Szarotka ma rację ? liści NIE WOLNO ucinać ? bo niby jak bez liści roślina ma prowadzić fotosyntezę i odbudować zapasy, zużyte na produkcję kwiatów, podtuczyć cebulkę i w ogóle przeżyć?
A teraz ja się pochwalę pierwszą tego roku zwartnicą:
Witam i pozdrawiam Wszystkich. Oglądanie kwitnących Waszych kwiatów to miód na serce w takie mrozy. U mnie zakwitł też "hipcio" ale za radą kupiłam kwitnący. Kolor był inny niż te które miałam i nazwa też chyba nie ta, ale znalazłam podobieństwo do pokazanych. Znalazłam nazwę w alfabetycznum spisie za radą Nusi i chyba jest to Orange Sauvereign, ocencie proszę sami. Kolor jest niesamowity.
Daszka Tak to może być 'Orange Sovereign',
A unas już niedługo zakwitnie 'Exotic Star', niedawno zakupiony w L.M.
W momencie zakupu miał 2 pąki, a tu niespodzianka wychodzi trzeci
Dzięki za rozpoznanie ale kupiony był jako Royal Red ale pąki były jak na zdjęciu. Kupiłm też Exotic Striped w OBI ale chyba nie tak powinien wyglądać.
Też miał trzy pedy kwiatowe i kwitł długo ale chyba nazwa nie ta?. Jestem ciekawa Twojego. Pozdrawiam.
daszka pisze:Dzięki za rozpoznanie ale kupiony był jako Royal Red ale pąki były jak na zdjęciu. Kupiłm też Exotic Striped w OBI ale chyba nie tak powinien wyglądać.
........
Nie ma takiej odmiany (w każdym bądź razie nie spotkaliśmy jej w literaturze) - 'Royal red', czy 'Exotic Striped'. To są nazwy wymyślone dla roślin sprzedawanych w hipermaketach. Pod tymi nazwami są sprzedawane różne odmiany o zbliżonej kolorystyce, np. czerwonawo-pomarańczowej lub białej w czerwonawe smugi.
A ta na zdjęciach to chyba 'Mega Star' (klik) lun 'Minerva'
Chciałbym wam pokazać taką ciekawostkę - to mojego autorstwa filmik poklatkowy (ang. timelapse) wykonany z połączenia pojedynczych zdjęć "pstrykanych" w regularnych odstępach czasu. Pokazuje on jak bardzo przewidywalną rośliną odnośnie kwitnienia jest hypeastrum jeżeli posadzona jest w stałych warunkach - ta cebulka byłą posadzona w celu zakwitnięcia na wigilię... i proszę, film trwa dokładnie do 24 grudnia do godziny 17 ;) (z boku widać godzinę i date).
Zapraszam: spis treściogród "Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Brawo,brawo
Fajnie zrobiony filmik Twojego autorstwa Jestem pod wrażeniem
Cebulka zakwitła dokładnie wtedy kiedy miała zakwitnąć
A kiedy została posadzona?