Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Czy niecierpek nadaje sie do gruntu ?

Post »

Mam ciągłe problemy z niecierpkami :( , a tak je lubię.Kupiłam sadzonki waleriana,posadziłam do misy, ale w czasie upałów prawie zmarniały choć stoją na tarasie od strony północnej.Ciągle więdną,kwiatki do wpół rozwinięte, ziemia jest stale mokra, choć ledwie podlewam, by nie zalać.Teraz po kilku chłodniejszych dniach jakby odżyły, ale już widzę na najmłodszych listkach białe kropeczki.W zeszłym roku też tak było, pryskałam na przędziorki( choć nic tam nie widać), ale i tak przestały kwitnąć.
W zeszłym roku miałam wysiane własnoręcznie, ale po krótkim okresie względnej urody wyrosły brzydkie wysokie, sztywne 'krzaki', słabo kwitnące z mnóstwem strzelających nasion :roll:

Drugi problem to niecierpki nowogwinejskie, po przesadzeniu do misy po pewnym czasie przestają kwitnąć, nowe kwiaty się nie rozwijają, a pączki usychają.Może niecierpki nie lubią większych pojemników, tylko mniejsze doniczki, albo nawozu wolnodziałającego, bo taki dałam.Poradźcie coś, może robię jakieś błędy:roll:
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja miałam co roku w betonowym kręgu niecierpki nowogwinejskie.
Nie zasilałam nawozami, wiosną dawałam trochę kompostu a rosły i kwitły jak głupie.
Dodam że rosły w cieniu.
Czasem po obfitych deszczach które zlepiały im płatki kwiatów trzeba było kilka dni odczekać aż znów zakwitną.
Więc to nie o wielkość donicy chodzi, myślę że mogą mieć za dużo słońca.
Niecierpki kupowałam w marketach, najczęściej w OBI - wystarczało 5 sadzonek a zarastały cały krąg.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nowogwinejskie stoją przy ścianie od strony wschodniej, pod zadaszeniem, wiec trochę słońca jest rano, ale w upały dość mocno przygrzewa.Wczoraj trafiłam na świeżą dostawę nowogwinejskich, dość tanie już, więc kilka kupiłam.Pani w sklepie powiedziała by nie wyciągać ich z tych małych doniczek, tylko delikatnie rozluźnić korzonki wystające z otworów( dość silnie przerośnięte) i wkopać do ziemi w misie.Tak zrobiłam.Praktykował ktoś takie wsadzanie roślin?
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

A moim niecierpkom balsamina pyrethrum, którym pryskałem wszystko ostatnimi czasy, wypaliło kwiaty na amen...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Selli , to dość dobra metoda , ułatwia miejscowe podlewanie i nawożenie , ale uszczyknięcie przerośniętych korzeni mogło by przynieść lepsze efekty :wit
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dostałam kilka gałązek niecierpka walleriana o pojedynczych kwiatach.Czy teraz się ukorzenią, bo mimo, że w wodzie lekko oklapły :roll: ? Czy trzeba usunąć pąki kwiatowe?
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

Przy ukorzenianiu pierwszą czynnością jest usunięcie kwiatów i pąków . Kwitnąca roślinka całą energię kierunkuje na zawiązanie nasion , nie rozdrabniając się na sprawy drugorzędne , takie jak ukorzenianie . W piasku lub lekkiej glebie powinny się ukorzenić , ale gwarancji na to niestety nie ma . Może jestem trochę przesądny :oops: ale wszystko zależy od ręki ogrodnika :!: :D :D
Powodzenia :!: :wit
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19

Re: Niecierpki z nasion

Post »

Czy wysiewał ktoś niecierpka waleriana z nasion? Chciałabym wiedzieć, po jakim czasie od wysiewu kiełkuje. Troszkę się, hmm, niecierpkuję, bo wykiełkowało już wszystko, nawet przeterminowana naparstnica, a niecierpka ani jednego. :roll: Nasiona nie powinny pognić ani nic w tym guście, bo pilnuję wilgotności...
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja wysiewałam niecierpki na początku marca, kiełkowały po ok.10 dniach, ziemia musi być lekka,luźna, najlepiej jej nie uklepywać po siewie tylko podlać spryskiwaczem, ziemia osiądzie.Do czasu pikowania minęły ok. 3 tygodnie , więc był koniec marca.Potem rozsadzałam je z mini doniczek (takich na paletce) z bryłką ziemi do niewielkich doniczek gdzieś tak pod koniec kwietnia do ziemi zmieszanej z włóknem kokosowym. Ziemia ma wtedy więcej powietrza i jest luźniejsza gdyż niecierpkom szkodzi zlewna ziemia.Po kilku dniach postawiłam w chłodnym garażu na południowym parapecie i lekko zacieniowałam.Za jakieś 3 tygodnie/miesiąc sadziłam prawie kwitnące do skrzynek.
Zauważyłam, ze lepiej rosną w mniejszych i bardziej płytkich pojemnikach (np.skrzynki) niż bardzo głębokie misy czy donice gdzie jest dużo zbyt wilgotnej ziemi co szkodzi ich korzeniom gdyż zazwyczaj są w bardziej cienistych miejscach i ta wilgoć długo stagnuje.
W tym roku też będę siać z ciekawości co wyjdzie, gdyż mam nasiona od znajomej, która miała wyjątkowo żywotne (po deszczu nadal były ładne), niskie i pięknie kwitnące.
Jednak nie obiecuję sobie zbyt wiele, więc będę kupowała sadzonki, choć waleriana jakoś trudniej kupić, są głównie nowogwinejskie.Te drugie jakoś mi nie rosną i wkrótce po zakupie przestają tworzyć pąki kwiatowe.Nie wiem co robię źle.. :?
A`propos sadzonek, robiłam w sierpniu z tych od znajomej, ukorzeniły się w wodzie, ale rosły jednopędowo, ciągle w górę w ogóle się nie rozkrzewiały, kwitły, a gdy uszczknęłam padły, ale był już chyba grudzień :roll: Jakoś sadzonkowanie mnie nie przekonuje ze względu na pokrój, nie wiem może trzeba robić sadzonki wiosną?
handzia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 lis 2010, o 09:31

Post »

Obrazek

posiałam te oto nasion i co dalej proszę o rady
anna
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ja nowogwinejskie sadzę w cieniu, jak mają sucho to obficie podlewam i obrywam przekwitłe kwiaty.
Rosną i kwitną a wcale ich nie zasilam, przed sadzeniem mieszam tylko ziemię z kompostem.
Handziu - siałam niecierpki waleriana ale nie pamiętam w jakim miesiącu.
Za to pamiętam że słabo mi rosły, choć kwitły.
handzia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 lis 2010, o 09:31

Post »

no to jednak mam szansę (przy odrobinie szczęścia), że coś z tego będzie
dziękuję za podpowiedź :D
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2009, o 12:07

Post »

Ja tez siałam niecierpki w zeszłym roku. Z pierwszego siewu nic nie wzeszło ale z drugie miałam ponad 50 sadzonek.
Możesz zobaczyć zdjęcia u mnie w wątku.Dałam też kilka sadzonek znajomym i u nich też kwitły aż do jesieni.
Teraz też będe siała.
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19

Post »

Dzisiaj będę wysiewać niecierpki po raz drugi, bo z pierwszego wysiewu nic nie wzeszło. :roll: Chyba jednak nasionka spleśniały, choć nie wiem, jak mogło do tego dojść...
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2009, o 12:07

Post »

Rok temu też siałam drugi raz bo pierwsze nie wzeszły :D
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”