Mój pierwszy storczyk :) Narine

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

to na tym dendrobium wyrosły keiki.. Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piękne to Dendrobium... miałam nobile, ale miało troche inne kwiaty.
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

;:111 To jest dokładnie takie, jakie mi się najbardziej podoba :wink: Cudne. Jak już się odważę na nobile to zapewne będzie ten kolor :roll:
Józefie kiedy pokażesz swoje storczyki w naszym orchidarium?
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

Narine..jak podrosną te keiki to dostaniesz.Ostatnio moje parapety znów sę skurczyły.Z zaprzyjaźnionej kwiaciarni dostałem jakąś cambrię,jakieś oncidium i jakiegoś falka.Jakieś..bo wszystkie po przekwitnięciu.
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Narine..jak podrosną te keiki to dostaniesz.
OOOOOOO ale niespodzianka ;:49 ;:50 ;:48 Na prawdę???? To ja trzymam kciuki, żeby szybko i zdrowo rosły ;:215 Ale się cieszę ;:47
Dziękuję JózefieObrazek

Po tej radości coś mniej optymistycznego. Biały Faleneopsis coś mi zaczął marnieć... Od początku nie był w rewelacyjnym stanie, ale jakoś sie trzymał. Od kilku dni zaczęły mu marnieć kwiaty - pomyślałam, że przekwita i dobra pora by zmienić mu podłoże i przejrzeć dokładnie korzenie. Już przy wyjmowaniu z doniczki odpadły 2 piękne, długie, zielone korzenie. Okazało się, że siedziały sobie w doniczce, ale już prawie bez "połączenia" z matką. I chyba natknęłam się na sprawcę tego stanu...
Zobaczcie....
Obrazek
Czy to nie ślimak-pomrowik we własnej osobie?... Maluszek, bo miał długość z 1cm, ale wiem jakie one potrafią być żarłoczne...
Przy okazji obcinania korzeni- mam pytanie - jeśli korzeń wygląda zdrowo, na końcu ma nowe przyrosty, ale przy podstawie wygląda jak... "sękaty" to odcinać czy zostawić? Nie jest miękki, ani lepki, ale jakby zeschnięty. Zobaczcie sami:
Obrazek
Zastanawiam się czy nie lepiej go zostawić do czasu odbudowania się storczyka? Jak widać roślinie zostały tylko 2 korzenie - w tym jeden powietrzny.
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

A feee ja nie mam nic do ślimaków ale niech trzymają sie z dala od naszych storczyków ;:124 mam nadzieję że uda Ci sie pozbyć niechcianych gości :)
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Narine widzę, że i u Ciebie pojawili się niechciani goście ;:214 w moich książkach o ślimakach pomrownikach piszą, by je jedynie usunąć ręcznie najlepiej w nocy lub przy dużej inwazji to zastosować miseczkę z piwem - ich ulubionym przysmakiem lub granulki, lepy i pałeczki przeciw ślimakom.
Korzeń wydaje się mieć zdrowy nerw, więc może go lepiej zostawić ;:171 i tak profilaktycznie namoczyć w jakimś preparacie grzybobójczym :?:
życzę pomyślnego rehabilitowania storczyka ;:147 i jego szybkiego powrotu do zdrowia ;:226
Awatar użytkownika
Kamyczek87
100p
100p
Od: 7 cze 2007, o 18:32

Post »

U mnie(moich storczyków :P) takie korzonki zniszczone prędzej czy później zagniwały,ja bym ucieła. :(
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ten korzeń w miejscu który pokazuje strzałka wygląda na zeschnięty... ja już sie wiele razy naoglądałam korzeni Phalaenopsisów, więc się troszkę znam. ale jak ma 1 korzen, to powinien przeżyć. ja 2 miesiące temu kupiłam jednego co miał wszystkie korzenie zgnite, ale puścił nowy i ma się dobrze.
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monisia ja mam nadzieję, że to był tylko jeden taki gość :roll: O mało bym go w ogóle nie zauważyła - zazwyczaj wytrząsam stare podłoże od razu do kosza. Tym razem robiłam inaczej i takie oto odkrycie...

Soniu dziękuję za rady :)

Co do samych ślimaków to ja jestem z nimi na wojennej ścieżce - potrafią narozrabiać :? W zeszłym roku miałam w ogrodzie taką inwazję pomrowików, że mimo zbierania ich i wywożenia na łąki, ciągle było ich pełno. Uwielbiają szczególnie dalie i aksamitki... Nie miały z nimi szans...

Co do cięcia korzenia to chyba potrzebna będzie męska decyzja :roll: ... 2 na 3 mówią ciąć ;:148
Przy oględzinach zauważyłam, że ta moja mizerota coś wypuszcza - pęd czy korzonek? hmm...
Obrazek

Zmieniając temat - kupiłam w końcu dodatkowy termometr do "storczykowego pokoju". Tak jak podejrzewałam - temperatura na parapecie tylko 14 stopni C. :cry: Widać więc już "jak na dłoni" dlaczego pędy kwiatowe stanęły w miejscu...

Na koniec wspomnienie po białych kwiatach od nieco innej strony...

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

to co wyrasta to albo korzonek albo młoda roślina. młode łodyżki wychodzą spomiędzy liści.

i ładne fotki warżek :) ja też tak kiedyś, jak mi przekwitł Phalaenopsis urwałam warżkę od 1 kwiata i zrobiłam jej fotkę komórką.
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stchórzyłam, nie obcięłam... :oops:
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Tnij, tnij a co jak będzie gnił taki nie obcięty? :?
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Nic Ci nie doradzę, bo moja cierpliwość na te zdechlaczki dobiega końca ;:171 jestem anty talent storczykowy ;:173
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

"
Narine pisze:

Tak się zastanawiam - jeśli dendrobium teraz puszcza psb to kiedy można spodziewać się kwitnienia?

Dokładnie za rok,psb muszą dojrzeć,przejść okres spoczynku w chłodzie i suszy(może to trwać nawet ok.4 msc),gdy pojawią się "bąbelki" na psb można zacząć podlewać
pozdr Dorota
Moje storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”