Jest jakiś przeciętny czas tworzenia się pomidora z kwiatka ? Póki co prawie na każdej sadzonce mam po dwa pomidory na gronach, wiszą już z dwa , trzy dni, , a reszta kwiatków stoi w miejscu .
Moglbym prysnać borem , jeśli by to coś wspomogło .
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Dzisiaj mija tydzień od wysadzenia. Ziemia była sucha jak pieprz. Zastanawiałem się jak długo nie podlewać, część pomidorów była podwiędnięta. Piątej nocy wyręczyła mnie matka natura. Spadło 30L deszczu na metr kwadratowy. Większość odmian już kwitnie. Dzisiaj wygląda to tak.
U mnie pogoda stabilna, ciepło, brak deszczu.
Na pomidorach brak objawów chorób grzybowych. Jeszcze nie używałem żadnego śor.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Mirku dziękuję za odzew. Sprzedawca w sklepie mi zalecił, więc tak pytam, co inni na to.
I jeszcze. Na kilku pomidorach gorne liście podwinięte do góry, jakby skręcone. Czy to normalne i nieszkodliwe? Jakieś braki? Na zdjęciu odmiana Pittman valley.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
Co może być nie tak że bawole serce ma za dużo kwiatów na jednym gronie? Pomidor wysokości 60 cm, 2 grona i łącznie prawie 60 kwiatków. Pierwsze kilkanaście już widać malutkie pomidory.
Prawdopodobnie to nie jest Bawole serce
Możesz pokazać zdjęcie z gronami i całego krzaka ?
Pozdrawiam, Mirek
calka pisze: ↑12 cze 2023, o 21:00Darek26
Jest nawet wielce prawdopodobne że to jakaś koktajlówka.
Też od razu pomyślałem o koktajlówce
Pozdrawiam, Mirek
Ewaca pisze: ↑12 cze 2023, o 21:03
Jak u Was z temperaturą? U mnie juz 9, zapowiadają 7 a będzie pewnie 5. Kolejna zimna noc.
Ewuś,
bez obaw, bywały już wcześniej zimniejsze noce. Będzie dobrze
Pozdrawiam, Mirek
Mireczkuchciałabym juz wrzucic jakąś fotę dojrzewajacego pieknego pomidora na krzaku ale przy tych temperaturach, to zostalo mi tylko na sznurku jakiegoś sklepowego podwiązać do krzaka.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa