
Elma, dzięki za informację, że Butternuty można jadać nie w pełni dojrzałe. Bardzo je lubię. Mam już kilka takich jasnych to może jutro zerwę, a zielonych jest ...mnóstwo dużo za bardzo. Posadziłam 4 sadzonki i przez dwa miesiące biadoliłam, że nic z nich nie będzie. Ale od dwóch tygodni u mnie mnóstwo deszczu, zaglądam dziś w busz...dynie oszalały, nie tylko Butternuty. Naliczyłam 23 zielone, większe, mniejsze, potem grzmiało i burza, to już nie liczyłam, za to dojrzałam jeszcze dwa mutanty butternutopodobne, jedna gruszka, a właściwie grucha ok. 1 m długości, druga grucha jakieś 50 cm, za to grubaśna. No, szkoda, że nie umiem wstawiać zdjęć, bo chętnie bym je pokazała. Ciekawa jestem smaku tych mutantów.
Co do Twojego Bambino to jestem zaskoczona, one nie są takie mocno pomarańczowe, a poza tym dużo większe. Czy to na pewno Bambino, czy jakieś pomylone ziarenka?
Elma, dzięki za informację, że Butternuty można jadać nie w pełni dojrzałe. Bardzo je lubię. Mam już kilka takich jasnych to może jutro zerwę, a zielonych jest ...mnóstwo dużo za bardzo. Posadziłam 4 sadzonki i przez dwa miesiące biadoliłam, że nic z nich nie będzie. Ale od dwóch tygodni u mnie mnóstwo deszczu, zaglądam dziś w busz...dynie oszalały, nie tylko Butternuty. Naliczyłam 23 zielone, większe, mniejsze, potem grzmiało i burza, to już nie liczyłam, za to dojrzałam jeszcze dwa mutanty butternutopodobne, jedna gruszka, a właściwie grucha ok. 1 m długości, druga grucha jakieś 50 cm, za to grubaśna. No, szkoda, że nie umiem wstawiać zdjęć, bo chętnie bym je pokazała. Ciekawa jestem smaku tych mutantów.
- Aguss85
To już nie wiem, obie niby-Bambino są z paczki nasion (mam prawie wyłącznie oryginalne kupne nasiona), ale nie takie pomyłki się zdarzały. To w końcu która z nich jest Bambino? Czy żadna ?
Jeśli chodzi o dziwaka to akurat wiem, co to jest, bo już raz dała owoce ale pierwsze były zdrowe, to normalna dynia Hokkaido. Ten wzorek na skórce jest spowodowany wirusem (musiał przejść z ogórków sałatkowych, też po kolei wyrywałam krzaki).
Szukałam w necie, zdjęcie mam tylko porażonego owocu cukinii, ale jestem prawie pewna, że to u mnie to też jakaś wiroza :
(źródło: http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2928 )
Jeśli chodzi o dziwaka to akurat wiem, co to jest, bo już raz dała owoce ale pierwsze były zdrowe, to normalna dynia Hokkaido. Ten wzorek na skórce jest spowodowany wirusem (musiał przejść z ogórków sałatkowych, też po kolei wyrywałam krzaki).
Szukałam w necie, zdjęcie mam tylko porażonego owocu cukinii, ale jestem prawie pewna, że to u mnie to też jakaś wiroza :
(źródło: http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2928 )
Agnieszka
Agnieszka
- krysp50
- Od: 22 lut 2007, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja z prośbą choć nie wiem czy w dobrym wątku. Dałam sasiadce na działce nasionka i wczoraj wołają mnie abym zidentyfikowała "dziwaka". Niestety - nie znam się za bardzo na dyniach - o ile to ona, a torebkę z nazwą wyrzucili /nie widzę też jej w wątku o wysyłanych nasionach na akcję/. Z kolei ja nie mogę znaleźć swojej kartki z zapiskami- zawsze ginie gdy potrzebuję Proszę więc o pomoc w ustaleniu :"co to" i ewentualnie kiedy to zrywać ?
rośnie też drugi owoc:
rośnie też drugi owoc:
Pozdrawiam Krystyna
- Aguss85
.
Agnieszka
Agnieszka
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
Dynia Yellow Crookneck .
Młode używamy jak cukinie.
Młode używamy jak cukinie.
Pozdrawiam Wojtek
- krysp50
- Od: 22 lut 2007, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
MoWo - dziękuję bardzo
Chyba jutro nie pojadę na działkę, bo dałam im nasionka dyni ale zapomniałam dodać, że ozdobna - o ile pamiętam, to chyba sobie na kartce też nie zanotowałam /gdzie ta kartka !!!!/. Ogólnie to chyba jestem na plus, bo cukinia okrągła im ładnie urosła, cyklantera też obrodziła więc ta jedna dyńka
Jeszcze udało się edytować. ZNALAZŁAM KARTKĘ !!!! Jednak nie ma niej podanej wyżej dyni - jest za to Shishigatani z adnotacją "dziwne kształty" i taką dostali. Miałam jeszcze North Georgia Candy Raster - podłużna bananowa ale ta rośnie u siostry i raczej się zgadza Czy to możliwe, że to jednak będzie S.... ?
Chyba jutro nie pojadę na działkę, bo dałam im nasionka dyni ale zapomniałam dodać, że ozdobna - o ile pamiętam, to chyba sobie na kartce też nie zanotowałam /gdzie ta kartka !!!!/. Ogólnie to chyba jestem na plus, bo cukinia okrągła im ładnie urosła, cyklantera też obrodziła więc ta jedna dyńka
Jeszcze udało się edytować. ZNALAZŁAM KARTKĘ !!!! Jednak nie ma niej podanej wyżej dyni - jest za to Shishigatani z adnotacją "dziwne kształty" i taką dostali. Miałam jeszcze North Georgia Candy Raster - podłużna bananowa ale ta rośnie u siostry i raczej się zgadza Czy to możliwe, że to jednak będzie S.... ?
Pozdrawiam Krystyna
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
Shishigatani jest zupełnie inna i ma dłuugie pędy.
To nie jest nawet jakaś krzyżówka Shishigatani bo to inny gatunek dyni.
To musi być Yellow Crookneck albo jakaś jej krzyżówka.
Pomyłki z nasionami zdarzaja się wszędzie nawet w najlepszych sklepach , wiem to po sobie.
To nie jest nawet jakaś krzyżówka Shishigatani bo to inny gatunek dyni.
To musi być Yellow Crookneck albo jakaś jej krzyżówka.
Pomyłki z nasionami zdarzaja się wszędzie nawet w najlepszych sklepach , wiem to po sobie.
Pozdrawiam Wojtek
-
- ZBANOWANY
- Od: 14 cze 2016, o 12:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A nie kupowałaś nasion na alle...? Ja mam właśnie coś takiego jako Delicata Honey Boat. Cieszę się przynajmniej że smacznaorlik755 pisze:e...ten żółty jest prawie pomarańczowy a kształt dyni podłużno-pękaty, wielkości dużej Hokkaido.
A metrowe gruchy no... zazdroszczę
Pozdrawiam
Magda
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Kontakt:
Tak, to Yellow C. Miałam ją kiedyś jako dynię ozdobną. Nie wiedziałam,że młoda jest smaczna. W zasadzie każdą dynię można jeść, ozdobne są z reguły mniej smaczne (dla mnie wyjątkiem jest Dumpling- pyszna)
Yellow mocno dojrzałe mają bardzo twardą skórkę i są ozdobą przez wiele miesięcy. Generalnie każda dynia może być ozdobą
Yellow mocno dojrzałe mają bardzo twardą skórkę i są ozdobą przez wiele miesięcy. Generalnie każda dynia może być ozdobą
Pozdrawiam
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ogromny ten Rougue , ale widać że mączniak hula u Ciebie na całego.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"