Mój ogród wśród łąk część 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Mój ogród wśród łąk część 6

Post »

Małgoś masz wspaniałego malarza! U mnie biało ale szronu (szadzi) w tym roku nima Czy na tym owocowych drzewku wilki tak wyrosły?
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Taki masz widok z okna? ;:oj Fajnie wyglądają iglaczki posypane takim cukrem-pudrem ;)
Zazdroszczę trochę wszystkim, którzy mają już podrośnięte drzewa, takie piękne tło tworzą. Choć trzeba na to mieć większą przestrzeń ;:173
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie :wit
Po sobotnim, bajkowym świecie już śladu nie ma. Na zewnątrz panuje plucha i widoki mało zjawiskowe. Ale ogród poszedł w odstawkę, bo wiadomo jaki ważny czas przed nami. Mam małe życzenie tylko o troszkę śniegu na zbliżające się święta....

Madziu - Tak, to prawda. Zimowy ogród to przede wszystkim urok ośnieżonych iglaków, zaschnięte kępy traw. Stanowczo mam za mało ciekawych iglaków, dlatego kosztem kilku nędznie owocujących jabłoni ten stan się zmieni już niebawem. Mam takie plany, że ho ho....S już się boi. :lol:

Soniu - Podeślij tego śniegu, nie bądź taka ;:224 U mnie to raczej kąpiele błotne mogę obecnie zażywać.
Ptaszki to ja lubię rozpieszczać. Mam potem co oglądać, jak się uwijają w karmiku.

Mateusz - Fakt, miechunka może robić za ozdoby, nawet nie zauważyłam jej tak bardzo wtopiła się w ten iglak. Żyją tak w symbiozie już kilka lat. Dlaczego mróz mało fotogeniczny? Jest piękny w tym skomplikowanym układzie.

Anido - Prawda? Ja też kocham takie widoki. :uszy

Monia - Dzięki, aż urosłam kilka ładnych centymetrów ;:108 ;:196

Jagoda - Nawet nie wiesz ile mnie zachodu ten stolik kosztował ..zdrowia. Chciałam takie coś, ale nigdzie nie mogłam dostać, a jak były to ceny zaporowe. Dlatego kowal mi zrobił nogi, a szklarz szybę. I co? I można ;:136
Uwielbiam zimę jak jest zimą, ale pomarzyć można....Życzę nam obu takiej pięknej, zimowej aury ;:196

Marysiu - Tak, to wilki. Te drzewka były od początku źle prowadzone, i dlatego każde moje cięcie powoduje takie nadmierne zarastanie. Owoców mało rodzą, bo ja je mocno tnę. Lubię je, bo rosną w szpalerze, ale sporo przy nich pracy. Cięcia dopiero przede mną.

Aguś - I Tobie urosną roślinki, jeszcze troszkę. Zobaczysz, że to będzie już wkrótce.Uwielbiam jak mój ogród wtapia się z domem, dlatego duże okna salonu nie mają firan. Mam rośliny zawsze pod ręką i mogę przez okno zmieniać i planować. Już zaczynam ;:224

Pięknie wyglądają oszronione owocostany czarnuszki, żałuję że tak mało znam jednorocznych roślinek z takimi ozdobnymi łepetynkami. Ślicznie wyglądają na rabatach.

Obrazek

Miłego wieczorku ;:333
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu czarnuszki urocze. ;:oj Swoim pościnałam kwiaty, bo z siewkami bym oszalała. ;:202 Niestety do mnie też dociera ciepło, śniegu nie nazbieram dla ciebie. :) Plany wiosenne już mamy w głowach, ile z nich zrealizujemy. ;:218
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Małgosiu, z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Tobie i Twoim bliskim dużo miłości, zdrowia, pogody i radości, a na Nowy Rok powodzenia , sukcesów i wszystkiego, co najlepsze.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu i Izuś ;:196 Dziękuję ;:196

Kochani Moi, Ci zaglądający i zostawiający ślad i Ci co wiszą na płocie jak to Jagoda Pomorska mówi :lol: Chciałabym zostawić tu dla Was życzenia pogodnych, spokojnych Świąt. Niech Ten, co się rodzi złagodzi wszystko co złe i przyniesie pokój i ukojenie dla całej ludzkości. A ja zapalam dzisiaj świecę wigilijną i ślę moje myśli w kierunku mieszkańców miasta Aleppo. Niech Dobry Bóg i ludzie dobrej woli pomogą ;:167
https://www.youtube.com/watch?v=KS5DRqEIaFU
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu, kolęda piękna, widoki już nie :( możemy się tylko solidaryzować z biednym narodem ;:167
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Witaj, Małgosiu :wit
Zawędrowałam do Ciebie od Basi-apus. Pisałaś u niej, że nie kwitną Ci piwonie. Sprawdź czy nie masz ich posadzonych zbyt głęboko. One tego nie lubią. Na wszelki wypadek zrób jak doradza Basia, część ziemi po prostu zdejmij. Najlepiej zanim zacznie się wegetacja roślin.
Czuprynki czarnuszki są śliczne, ale żeby to dostrzec trzeba mieć dom z ogrodem ;:108 Dla mnie takie widoki dostępne tylko w Waszych ogrodach i za to Wam dziękuję ;:180 Pozdrawiam :wit
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolka - Taki jest świat ;:131 Gdzieś jest wojna, cierpią ludzie...Boli bo najbardziej dotyczy to dzieci. Moja ulubiona poetka powiedziała kiedyś, że wojnę szatan spłodził... :(

Iwonko - I jak nie kochać ludzi z forum ;:196 Mam problem i zaraz pojawia się elf i pomaga zrozumieć i pomóc w problemach kwiatowych. Byłam na chwilkę u Ciebie, zaraz lecę dalej ale muszę już powiedzieć, że ie wielkość się liczy. Masz małe cacuszko :uszy
Wiosną będę grzebała przy piwoniach. A tak na marginesie, ja je postraszyłam kompostownikiem ;:224 Muszę wszystkie możliwości wypróbować, bo kocham te kwiaty, a one mnie nie ;:145
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

A podsypujesz piwonie nawozem potasowym po kwitnieniu?
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madzia jak kwitnienia nie ma to jak mam podsypywać :D
A dlaczego po a nie przed?
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Po - dlatego, że pąki na przyszły sezon kształtują się już latem poprzedniego roku i wtedy piwonia potrzebuje potasu.
Jeżeli nie kwitną, to trzeba je zasilać tak samo - na przełomie lipca/sierpnia podsypać saletrą potasową, bo inaczej nigdy nie wykształcą pąków.
Do tego trzeba by było pewnie wykopać i posadzić płycej, tak żeby kiełki znajdowały się na poziomie guntu.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu nasza Marta królowa piwonii tak nawozi swoje ślicznotki:
Wszystkie rośliny na wiosnę i później zasila przefermentowanym obornikiem od gołębi, przefermentowanym żeby odparował azot. Piwonie nawozi nawozem sztucznym z małą ilością azotu,czyli stosunek NPK, N-azot musi być mało,P-fosfor dużo i K -potas też dużo, można kupić sól potasową i superfosfat wymieszać po połowie i podsypać rośliny. Oczywiście oprócz tego znaczenie ma dla nich głębokość sadzenia   
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madzia - O nie wiedziałam, że taka bylina też pączki rok wcześniej wytwarza. Postaram się coś zmienić, może się uda. Ja stosuję na rabatach kwiatowych kompost...może jest za ubogi ;:218

Marysiu - Tak, dziękuję za te informacje, czytałam kiedyś jak Marta wyjaśniała tajniki uprawy swoich cudnych piwonii. Myślę, że nie mam ich za głęboko, ale może coś nie teges mają z tym nawożeniem? :( Kurczaczki, a kiedyś babcie nasze nie miały potasu i jakoś im pięknie kwitły.... ;:219

Ostatnio ciągle przesiaduję w szkółkach wiadomych, w sklepach nasiennych, szykuję sobie doniczki, zakupuję ziemię .....zaczyna się :uszy
Ale póki co, osładzam sobie fotkami moich ulubienic

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie wiem dlaczego białe róże trafiły do mojego ogrodu jako ostatnie. Są takie subtelne i takie eleganckie.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Małgosiu białe róże są cudowne ;:108 . Też mam u siebie kilka ale sporo im brakuje do Twoich ;:173 . Widzę, że powoli zaczyna się nasionkowe szaleństwo ;:306 . Ja też przesiaduję przed komputerem i buszuję po ofertach szkółek z różami ;:224 . Wzięło mnie ;:131 . Przynajmniej w taki sposób można poprawić sobie nastrój w taką niefajną pogodę ;:108 . Jeszcze trochę i zaczniemy odliczanie do wiosny ;:138 . Udanej końcówki roku Ci życzę ;:196 .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”