Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
Zablokowany
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lip 2006, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]

Post »

Jakoś mi głupio. Czuję się jak bym gasiła wątek ;:98 Bo nikt nie odpowiada.... To może napiszę co czytam i nie polecam ?.... Dajcie jakiś znak. że tu zaglądacie . ;:162
Ulka buziaki przesyła
Awatar użytkownika
rochrza
200p
200p
Od: 5 kwie 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ulka , nie płacz . . . :( Zaglądamy tutaj , czytamy , korzystamy z podpowiedzi , co warto przeczytać , tylko czasem nie zostawiamy informacji . Czytałam ostatnio Michel Schneider "Marylin ostatnie seanse ". Początek był "trudny " , ale potem poszło . Książka ciekawa choćby z tego powodu , że autor korzystał z materiałów niedostępnych do tej pory ; wspominki o znanych nam gwiazdach też dodają smaczku .
A "do poduchy" poczytuję sobie teraz . . . Agatha Christie "Kot wśród gołębi" .
Z pewnością sięgnę niebawem po "Gagrulca" , którego polecałaś .
Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy oraz samych dobrych książek :wit
Awatar użytkownika
Onak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2006, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ostatnio przeczytałam mnóstwo książek - teraz mam czas :wink: :wink:

Polecam:
Amazonia, Burza Piaskowa, Wirus Judasza- wszystkie napisane przez James'a Rollins'a. Warto!

Teraz czytam: "Dwunasta karta" Jeffery Deaver - super!
Krótki opis:
W czytelni muzeum afroamerykańskiego zostaje zaatakowana szesnastoletnia Geneva Settle. Dziewczynie udaje się uciec, a napastnik pozostawia w bibliotece kartę tarota z wizerunkiem Wisielca. Tajemnicze zdarzenie może mieć związek z pracą semestralną, jaką pisze Geneva, poświęconą jej przodkowi - weteranowi wojny secesyjnej, wyzwoleńcowi i aktywnemu działaczowi na rzecz praw obywatelskich czarnej społeczności Ameryki. Prześladowca nie ustaje w próbach zgładzenia dziewczyny, okazując się bezdusznym automatem do zabijania, który nie waha się strzelać do niewinnych osób. Błyskotliwy kryminalistyk Lincoln Rhyme i jego partnerka Amelia Sachs rozpoczynają pojedynek z równie inteligentnym mordercą, uprzedzając każdy jego kolejny ruch. Chcąc pomóc w ujęciu przestępcy, muszą ustalić, co oznacza dwunasta karta, dlaczego Thompson Boyd postanowił zabić Genevę, co się przydarzyło przed prawie stu czterdziestu laty jej przodkowi i o jakim wielkim sekrecie pisał w listach do żony Charles Singleton.

:uszy
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie ;:173
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

a ja Herberta .... zakochana jestem już naście lat się i odkochac trudno...

polecam płytke ... "Herbert"

jakby ktoś był bliżej zainteresowany to napiszę więcej ...
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Grandiflora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 paź 2008, o 15:02

Post »

Ja jestem pod wrażeniem przeczytanej właśnie ksiażki Czarny ogród,pani Małgorzaty Szejnert,jest to ksiażka niezwykła dla zrozumienia Śląska,opisujaca kawał historii tej krainy,cenne są oryginalne fotografie mieszkańców ,których dzieje opisane są w ksiażce,bez sentymentów,romantyzmu,ale bardzo mądrze i ciekawie.
pozdrawiam , Lucyna
w ogrodzie , w domu
moje róże
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja obecnie czytam tom 2 trylogii "Mroczne materie" Philipa Pullmana. Dla niekojarzących książkę - na jej podstawie powstał film "Złoty kompas". Sama książka to chyba kolejna potępiana przez Kościół pozycja, ale czyta się ją bardzo przyjemnie :)
Dawid
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Skończyłam Patricka Suskinda "Kontrabasista i inne utwory". Polecam :)
(Tego samego autora " Pachnidło.Historia pewnego mordercy" , którą wielu z Was zna z ekranizacji, to jedna z najbardziej sugestywnych, najbardziej oddziałujących na zmysły czytelnika książek , jakie znam...)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54

Post »

Film "Pachnidło" raczej nie przypadł mi do gustu. Drugi raz do niego nie siądę. Jeśli książka to te same klimaty to chyba sobie odpuszczę :roll:
Dawid
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

"Klimaty" filmu takie same , ale...książka zdecydowanie lepsza.
Wiadomo jednak ,że " De gustibus non disputandum est".
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

'Pachnidło' książkowe jest świetne. Film faktycznie oddaje klimat ale jednak to nie to samo. Ja wyznaję żelazną zasadę - jeśli film jest nakręcony na podstawie książki, to najpierw książka, potem film. Zawsze korzystniej wypadają książki :).
I mam drugą zasadę - nie wiem czy słuszną :wink: - nie biorę do ręki książek, które powstały na podstawie filmu....
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

myszek pisze:'Pachnidło' książkowe jest świetne. Film faktycznie oddaje klimat ale jednak to nie to samo. Ja wyznaję żelazną zasadę - jeśli film jest nakręcony na podstawie książki, to najpierw książka, potem film. Zawsze korzystniej wypadają książki :).
I mam drugą zasadę - nie wiem czy słuszną :wink: - nie biorę do ręki książek, które powstały na podstawie filmu....
Myszku zgadzam się z Tobą , choć są wyjątki... Z całym szacunkiem dla Reymonta "Ziemię obiecaną" da się przeczytać , choć miejscami nawet dla mnie była męcząca, za to film Wajdy , z Olbrychskim, Pszoniakiem i Sewerynem,z całą galerią świetnie zagranych postaci drugoplanowych , a nawet epizodycznych ... ze zdjęciami starej , robotniczej Łodzi i nieuchwytnym w książce klimatem...Absolutny numer 1 w Polskiej kinematografii :)
---------------------------------------------------------------------

Wracając do książek :
Niedawno przeczytałam Leonie Swann " SPRAWIEDLIWOŚĆ OWIEC. Filozoficzna powieść kryminalna" - Zwierzęta przemawiają tu ludzkim głosem. Po znalezieniu zwłok swojego pasterza owce postanawiają przeprowadzić śledztwo...

Polecam też zbliżoną gatunkowo książkę Clifforda Chase'a " OSKARŻONY PLUSZOWY M. Filozoficzna powieść o miłości , samotności i wolności " - to przesycona purnonsensem opowieść o ludzkiej głupocie i bezduszności , a także ostra satyra na instytucje publiczne.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Po ostatniej wizycie w EMPiK- u moja biblioteka wzbogaciła się o kilka nowych pozycji , o których niebawem opowiem. Dokonałam też książkowych zakupów "pod choinkę" :)
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Poczytuję ostatnio xiążkę "Karol Wielki". Taka beletryzowana biografia osoby, od imienia której w językach słowian pochodzi określenie Król.

I czasami jestem w szoku. Ten prekursor "cywilizowanej" europy rokrocznie wyruszał na wojny, żeby jego rycerze mieli z czego żyć. Wybierali ofiarę, napadali, okradali i się cieszyli z łupów.
Karol zrobił dzieciaka swojej 12 letniej siostrze :roll: Polański przy nim to pikuś.
Wydziedziczył pierworodnego tylko dlatego, ze ten miał mały garb, więc źle reprezentowałby się jako król. Wprowadził wolne od pracy niedziele w podarunku dla biskupów, żeby lud mógł chodzić na msze. A kiedyś jak się wkurzył to kazał odciąć głowy 4,5 tysiąca sasów. Urządził sobie kilkudniowa rzeź...

I tego typu perełki... Na ile to licentia poetica - nie weryfikowałem jeszcze. Ale podparte bibliografią jak opracowanie naukowe :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Dla zweryfikowania faktów historycznych polecam "ŻYCIE KAROLA WIELKIEGO " z biograficznej serii Ossolineum. :)
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Wypożyczyłam czeską powieść współczesną - tak mało u nas literatury sąsiadów, a już wspólczesnej prawie wcale. Jeszcze całej nie przeczytałam, ale czyta się dobrze. Bohater to jakby Chandler w luksusowym wydaniu. Jest wątek śledczy, są nawet "momenty", ale podane w bardzo subtelny sposób.
Zapomniałam na początku podać autora i tytułu: Michal Viewegh "Sprawa niewiernej Klary".
Polecam.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Zablokowany

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”