Moje kolorowe Bąbelki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kolorowe Bąbelki

Post »

Pawle niestety i ja nie spotkałam sphagnum w sklepach stacjonarnych. Zawsze zamawiam przez allegro albo sklepy internetowe ze storczykami. Ewentualnie możesz popytać w lepszych sklepach zoologicznych :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p
Od: 4 paź 2013, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Pawle, ja też się dopiero uczę storczyków, choć wydaje mi się, że chcą ze mną współpracować i to mnie bardzo cieszy :)
Ja także mchu nigdzie nie widziałam w sklepach... Pozostaje jedynie zamawianie przez internet :(
Marysia II
200p
200p
Od: 8 mar 2008, o 22:59

Post »

Mech bywa w marketach LM ale nie zawsz jest, trzeba sprawdzć.
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p

Post »

Tak dawno nic nie pokazywałam, ale po prawdzie nic szczególnego się nie działo wśród storczyków.
Smutek mi sprawiła Nelly, gdy w połowie grudnia zaczęła zasuszać pęd kwiatowy obsypany kwiatkami... Obcięłam nierozwinięte pączki, ale nie chciały się rozwinąć stojąc w wodzie. Na pocieszenie został mi kwiatek rozwijający się na odbiciu ze starego pędu, który też niedługo potem usechł...
Na szczęście dwa nowe pędy rozwijają się zdrowo, choć ten krótszy stracił już jednego pączka i prawdopodobnie straci kolejnego, bo nie widzę żadnego wzrostu.
Tak wyglądał pęd w niemal pełnym rozkwicie ;:167
http://img844.imageshack.us/img844/4482/9glv.jpg
Pseudobulwki marszczą się, lekkie zraszanie nie pomaga, chyba jednak już zrobiły co miały i będą tylko marnieć. Niech teraz ładnie wykarmiają młode przyrosty :)

Miniaturka z LM po utracie kwiatków i pączków zaczęła przedłużać pęd. Dodatkowo puszcza listeczek i przedłuża korzonki :D
http://img856.imageshack.us/img856/6333/6gtu.jpg

Yellow Crowd w tym roku ma nieco krótszy pędzić, ostatnio dał się zaczepić o drugie oczko na patyczku, a teraz wystarczyło jedno.
http://img855.imageshack.us/img855/1341/ztnm.jpg
Teraz tylko pilnować by nikt do szyby go nie zbliżył... Na wątku pogaduchowym pisałam o tym, że podczas kolacji wigilijnej dla nastroju zapalone były świeczki na parapecie, na nieszczęście jedna znalazła się tuż pod listkiem, co poskutkowało zagotowaniem(?) tkanki. Żałuję, że od razu nie odcięłam zniszczonej tkanki, bo zmiana poszła dalej i musiałam więcej listka ciachnąć. Operacja zakończyła się sukcesem i ranka ładnie się zagoiła ^^
Nawet ta zbrodnia załapała się na zdjęciu...
http://img401.imageshack.us/img401/8679/r93y.jpg

Pozostałe storczyki listkują i korzonkują :D
Tylko zdechlaczek coś się focha na mnie i chce zrzucić kolejnego listka. Zauważyłam, że stare korzonki też umierają ;/, już tak ładnie rósł, pełno przedłużeń korzonków miał, a teraz zaczyna marnieć... Jak straci wszystkie stare korzenie to go przesadzę do mniejszej doniczki - nie mogłam tego od razu zrobić, bo były one za długie.
Dodatkowo chciałam przesadzać Zebrę, ale kupiłam za dużą doniczkę :roll: średnicy 12cm. Ale żadna tragedia - dałam za nią 1.50zł, a w LM taka kosztowała 5zł...
A i zła jestem na Zebrę, bo puszcza dwa listki na raz i ten wcześniejszy już wcale nie chce rosnąć - będzie jeden taki odstający wielkością od reszty :?
Ostatnio zmieniony 31 lip 2014, o 00:46 przez Jovanka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta na link - zdjęcie zbyt duze wycofano
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Czerwona cambria Nelly pięknie się prezentuje w pełnym rozkwicie a jak by się ktoś pytał to mamy taką samą.Moja teraz odpoczywa po kilkakrotnym kwitnieniu czy zakwitnie ponownie,nie wiem :?:
P.S.Wiesz z pewnością,że jest kilka przyczyn usychania pączków?W moim przypadku powodem było zbyt suche i ciepłe powietrze w pomieszczeniu w którym stały.Aktualnie u moich storczyków rozwijają się wszystkie pączki dlatego,że przeniosłem je do jednego z najchłodniejszych rzadko lub słabo ogrzewanych pokoi-może u Ciebie jest ta sama przyczyna :?:
Pozdrówka :wit
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p

Post »

Nelly jest naprawdę śliczna, na wiosnę rozdzielę ją na 2 części, bo ładnie rozrośnięta jest.
Może faktycznie jest trochę sucho w moim pokoju, ale staram się ją zraszać codziennie, lub nawet więcej gdy na dworze chłodno jest i piec częściej grzeje. Odpukać to na razie 2 pączuszki, bo reszta bardzo szybko rośnie i powoli zaczynają się wybarwiać, więc za kilka tygodni pokażą swoje buźki ^^, a potem czekać aż młode przyrosty nabiorą zdolności do kwitnienia.
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Nie smuć się na pewno następnym razem Nelly obdarzy Cię większą ilością kwiatów, ładne ma kwiaty ;:215 Miniaturka już tuż tuż i pięknie Ci rozkwitnie.
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit
Przyszłam z rewizytą
Neli jest piękna ma ładnie wybarwione kwiaty ;:138

miniaturki niech cieszą oko rozwijającymi się kwiatami :tan :tan :tan

POZDRAWIAM
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p

Post »

Hej hej :wit Miniatureczka za kilka dni otworzy pączek.

Ale dziś się wkurzyłam, patrzę rano w pokoju rodziców na termometr i zerkam na mojego Yellow Crowd - nie ma pączuszka ;:202 . Okazało się, że tata podczas ścierania kurzu go strącił. Nie dość, że on nie ma zbyt wielu kwiatków, to jeszcze jednego stracił. Co najdziwniejsze, tata zawsze mi gada, że co je tak przestawiam i oglądam, nawet jak je biorę do kuchni na podlewanie to ciągle "co ja je tak ruszam, one nie lubią". A jak on ruszył raz to od razu uszkodził ;(
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit
Tak mi przykro z powodu Yellow Crowd ;:145
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p

Post »

Miniatureczka lada dzień otworzy kwiatuszek, a jak wszystko dobrze pójdzie to będzie ich 5 ;:oj . Dziś rano jeszcze była dość zamknięta, a teraz wyraźnie widoczne są pęknięcia płatków.
Obrazek

Nelly też psikusy robi. Zamiast powiększać młode przyrosty zachciała wytworzyć dwa kolejne :|. Na zdjęciu widoczny jeden, a z drugiej strony pod listkami chowa się drugi, ale trudno go złapać aparatem, bo trzeba odchylić listek.
Obrazek

Pamiętacie małego keika bez korzonków? Obawiam się, że nic z niego nie będzie, bo z dnia na dzień zasycha mu listek, a staram się zapewnić wysoką wilgotność. Siedzi sobie nad mokrym keramzytem i mchem pod przykryciem. Obłożyłam listki (2) mokrym wacikiem i zobaczymy czy odżyje...
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Meiss, a na tym zdjęciu Nelly, to przypadkiem nie jest pędzik? :wink:
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p

Post »

Na tej psb były już pędy i one wychodzą tu przy bulwce (szkoda, że nie kwitną więcej jak 2 razy na jednej), a to jest ostatni listeczek - najdalszy.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Meiss u mnie z cambrią jest tak samo..mam już 4 albo i 4 przyrostów i żaden nie rośnie :roll: a pączków na mini szczerze zazdroszczę, moja odbijała ze starego pędu ale po "wypadku" pęd zaczął usychać, więc dalej czekam na pierwsze w moim życiu kwitnienie u którejś mini :roll:
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Szkoda, że to nie pędzik....ale wiecie, nie było by pędzików bez nowych psb, więc się cieszcie bo jest nadzieja :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”