Mój ogród -gulek-

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

gulek pisze:Danusia ja tworze ogród od podstaw. Jeśli czytałaś wcześniejsze posty to wiesz że tam praktycznie nic nie było. Zacząłem pod koniec 2007r. , a takie prawdziwe sadzenie w 2008r. W tym roku zamierzam dosadzić sporo drzew i krzewów :) . Zobaczymy jak to wyjdzie :)
Witaj :)
Tak sobie pozwoliłem pogrzebać po Twoim wątki i znalazłem bardzo interesujące zdanie odnośnie
nowych nasadzeń drzew i krzewów :D Masz już coś zaplanowanego :?: :?: :?: :roll:
No a działeczkę masz bardzo fajną, aż żałuję że ja nie mam choć kawałka :? :lol: :lol: :lol: :wink:
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Nie mylisz się, u mnie ładnie nasypało :) Ale jak już musi być ta zima to lubię jak jest dużo śniegu... :wink: No to życzę owocnych łowów :D
Urszula B
500p
500p
Od: 27 sty 2009, o 08:21

Post »

hmm.. ja tez lubię jak ma być śnieg to dużo albo wcale:).. za to teraz mam dużo wody:)

pozdrawiam
Urszula B - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19821
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
Awatar użytkownika
gulek
200p
200p
Od: 16 mar 2008, o 18:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

krzysiek86 - Mam do posadzenia kilkanaście berberysów, kilka krzewuszek i planuje kupić sosny chińskie i czarne. Co do miejsca to jeszcze się zastanawiam, pojadę na działkę to będę myślał :)

Ala - dziękuję, ale owocnych łowów nie było :) , za to wyjazd bardzo udany :)

Urszula B - ja też lubię śnieg , ale mogłaby juz przyjść wiosna. Najbardziej lubię śnieg w górach
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

oj tak tak... te czapy śniegu w górach... bajka :)
Ty się tak nie rozpędzaj bo niedługo nie będziesz miał miejsca na tej działeczce ;)
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Eh spsuło się trochę na forum, ale mam nadzieję, że Ty przeżyłeś :) i nadrobisz te stracone 203 strony ;)
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Grzegorzu,coraz ładniej w tych Twoich wiejskich ,cudnych klimatach,ta nowa rabatka z tujami super,jak dojdą roślinki kwitnące będzie cudnie.Masz fajnych kilka drzewek np metasekwoja i śmiesznie powyginana sosna :shock: .Trochę pracy Cię czeka wiosną z obsadzaniem roślin przy północnej ,cienistej ścianie, masz już kilka podpowiedzi,więc myślę,że zrobisz to fajnie ,będę kibicować i podglądać jak Ci idzie :D.Powodzenia.
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22

Post »

Witaj Grzesiu! :D
Zajrzałam pierwszy raz w Twoje strony. Naprawdę miło czytać i patrzeć z jaką pasją i determinacją chcesz stworzyć piękny ogród w tym miejscu. A miejsce - podwórko, zabudowania jest pełne uroku, swojskiego klimatu - bardzo przypomina mi wiejską zagrodę mojego dziadka. Naprawdę Grzesiu jest tam olbrzymie pole do popisu! Ty rozpocząłeś prace niedawno więc sporo jeszcze przed Tobą, ale liczą się chęci.
Nasadziłeś już sporo zielonych krzewów. A więc tło zielone i ciemne zabudowania może warto ożywić jasnymi plamami, kolorkami? Pomyśl o Budleji Davida, hortensji krzewiastej Anabelle, dereniach, krzewuszkach? To bezproblemowe krzewy - łatwe w pielęgnacji a bardzo zdobią ogordy. Propozycja obsadzenia pólnocnej ściany hortensją pnącą jeśt świetna - popieram! A może jakiś plan łatwej w uprawie rabaty kwiatowej?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gulek
200p
200p

Post »

Ala - czemu się spsuło ? :)

Halina - rabatkę z tujami podpatrzyłem na forum :) ale nie pamiętam już u kogo. Ta powyginana to sosna chińska, mam zamiar dokupić jeszcze kilka w tym miesiącu. Mam nadzieję ze w tym roku ogarnę już sprawę z północną stroną domu :)

Kasia - masz rację, w tym roku zamierzam dokupić troszkę kolorowych krzewów, żeby ożywić ogród kolorami. Kilka krzewuszek posadziłem już na jesieni, ale jeszcze około 10szt. czeka zadołowanych na działce, więc w marcu znajde i dla nich miejsce. Budleji też mam kilka :) a co do rabaty kwiatowej to pomyśle :) na pewno będzie taka , tylko nie wiem jeszcze kiedy :) na razie z kwiatów to mam kilkanaście tulipanów i krokusów :) :) , wiem że to bardzo mało :)
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

to nic nie wiesz?, parę dni temu była awaria na forum i potracili wszyscy informacje z dwóch dni... także nie wiem jak u Ciebie ale mi zjadło 2-3 strony ( jak pisałam wyżej... tylko niechcący 203 wyszło) :?
Awatar użytkownika
gulek
200p
200p

Post »

Pierwszy raz słyszę, nie było mnie kilka dni na forum , więc nic o tym nie wiedziałem. U mnie wszystko jest , raczej nic nie zniknęło .
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Jeszcze w sprawie TRZMIELINY OSKRZYDLONEJ ( Euonymus alatus) , której ładny egzemplarz posiadasz:
gulek pisze:Wczoraj jeszcze dosadziłem to, ale nie pamiętam jak się nazywa

Obrazek
Ten niezwykły krzew mam u siebie od 4 lat. Rzeczywiście najefektowniejszy jest jesienią , gdy listki wybarwiają się na krwisto czerwony kolor , ale ja lubię go najbardziej wiosną , kiedy na nagich jeszcze gałązkach pojawiają się pierwsze pączki - wygląda wtedy bardzo ...egzotycznie z uwagi na kształt gałązek i dziwną , pokrywającą je korę.Pędy tej trzmieliny mają bowiem cztery szerokie listewki korkowe, które późną wiosną i latem są prawie niewidoczne pod masą liści. Warto jednak przyjrzeć się im teraz.
Ta trzmielina kwitnie bardzo niepozornie, za to kilkuletni krzew zawiązuje jesienią ładne , pomarańczowe owoce (ok. 1 cm. długości).

Twoje dotychczasowe poczynania ogrodnicze sprawiają ,że czekam , co też będzie się działo u Ciebie wiosną, widać bowiem ,że w tworzenie ogrodu wkładasz wiele czasu i ...serca.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
eryba
200p
200p
Od: 4 sty 2009, o 19:23

Post »

Piękna ta trzmielina rzeczywiście egzotyczna, bo jeszcze jej nigdzie nie widziała, a można ją rozmnażać ze zdrewniałych patyczków jak zwykłą?
Bo może gdzieś wypatrzę i sobie wychoduję :wink:
Awatar użytkownika
gulek
200p
200p

Post »

Trzmielina faktycznie jest bardzo ładna :) , ale jeszcze nie widziałem jak wyglada na wiosne i lato :), kupiłem ja pod koniec zeszłego sezonu. Pomarańczowe owoce na niej widziałem już w zeszlym roku.
Tak szczerze mówiąc to nie wkładam aż tak dużo czasu w ogród. Działka znajduje się 120km od domu, więc nie zawsze mam czas aby tam pojechać , ale jeśli mogę to jadę pogrzebać w ziemi :)
...a czy można ją rozmnażać ze zdrewniałych patyczków, hmmmm nie mam pojęcia.
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A długo się na niej te czerwone listki utrzymują?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”