Identyfikacja kaktusów i sukulentów Cz.1
Re: Identyfikujemy kaktusy, prośby o rozpoznanie
2 to Echeveria cornicolor.
Pozdrawiam,Władek.
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
zulek, Grzdyl - dzięki za odpowiedzi!
- Niutka89
- 200p
- Od: 4 paź 2010, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. Jestem tu nowa. Zaczełam chorować na kaktusy już od wakacji. Mam sporą już kolekcję, ale nie mogę kilka zidentyfikować. Pomóżcie proszę, będę wdzięczna
Poszukuję Melocactusa ;]
Moje kaktusy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=38822" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Aneta
Moje kaktusy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=38822" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Aneta
- Niutka89
- 200p
A o to wszystkie moje nienazwane kaktusy :
1. 2.
3. i 4.
5. Czy to jakaś Opuntia?
6.
7.
8, i 9.
Dziękuję i miłego dnia życzę.
1. 2.
3. i 4.
5. Czy to jakaś Opuntia?
6.
7.
8, i 9.
Dziękuję i miłego dnia życzę.
Poszukuję Melocactusa ;]
Pozdrawiam Aneta
Pozdrawiam Aneta
-
- 500p
- Od: 25 sie 2010, o 15:23
Znawcą nie jestem ale myślę, że:
3. Mammilaria nejapensis/karwinski
4. Echinposis?
5. Opuntia microdasys f. monstrosus
7. Euphorbia lactea f.crisata
9. Może Austrocephaleocereus Dybowskii
Ale niech nasi specjaliści się wypowiedzą
3. Mammilaria nejapensis/karwinski
4. Echinposis?
5. Opuntia microdasys f. monstrosus
7. Euphorbia lactea f.crisata
9. Może Austrocephaleocereus Dybowskii
Ale niech nasi specjaliści się wypowiedzą
demian
1. Mammillaria matudae.
3. Mammillaria duoformis.
4. Echeveria purpusorum.
Niutka89
Przede wszystkim zapewnij im duuużo światła, gdyż na niektórych widać oznaki jego braku. Kaktusy, to dzieci słońca. Bez nienaturalnie wyciągają się, są wątłe i mocno narażone na wszelkiego rodzaju choroby.
1. Astrophytum myriostigma.
2. Opuntia forma monstrualna.
3. Mammillaria.
4. Wiem tylko tyle, że błaga Cię o światło, gdyż ma bardzo wyciągnięty czubek. Ta Mammillaria w środku również.
5. Opuntia mycrodasys.
6. Notocactus warasii.
7. Euphorbia lactea cristata.
8. Weberbauerocereus johnsonii.
9. Austrocephalocereus dybowskii.
Ta Euphorbia między nimi będzie Ci wdzięczna za choć trochę światła. Postaw je wszystkie na południowym oknie.
1. Mammillaria matudae.
4. Echeveria purpusorum.
Niutka89
Przede wszystkim zapewnij im duuużo światła, gdyż na niektórych widać oznaki jego braku. Kaktusy, to dzieci słońca. Bez nienaturalnie wyciągają się, są wątłe i mocno narażone na wszelkiego rodzaju choroby.
1. Astrophytum myriostigma.
2. Opuntia forma monstrualna.
3. Mammillaria.
4. Wiem tylko tyle, że błaga Cię o światło, gdyż ma bardzo wyciągnięty czubek. Ta Mammillaria w środku również.
5. Opuntia mycrodasys.
6. Notocactus warasii.
7. Euphorbia lactea cristata.
8. Weberbauerocereus johnsonii.
9. Austrocephalocereus dybowskii.
Ta Euphorbia między nimi będzie Ci wdzięczna za choć trochę światła. Postaw je wszystkie na południowym oknie.
Pozdrawiam,Władek.
- Niutka89
- 200p
Dziękuję bardzo za szybkie rozpoznanie
Na ostatnim zdjęciu wiem , że są wydłużone brakiem światła, ale dostałam takie odnóżki i dopiero je zasadziłam . A na 4 zdjęciu to są moje pierwsze kaktusy, które kiedyś dostałam i uwagi długi czas na nie nie zwracałam . Tego małego gruboszka dostałam na mikołaja 2008 i był ładnie ubrany jak mikołaj ;p
Mam 2 z 4 parapetów zajęte kaktusami, ale niestety do tych dwóch boję się dać , gdyż mam 2 koty, a one ciągle broją i biegają. Nie raz już miałam doniczkę zbitą i tu mam problem. Na tych dwóch stoją, bo jeden pokój jest zamknięty dla nich jak mnie nie ma a drugi parapet jest razem z biurkiem, więc na biurku się rozkładają koty .Ogólnie dwa pokoje bardzo słoneczne są i mam regał duży na ścianie, wiec może tam bym coś poukładała? słońce świeci od samego rano do południa gdzieś. Wszystkie kwiatki w tym pokoju rosną mi jak na drożdżach ( te zwykłe)
Mam jeszcze jedną pytanie, nie jest w temacie wątku, ale zaryzykuję Mój mąż ma akwarium z rybkami i wiem , że kwiaty dobrze rosną na wodzie z akwa, ale nie wiem czy mogę podlewać ją moje kaktusy. Wiecie coś na ten temat?
Na ostatnim zdjęciu wiem , że są wydłużone brakiem światła, ale dostałam takie odnóżki i dopiero je zasadziłam . A na 4 zdjęciu to są moje pierwsze kaktusy, które kiedyś dostałam i uwagi długi czas na nie nie zwracałam . Tego małego gruboszka dostałam na mikołaja 2008 i był ładnie ubrany jak mikołaj ;p
Mam 2 z 4 parapetów zajęte kaktusami, ale niestety do tych dwóch boję się dać , gdyż mam 2 koty, a one ciągle broją i biegają. Nie raz już miałam doniczkę zbitą i tu mam problem. Na tych dwóch stoją, bo jeden pokój jest zamknięty dla nich jak mnie nie ma a drugi parapet jest razem z biurkiem, więc na biurku się rozkładają koty .Ogólnie dwa pokoje bardzo słoneczne są i mam regał duży na ścianie, wiec może tam bym coś poukładała? słońce świeci od samego rano do południa gdzieś. Wszystkie kwiatki w tym pokoju rosną mi jak na drożdżach ( te zwykłe)
Mam jeszcze jedną pytanie, nie jest w temacie wątku, ale zaryzykuję Mój mąż ma akwarium z rybkami i wiem , że kwiaty dobrze rosną na wodzie z akwa, ale nie wiem czy mogę podlewać ją moje kaktusy. Wiecie coś na ten temat?
- Niutka89
- 200p
Ogólnie to Was podziwiam , że tak pamiętacie te nazwy
Poszukuję Melocactusa ;]
Pozdrawiam Aneta
Pozdrawiam Aneta
- moritius
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Samo przychodzi z czasem . Co do A. myriostigma te boczne odrosty mozesz posadzićNiutka89 pisze:Ogólnie to Was podziwiam , że tak pamiętacie te nazwy
Pozdrawiam, Aleksander
- Niutka89
- 200p
No może będę próbowała zasadzić jakieś odrosty , ale myślałam , że lepiej będzie na wiosnę.
Mam kilka kaktusów z odrostami ;) Normalnie jestem zachwycona kaktusami
Mam kilka kaktusów z odrostami ;) Normalnie jestem zachwycona kaktusami
Poszukuję Melocactusa ;]
Pozdrawiam Aneta
Pozdrawiam Aneta
- moritius
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Racja, na wiosnę - powinny się teraz ukorzenić, ale lepiej nie ryzykować ;)
Chodzi o to, żeby nie obciążać za bardzo podkładki
Chodzi o to, żeby nie obciążać za bardzo podkładki
Pozdrawiam, Aleksander
- demian
- 10p - Początkujący
- Od: 18 lip 2010, o 16:51
grzdyl-u czy jesteś pewien, że mój nr 3 to mamillaria duoformis??? trochę budzi to moje wątpliwości - po pierwsze nie posiada jak inne mamillarie charakterystycznych sutkowatych wypustek i po drugie - nie posiada tak jak duoformis haczykowato zakończonych cierni...Grzdyl pisze:demian
1. Mammillaria matudae.
4. Echeveria purpusorum.
(a co z nr 2??? )