Akant długolistny( Acanthus hungaricus )
- drozd
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Akant
Akant nie lubi przesadzania szczególnie starsze egzemplarze ze względu na głęboki system korzeniowy. Można go nawet stracić. Bardzo łatwo rozmnaża się z nasion i już w drugim roku zdarza się, że zakwita. Zbiór nasion najlepiej przeprowadzić zakładając gesty rękaw z siatki na owocostan, bo inaczej nasiona wystrzelą na kilka metrów od rośliny matecznej.
U mnie ogrodzie strzela we wszystkie strony a wiosną jest mnóstwo siewek w rożnych miejscach w ogrodzie.
U mnie ogrodzie strzela we wszystkie strony a wiosną jest mnóstwo siewek w rożnych miejscach w ogrodzie.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Spacjo
Faktycznie jak na taką młodą roślinę to kwiaty ma imponujące. Moja rosnąca w półcieniu ma bardziej wyciągnięte kwiatostany ale aż tak długie to nie...
Nie sądzę żeby to była jakaś nowa odmiana ale przy siewkach tak bywa,że różnice bywają w wysokości kwiatostanu i długości liści.
Faktycznie jak na taką młodą roślinę to kwiaty ma imponujące. Moja rosnąca w półcieniu ma bardziej wyciągnięte kwiatostany ale aż tak długie to nie...
Nie sądzę żeby to była jakaś nowa odmiana ale przy siewkach tak bywa,że różnice bywają w wysokości kwiatostanu i długości liści.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Mój też wypuszcza pędy kwiatowe, nie wiem czy przez ciepłą zimę ale u mnie mnóstwo siewek jest, strzelał nasionami dość daleko, niestety większą część siewek pożarły ślimaki, jeszcze trochę i akanty zaprezentują się w pełnej krasie, chociaż one i z liści są piękne i dekoracyjne 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Dostałam prezent olbrzymiego akanta, taki, że ledwo go mogę unieść. Nie jest wykopany z dużą bryła ziemi. Oglądnęłam korzeń. to są takie małe bulwki. Myślę go podzielić powsadzać go do doniczek przetrzymać go do połowy października w cieniu i wtedy posadzić na miejsce stale. Czy lepiej wsadzić go w całości . Jaką ziemie lubi akant kwaśną czy bardziej wapienną? Teraz nie mam za bardzo czasu przygotować mu miejsce.
Czy na pewno to był akant a nie agapant? Akant ma korzeń długi palowy a Ty piszesz ,że korzenie to małe bulwki,takie korzenie ma agapant ,
-
Nie wiem, ja sie na tym absolutnie nie znam. Kwiat identyczny jak tu w tym wątku wcześniej pokazany. Nie mogę zrobić zdjęć, bo już go obcięłam podzieliłam na 23 doniczki i wsadziłam. Nie chciałam go trzymać bo jest gorąco i bardzo by wysechł. Korzeń na pewno nie palowy. Zgrubienie z którego wyrasta rozetka i trzy , cztery korzenie niezbyt długie, w tej kępie było ponad 20 takich rozetek. Nasiona torebka czarna a w niej 2, 3 czerwone nasionka wielkości gorczycy. Kole.
Zimuje bez zabezpieczania ? Różnie o tym piszą tak samo jak o wymaganiach glebowych a zwłaszcza o wilgotności. Na niektórych stronach piszą ,że stale wilgotna a na innych ,że wymaga niskiej wilgotności. Jak w końcu z tym jest ?
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jesienią posadziłam 2 sztuki, wyszły oba, ale 1 po miesiącu nic nie urósł i w końcu wypadł. Nie wiem czy to choroba, czy też zgnił z nadmiaru wilgoci.
Nie wiadomo jak przezimuje gdy będzie "prawdziwa" zima . 

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
Dorota w złym terminie te akanty posadziłaś. Mój sadzony na wiosnę pewnie z pięć lat temu jest dosyć spory. Co roku ucinam go kawałek na wiosnę i do jesieni jest już spora sadzonka. te sadzonki zimują dobrze. W ubiegłm roku w jesieni sąsiadka likwidowała ogród i podarowała mi olbrzymi akant zrobiłam z niego 23 sadzonki, ale przezimowały tylko 7. Mimo , że wszystkie w jesieni przyjęły się i widać było zaczątki rozetek.