Sępolia,Fiolek afrykanski-liście żółkną ,kwiaty zasychajś,więdną i inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
edyseja
200p
200p
Od: 6 gru 2008, o 13:21
Kontakt:

Post »

Moni, Gardenio - dziękuję Wam bardzo za pomoc :)

kupiłam w kwiaciarni pałeczki nawozowe: http://e-hortico.pl/photo/1643.jpg?sess ... 8392cf7af5 (na opakowaniu jest info, że przeznaczone są dla roślin osłabionych przez choroby grzybowe)

czy zarodniki mączniaka można zabić alkoholem? profilaktycznie przecieram nim liście każdego storczyka, którego przyniosę do domu
Edyta
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co może się dziać mojemu bezcennemu , jedynemu fiołkowi o pstrych lisciach ? Ma na jednym liściu żółtawą plamę , a jeden malutki listek ze środka rozetki już usechł . Bardzo proszę o radę .
Obrazek
Awatar użytkownika
Agunia
1000p
1000p
Od: 23 mar 2009, o 12:28

Post »

wygląda mi jakby był przelany , ma jakieś takie żółte dolne łodyżki , zaczełabym od sprawdzenia w jakim stanie są korzenie. pozdrawiam
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Napisz coś o podlewaniu, stanowisku, nawożeniu, od kiedy rośnie i w jakiej ziemi i doniczce? Popatrzymy na listki do tego dodamy Twój opis i może znajdziemy przyczynę. :wink:
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Serdecznie dziękuję . Te dolne łodyżki wyszły tylko na zdjęciu takie żółtawe .Na liście , który już oberwałam był na łodyżce biały nalot i usechł jeden maciupeńki listeczek ze środka rozetki .Podlewałam raz w tygodniu , ale jest posadzony w takiej czarnej ziemi , a na dnie doniczki ma styropian .
Myślałam ,że to choroba grzybowa i potraktowałam go wczoraj delikatnie miedzianem .

Obrazek

Obrazek
x-C-j
---

Post »

Za ciężka mało przepuszczalna ziemia, mogą się w dolnych warstwach bryły korzeniowej tworzyć zastoiny wody, na dno doniczki lepszy jest żwir lub keramzyt, styropian pod ciężarem ziemi z czasem siada i uszczelnia doniczkę od spodu, zastanawiam się też czy nie przypaliło go trochę słoneczko lub co gorsze czy nie stał w przeciągu i nie dostał zimnego powietrza. :wink:
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy powinnam go przesadzić w przepuszcalną ? Nie zmieniałam mu ziemi od kupienia . Czy nie jest to choroba grzybowa ?
U mnie stoi cały czas na północnym parapecie i nie ma przeciągów .
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Post »

Ja tak jak Przemek doradzam kamyki :P
No i jeszcze chciałam się dowiedzieć jak podlewasz :arrow: to znaczy czy lejesz wodę na ziemię :?:
Moje linki
KATARZYNA
x-C-j
---

Post »

Przesadź w bardziej przepuszczalną ziemię i daj na południowe okno fiołki lubią ciepło i jasno ale nie w pełnym słońcu, uważam jednak że będzie mu lepiej na południu lub jeszcze lepiej jak masz wschodnie okno. :wink:
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już się biorę za przesadzanie i przeniesienie na południowe okno . (Mam do wyboru północ lub południe )
Figo podlewam do ziemi , nie na podstawkę ( wszystkie fiołki ).
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Post »

To tez może być przyczyna > one nie lubią wody na listkach :arrow: wszyscy zalecają podlewanie na podstawek :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 13:27

Post »

a moje fiołeczki stoją teraz na północnym i mają się wspaniale poprzednio jak stały na wsch. to im listki popaliło i mają teraz takie brzydkie plamy.
Awatar użytkownika
edyseja
200p
200p
Kontakt:

Post »

może ktoś wie co może być przyczyną powstania takich zmian na liściach

Obrazek

?
Edyta
x-C-j
---

Post »

Może być kilka przyczyn - poparzenie słoneczne, nieprawidłowa ziemia, podlewanie, nawożenie, stanowisko choroby-np. fuzarioza częsta u fiołków, opisz coś o warunkach jakie ma Twój fiołek. To dopiero początki uważam że do wyeliminowania. :wink:
Awatar użytkownika
edyseja
200p
200p
Kontakt:

Post »

fiołek rośnie na parapecie zachodniego okna - nie jest to poparzenie słoneczne bo słońce dociera tam w późnych godzinach popołudniowych.. rośnie w ziemi uniwersalnej pomieszanej z perlitem.. nawoziłam w tym roku dopiero raz, używałam takiego nawozu: http://sadzonka.pl.yellowpages.pl/p24027.html podlewam poprzez podsiąkanie, nie spryskuję także nie wiem co jest nie tak :/

przypomniało mi się, że wetknęłam do każdej doniczki pałeczki: http://e-hortico.pl/photo/1643.jpg?sess ... 8392cf7af5
Edyta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”