W moim ogrodzie - Marysia
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marysiu masz cudne trawy czy ta czerwona to pennisetum?napisz proszę nazwy swoich trawek 

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu kłaniam sie nisko
Przecudownie jest zacząć takich chłodny poranek , od tak wpaniałego spacerku po słonecznym ogrodzie
Niesamowicie cieplutko mi się zrobiło

Przecudownie jest zacząć takich chłodny poranek , od tak wpaniałego spacerku po słonecznym ogrodzie

Niesamowicie cieplutko mi się zrobiło

Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
Dziękuję wszystkim za miłe słowa. Obiecuję, że jak tylko pogoda będzie lepsza, wstawię nowe zdjęcia. Niestety obecne warunki (brak słońca) uniemożliwiają zrobienie dobrego zdjęcia:(
Tymczasem postaram się odpowiedzieć na pytanie Lady-r.
Trawa, o którą pytasz to rzeczywiście Pennisetum- jednoroczna odmiana Purple Majesty. Co prawda u mnie jeszcze nie wykształciła kłosów (mam nadzieję, że zdąży!), ale u mojej (tej od dyń-jajek )znajomej wyglądają tak:

Z rodziny Pennisetum mam jeszcze rozplenicę japońską:

i jeszcze Pennisetum villosum (również jednoroczna):

Na poprzednich zdjęciach pojawiła się też Ostnica mocna:

A w tej kępie:

Rosną: kilka odmian Miskantów (chiński, paskowy i jeszcze jakieś dwa inne- nie znam nazwy), Ostnica, Wydmuchrzyca piaskowa, Festuca Glauca, i właśnie rozplenice.
W innej części ogrodu rośnie też Miskant Olbrzymi i Miskant Gracillimus.
Uff. To chyba byłoby na tyle:)
Tymczasem postaram się odpowiedzieć na pytanie Lady-r.
Trawa, o którą pytasz to rzeczywiście Pennisetum- jednoroczna odmiana Purple Majesty. Co prawda u mnie jeszcze nie wykształciła kłosów (mam nadzieję, że zdąży!), ale u mojej (tej od dyń-jajek )znajomej wyglądają tak:

Z rodziny Pennisetum mam jeszcze rozplenicę japońską:

i jeszcze Pennisetum villosum (również jednoroczna):

Na poprzednich zdjęciach pojawiła się też Ostnica mocna:

A w tej kępie:

Rosną: kilka odmian Miskantów (chiński, paskowy i jeszcze jakieś dwa inne- nie znam nazwy), Ostnica, Wydmuchrzyca piaskowa, Festuca Glauca, i właśnie rozplenice.
W innej części ogrodu rośnie też Miskant Olbrzymi i Miskant Gracillimus.
Uff. To chyba byłoby na tyle:)
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marysiu czy mogłabyś podzielić się tymi pięknymi trawkami(bylinowymi) właśnie poszukuję traw
mam na wymianę dużo roślin,a z traw turzycę palmopodobną,strzęplicę siną i chyba mozgę trzcinowatą lub coś inne do niej podobne.

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Mój ogródek cz.1
Przepraszam wszystkich, że znowu zniknęłam, ale ja już niestety tak mam czasami;) Pochłaniają mnie inne zajęcia i sporadycznie siadam przed komputerem.
Ostatnio nie zrobiłam wielu zdjęć (brak czasu lub brak odpowiedniej pogody). Może w ten weekend uda mi się pobiegać po ogrodzie z aparatem bo ogród zmienia się z dnia na dzień. Jesień już na dobre zagościła u nas. Gdyby nie świadomość, że niedługo zaczną się chłody to byłaby moja ulubiona pora roku…
Wrzucę kilka zdjęć, które udało mi się zrobić we wrześniu. Nie ma tego wiele, ale mam nadzieję, ze Wam się spodoba.

Ostatnio nie zrobiłam wielu zdjęć (brak czasu lub brak odpowiedniej pogody). Może w ten weekend uda mi się pobiegać po ogrodzie z aparatem bo ogród zmienia się z dnia na dzień. Jesień już na dobre zagościła u nas. Gdyby nie świadomość, że niedługo zaczną się chłody to byłaby moja ulubiona pora roku…
Wrzucę kilka zdjęć, które udało mi się zrobić we wrześniu. Nie ma tego wiele, ale mam nadzieję, ze Wam się spodoba.