To opóźnianie cięciem chyba nie dotyczy wszystkich rodzajów budleji, ale jakiegoś konktretnego gatunku. Ja zawsze tnę w kwietniu, i to w drugiej połowie miesiąca. Pierwsze pąki pojawiają się pod koniec czerwca, trochę trwa zanim się rozwiną, ale w lipcu już normalnie kwitnie. Specjalnie na potrzeby wpisu posprawdzałam daty na zdjęciach, więc nie ma mowy że źle pamiętam albo mylę miesiącemagda111123 pisze: ↑2 lis 2023, o 18:39 Tyle się teraz mówi o rabatach wabiących motyle w lecie.
Kto zna Kasię Bellingham na pewno słyszał jak nieraz radzi by nie śpieszyć się z przycinaniem wiosną budleji. Według niej należy to zrobić w kwietniu by opóźnić kwietnienie na sierpień i w ten sposób wycelować w moment gdy jest najwięcej motyli. A wiadomo jak motyle kochają te kolorowe kwiaty.
Swoją drogą ciekawe czy te nowe, miniaturowe odmiany są dla nich równie interesujące, ktoś może wie?
Rabata wabiąca motyle
Re: Rabata wabiąca motyle
- magda111123
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Myślę że raczej mowa o starszych odmianach, wysokorosnących.
Pozdrawiam, Magdalena
Kwiat jest uśmiechem rośliny. Peter Hille
Kwiat jest uśmiechem rośliny. Peter Hille
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
A ja tnę najczęściej w marcu i kwitną od połowy lipca. Odmian budlei mam około 10 różnych. Na termin kwitnienia wpływają również temperatury i wilgotność podłoża. Swoją drogą, przed, lub czasem w tym samym terminie, zakwita lawenda. Jest również uwielbiana przez motyle
Pozdrawiam Lucyna
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Budleja - kwiat motyli pasuje ta nazwa idealnie, zdecydowanie tne po przymrozkach nisko i pięknie odbija.