Poplon i przedplon pod warzywniak
-
- 100p
- Od: 5 mar 2015, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jaki najlepszy poplon pod warzywniak
Czy ma sens siać za 2 tyg, np. facelię czy gorczycę pod truskawki, które chcę sadzić we wrześniu? Może lepiej nawieźć obornikiem?
I jeszcze jedno -jeśli we wrześniu wysieję wykę to kiedy dodatkowo nawiezc obornikiem ziemię?
I jeszcze jedno -jeśli we wrześniu wysieję wykę to kiedy dodatkowo nawiezc obornikiem ziemię?
Pozdrawiam :) Marzena
"Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest...."
"Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest...."
- Rancho-Relaxo
- 50p
- Od: 1 lis 2014, o 19:57
- Kontakt:
W jaki sposób (im prostszy tym lepszy), "młócicie" facelię ? Jak łatwo pozyskiwać nasiona ? Mam już dosyć kupowania ...
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiesz jak wyglądają cepy?
Jak jest dobrze wysuszona wystarczy na płachcie wytłuc sztywnym wężem lub kijem, można wydeptać. Tylko nie trzymaj na pniu do pełnego wyschnięcia bo przy koszeniu stracisz dużo nasion. Trzeba skosić trochę wcześniej, jak nasiona będą dojrzałe i dosuszyć. Słoma na kompost a resztę odsiać na przetaku, plewy możesz odsiać na małym wietrze, rozłożyć płachtę i sypać małym strumieniem. Trochę zabawy i nabierzesz doświadczenia. Nie uzyskasz super czystych nasion ale takie nie są Ci potrzebne. Można wysiewać z plewami ale wtedy nie wiadomo ile się wysiewa.

Jak jest dobrze wysuszona wystarczy na płachcie wytłuc sztywnym wężem lub kijem, można wydeptać. Tylko nie trzymaj na pniu do pełnego wyschnięcia bo przy koszeniu stracisz dużo nasion. Trzeba skosić trochę wcześniej, jak nasiona będą dojrzałe i dosuszyć. Słoma na kompost a resztę odsiać na przetaku, plewy możesz odsiać na małym wietrze, rozłożyć płachtę i sypać małym strumieniem. Trochę zabawy i nabierzesz doświadczenia. Nie uzyskasz super czystych nasion ale takie nie są Ci potrzebne. Można wysiewać z plewami ale wtedy nie wiadomo ile się wysiewa.
Czy gorczyca jako poplon w uprawie pomidorów tunelowych będzie dobra czy coś innego będzie lepsze dla pomidorów?
Za późno chyba jeszcze nie jest na siew poplonu w tunelu?
Za późno chyba jeszcze nie jest na siew poplonu w tunelu?
Pozdrawiam Janek
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
W tunelu to zdążysz gorczyce posiać, przykopać, posiać żyto które dopiero wiosną się przykopuje.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 maja 2011, o 09:34
Poplon
Witam, jaki poplon posiać pod warzywniak po ogórkach które zebrałem i przekopałem ziemię teraz 7 września? Czy lepiej żyto i zostawić na zimę czy gorczycę i przekopać późną jesienią?
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Posiałam dziś mieszankę poplonową zbożowo-strączkową w składzie której był jęczmień jary, w innym sklepie udało mi się dokupić za niską cenę sam jęczmień jary. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat tego zboża jako poplon.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie?
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie?
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Jęczmień jary rzadko wykorzystuje się do wysiewu w poplonach ponieważ w tym okresie tj. wrzesień, październik poraża go rdza zbożowa oraz mączniaki i ma słaby wzrost. Ze zbóż jarych znacznie lepszy jest owies na poplony.
Najlepiej w poplonach wysiewać rośliny motylkowe bo oprócz zielonej masy dodatkowo wzbogacają glebę w azot, jeśli już ma być dodatek zbóż to w niewielkiej ilości dla zagęszczenia łanu aby chwasty nie rosły w wolnych przestrzeniach.
Najlepiej w poplonach wysiewać rośliny motylkowe bo oprócz zielonej masy dodatkowo wzbogacają glebę w azot, jeśli już ma być dodatek zbóż to w niewielkiej ilości dla zagęszczenia łanu aby chwasty nie rosły w wolnych przestrzeniach.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
- Xavierka
- 500p

No to ładnie, a ja sobie już nim dziś sypnęłam...

No nic, jutro pędzę po jakiś zielony dodatek do tego zboża....
Pozdrawiam
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nigdy jeszcze nie siałam poplonu stąd moje wątpliwości, które mam nadzieję rozwiejecie.
Zostało mi trochę grochu i wyki, można to wysiać w tunelu jako poplon? I do kiedy najpóźniej, na razie pomidory rosną w najlepsze?
Co będzie jeśli teraz wysieję między pomidorami, da się tak czy trzeba czekać na usunięcie krzaków?
A jeśli krzaki usuną dopiero w październiku to nie za późno będzie na sianie?
Zostało mi trochę grochu i wyki, można to wysiać w tunelu jako poplon? I do kiedy najpóźniej, na razie pomidory rosną w najlepsze?
Co będzie jeśli teraz wysieję między pomidorami, da się tak czy trzeba czekać na usunięcie krzaków?
A jeśli krzaki usuną dopiero w październiku to nie za późno będzie na sianie?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Wyka powinna być siana jak oziminy, czyli po 25.9, kilka dni zwłoki z pewnością nie zaszkodzi.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Dzięki 

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Xavierka
- 500p
A więc tak dokupiłam łubin i gorczycę...
Wiem, że powinnam taki poplon przekopać na jesień, ale wiem także, że jeśli nie go przekopię to na wiosnę zrobi się mulcz. Czy ten mulcz będzie dla gleby równie wartościowy jak przekopany poplon na jesień?
Czy można na świeżo przekopanym poplonie posadzić czosnek lub inne warzywa na wiosnę, czy raczej trzeba dać glebie odetchnąć? A jeśli trzeba czekać to jak długo?
Wiem, że powinnam taki poplon przekopać na jesień, ale wiem także, że jeśli nie go przekopię to na wiosnę zrobi się mulcz. Czy ten mulcz będzie dla gleby równie wartościowy jak przekopany poplon na jesień?
Czy można na świeżo przekopanym poplonie posadzić czosnek lub inne warzywa na wiosnę, czy raczej trzeba dać glebie odetchnąć? A jeśli trzeba czekać to jak długo?
Pozdrawiam
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Poplon to nie obornik, po przekopaniu na wiosnę, wszytko możesz siać i sadzić.