Sukulenty - chromat II

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Sukulenty - chromat II

Post »

Obrazek
tegoroczne plony Gasteria pillansii Kourkamaberg ex PV4976 aż....4 nasiona :lol:
Haworsje mi średnio obrodziły i raczej program hybrydyzacji będzie średni w tym roku. Zmienna pogoda nie sprzyjała, jak upał to pyłku mało (albo wysycha szybko?), a jak pada i chłodniej to nie dojrzewa znamię słupka.

Z ciekawych rzeczy. Wczoraj pikowałem escobarie, zobaczyłem, że kilka straciło korzenie i jakoś się ich zrobiło mniej. Myślałem, że przelałem otóż nie! pikuje i coś się rusza, wyjąłem około 1cm larwę (czegoś) raczej nie błonkówka, może jakiś motylek?? ale cholerstwo zjadło trochę korzeni. Szkoda, że zdjęcia nie zrobiłem ale byłem tak zaskoczony tym, że żwir się rusza, że zapomniałem o tym. :lol: Cóś jest ich kilka mniej ale co cenniejsze są.
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

O matko z córką... ;:oj Ja już widzę siebie, jak wrzeszczę gdy coś takiego wyciągam...
Kiedyś kupiłam na all eukaliptusa - bardzo dawno temu. Wyjmuję z paczki, biorę się do przesadzania, a tam łazi w podłożu jakiś robal... ło matko, ale podskoczyłam z przestrachu! Jeśli istnieje medycznie stwierdzona fobia przeciwko pająkom, robakom czy innym pełzającym, to ja z pewnością ją mam ;:131
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

robali to ja się nie boje, jest dobra metoda. Jako dzieciak bałem się pająków, jak podrosłem kupiłem sobie ptasznika....kilka, dwa skorpiony...już dawno ich nie mam to była krótka kilkuletnia fascynacja - wole rośliny. T ;:306 eraz się nie boje niczego co ma więcej niż dwie nogi :lol:
Nigdy nie widziałem, by jakieś "robaki - larwy" żarły korzenie
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To dla mnie za późno, teraz mi tylko ptasznika jeszcze do całego szaleństwa potrzeba...Brrrr ;:oj Koty by miały radochę :;230
Ale to jest metoda, fakt, tylko trzeba to zrobić wcześniej, a nie na starość ;:108
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

/ ... / tylko trzeba to zrobić wcześniej, a nie na starość ;:108
- Żaneto, co Ty piszesz, przecież my nie jesteśmy starzy, tylko wcześniej urodzeni ;:306 i jak to pięknie brzmi.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Okazuje się, że i przy pikowaniu kaktusów może nas spotkać dreszczyk emocji... ;:131
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

Fobia przed pająkami to arachnofobia a przed robactwem skolesofobia... No to już wiesz Żanetko co Ci dolega ;:306
Ptaszniki sama mam, nawet 2. Miluśkie zwierzaki :wink: Ale zwykłego pająka domowego się brzydzę i muszę zabić bo aż coś mi się dzieje jak pomyślę że to mi tak swawolnie po domu łazi... Fujj
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arachnofobia to wiedziałam, ale to drugie słyszę po raz pierwszy. Jak zwał, tak zwał, grunt że mam to z pewnością. Po prostu aż nie mogę myśleć, brrrr, fujjj, i co tam jeszcze ;:oj
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Obrazek
przepikowane escobarie ;:3
Obrazek
Obrazek
Obrazek
dla tych co siedzą wątek zwykła cooperi zakwitała http://haworthia.blogspot.com/2014/08/k ... -i-im.html na blogu był wpis uzupełniłem zdjęciami. Szkoda, że dość ciemno jest już i zdjęcia tak ładnie nie wychodzą mi. Ale to było ciekawe, że parę obserwacji zrobiłem w tym roku "na drodze" cooperi=>decipiens może komuś się przyda :wink:
Pozdrawiam Krzysiek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przeczytałam tekst na blogu dla odmiany od tego czym się ostatnio zajmuję... ale to równie ciężki kawałek chleba, jak np. taksonomia mikrogatunków mniszków...Wydaje mi się, ze póki jakiś Europejczyk albo Jankes na jakiejś porządnej uczelni nie zrobi co najmniej doktoratu z systematyki haworcji i nie stworzy niekwestionowalnej checklist tego rodzaju -ciągle będzie istniał, a wręcz potęgowała się ten galimatias...szkoda!
Do H. cooperi wróciłam niedawno...była to jedna z moich pierwszych haworcji, pół świata obdarowałam odrostami, a swoją w końcu po latach straciła, ale już ją mam z powrotem - właśnie od jednej z takich obdarowanych osób.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzieje się u Ciebie! Sporo przepikowanych siewek, niech teraz rosną w spokoju - będziesz miał z nich pociechę! :)

Tekst OK. ;:173
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

hen_s pisze:Dzieje się u Ciebie! Sporo przepikowanych siewek, niech teraz rosną w spokoju - będziesz miał z nich pociechę! :)
Tekst OK. ;:173
dzięki Heniu, jutro pikuje nieszczęsne Feraki, te rosną fantastycznie, chyba będę je rozdawał hehe
bebos pisze:Przeczytałam tekst na blogu dla odmiany od tego czym się ostatnio zajmuję... ale to równie ciężki kawałek chleba, jak np. taksonomia mikrogatunków mniszków...Wydaje mi się, ze póki jakiś Europejczyk albo Jankes na jakiejś porządnej uczelni nie zrobi co najmniej doktoratu z systematyki haworcji i nie stworzy niekwestionowalnej checklist tego rodzaju -ciągle będzie istniał, a wręcz potęgowała się ten galimatias...szkoda!
Do H. cooperi wróciłam niedawno...była to jedna z moich pierwszych haworcji, pół świata obdarowałam odrostami, a swoją w końcu po latach straciła, ale już ją mam z powrotem - właśnie od jednej z takich obdarowanych osób.
Co do mniszków - może to nie mniszek ale podobny owocostan, Dohnalik ma w ofercie kozibrody z USA, chyba dla "jaj" wysieje sobie hehe, nawet widziałem jakieś zdjęcia jak rosną z etykietami koło pediocactusów. To może dla kogoś z USA mniszek to egzotyka? :D
TRAGOPOGON
974.10 sp.Goatsheard Daisy Grimes Lake Wa *
974.15 sp.Red Rock Canyon Kayenta Az *

Co do Haworsji, systematyka jest pokręcona. Najbardziej poukładaną ma Bayer, a Breuer czasami na to wychodzi, że coś ciekawego "wstrzeli". Zapewne jak by wybrać grupę haworsji z jednego tylko stanowiska,to bez względu na fenotyp będą mniej lub bardziej do siebie podobne lub dość mocno spokrewnione, że ustalenie odmiany będzie problematyczne. To co ja pokazałem to rośliny z różnych stanowisk, które teoretyczne powinny mieć na tle odmienny garnitur genetyczny by je nazywać odrębnymi gatunkami(wg.Breuera) ale to jest tak płynne, że bez porządnych obserwacji niemożliwe do określenia z punku widzenia mojego balkonu w bloku. Choć w przypadku H. patriae n.n., DMC08623, nowy gatunek to duża nadinterpretacja, po prostu forma H.isabellae. Braki w moim wykształceniu botanicznym nie pozwalają na określenie czy pellucida MBB6589 to coś nowego, ma cechy takie i takie, azurea JDV96-082 również. Chociaż rośliny o innych numerach polowych o tej nazwie to często zwykłe H.isabellae lub jak woli sądzić Breuer H.cooperi'viridis'.
Ciekawym faktem jest, że Breuer traktuje ten gatunek jako synonim H.decipiens 'minor'. Słusznie czy nie tego nie wiem, to zależy od stanowiska, bo często rosną na tych samych.
Mnie zastanawia jedno czy niektóre z nich lub te które oglądam jako decipiens/viridis czy decipiens 'minor/viridis nie są przypadkiem formą pośrednią albo stanowiskową z H.isabellae ???
Te co są z decipiens'minor' /viridis są charakterystycznie, przebarwiają liście w taki fiolet. Też są takie jasno lub ciemno zielone, które tak się nie zachowują nawet w silnym słońcu zupełnie jak H.isabellae - ale tego się nie dowiem. Bayer pisze, że to H.isabellae wszystko .......... ;:306
kilka nowości
Obrazek
Haworthia bolusii v. blackbeardiana Middelburg ex PV5731 Taaaaaaaaaaką sałatę dostałem miała mieć 6cm! a ma 9cm ;:333
Obrazek
Haworthia arachnoidea v. xiphiophylla Metzdam, ex PV2689 czyli obecnie decipiens 'xiphiophylla' sensu Bayer. Metz dam to podobno to samo co Darlington Dam, afrykanerska/angielska nazwa, ale to nic, mam już z tego stanowiska nawet dwie o różnych numerach, a ta odmiana rośnie mi strasznie kiepsko. To może większa roślina poradzi lepiej.

Obrazek
H.arachnoidea var nigricans JDV 97/57 Baden o tej pisze się, że jest formą pośrednią arachnoidea var. nigricans/mucronata. To będzie w przyszłym roku, formy arachnoidea var. nigricans/mucronata
Bayer nawet popełnił jakiś tekst o takich formach, będzie co poczytać, śnieżną, ciemną zimą ;:306
Volume 2, Chapter 11:- Some of the interplay of H. arachnoidea and H. mucronata
http://haworthiaupdates.org/chapter-11- ... mucronata/
Volume 1, Chapter 2:- Haworthia mucronata and its new variety.
http://haworthiaupdates.org/volume-1-ch ... w-variety/
Pozdrawiam Krzysiek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O! Haworthia bolusii! Kiedyś pisałeś u mnie o różnicy między H. bolusii i H. cooperi - wydawało mi się t o bardzo płynne - zresztą opisy u Kuby też...ale tu widzę różnice...i ta wielkość :shock: . Jeśli możesz zrób fotkę obu stojących obok siebie! Taka rozpłaszczona i rozłożona jest z kolei bardzo podobna do mojej H. mucronata...to normalne, że ma takie cienkie liście? Bo H. cooperi ma mniej lub bardziej wałeczkowate, tak?
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No! Te rośliny są już wystawowe, duże, wybarwione, ładne!! Gratuluję. ;:oj ;:138
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

No......Heniu są wystawowe, ale zobaczmy co będzie za rok :wink:
Beata
Haworthia bolusii v. blackbeardiana to dość też zróżnicowany gatunek, owszem podobny do cooperi, ale widać kolor liści inny. Normalnie wiekowe rośliny rosną od 6-8cm, Bayer podaje, że jako gatunek H.bolusii(nominalny) od 4 do 15cm średnicy. Wydaje mi się, że te skrajne wymiary, zwłaszcza 15cm to raczej wynik uprawy w kolekcjach...tak sądzę. H.cooperi wydaje dużo odrostów bocznych, a ta odmian bolusii rośnie głównie w pojedynkę. Bayer pisze, że "są gęściej owłosione" od cooperi i mają na szczycie liścia długą/długi "włos" ??? Jak to nazwać ??? może masz polski odpowiednik spines
Tłumaczenie "kolec" jest bezsensu......
Ciekawa jest bardzo mała forma nazywana Haworthia calaensis IB12513 8 km SW of Cala H. bolusii 'blackbeardiana' sensu Bayer, nawet ją mam ;:oj Ale jak duża rośnie to nie wiem. Za to wiem, że jest dużo mniejsza od typowych form i rośnie pojedynczo. Moja ma ledwie 1cm i to już ma być duża roślina chyba hehe
To, że ma rozpłaszczone liście to raczej efekt opicia się, potem transportu, myślę, że ładnie się złoży jak wiosną ruszą nowe przyrosty.

Z tymi cienkimi liśćmi nie rozumiem?

H.mucronata ma pewne zagadkowe formy. Kiedyś o tym pisałem, w stosunku do decipiens'minor'. Otóż dostałem od Vesołego roślinę, która niczym nie przypominała tej jaką widziałem na zdjęciach. Zapytałem go o co tu chodzi bo może się pomylił(przecież to możliwe) odpisał mi, że z siewu ma rozszczepienie na dwa fenotypy.

Dostałem taką
http://3.bp.blogspot.com/-pnbcPR9iFic/U ... 1600/1.JPG
a miała przypominać taką
http://3.bp.blogspot.com/-XyX8xXSjUeI/U ... 1600/2.JPG

Ku mojemu zdziwieniu przysłał mi zdjęcia (chyba je Heniowi pokazywałem?) już nie mam, zresztą nie mam do nich praw to pokazać nie mogę. Ale na zdjęciu była arachnoidea 'nigricans' z numerkiem JDV i obok z tym samym numerkiem otóż. Jedna miała piękne "kły" a druga miała całkiem gołe liście, a obie pochodziły od jednej i tej samej rośliny. Niby arachnoidea a może mucronata? Jest kilka odmian typowych mucronaty, ale część jest trudna do określenia co to jest.

edit
Obrazek
Haworthia bolusii v. blackbeardiana "kły" co najmniej 2mm kolor "bluish" niebieskawy/sinawy
Szczytowy "kieł" jest dość mocno "kolczasty"
Obrazek
Albo znacznie dłuższe,
Obrazek
H.cooperi znacznie krótsze "kły" kolor po prostu zielony
Szczytowy "kieł" rzadko lub drobnie "uzębiony" ;:306

Ale piszę głupoty, no nie znam fachowego, polskiego określenia na te części roślin jak ktoś zna proszę mi podpowiedzieć ;:215
Pozdrawiam Krzysiek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”