Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.7
W pierwszej chwili pomyślałem o Rocoto . Ono ma taki rozłożysty pokrój i omszone liście ale kwiaty powinny być niebieskie a u Ciebie są białe. Poza tym owoce są inne. Czyżby to była krzyżówka Rocoto i czegoś innego? Czy to w ogóle możliwe? .Co roku widuję małą muszkę podobną do osy , która potrafi zawisać w powietrzu i odwiedza kwiaty balkonowych papryk. Może to jej sprawka? Na wszelki wypadek zbierz nasiona.
PS.
Rok temu miałem na balkonie również Habanero.
PS.
Rok temu miałem na balkonie również Habanero.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Ok nasiona zbiorę bo zapowiada się dość ostro, jeszcze nie dojrzała a już przy dotknięciu mocno czuć ten specyficzny zapaszek
U mnie na balkonie pszczółki, bączki i inne wynalazki więc też może być różnie....
U mnie na balkonie pszczółki, bączki i inne wynalazki więc też może być różnie....
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Artykuł na temat krzyżowania się gatunków papryk. http://www.thechileman.org/guide_seedsaving.php
Najchętniej krzyżują się chinease i annumy.
Najchętniej krzyżują się chinease i annumy.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Pytanie do forumków - czy ktoś poleci odmianę dość niską ale krępą z w miarę kolorowymi owocami ? Przygarnę nasionka na zasadzie koperty zwrotnej bo chciałabym stestować wysiew sierpniowy na przezimowanie i formowanie bonchi...
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W końcu zaczyna dojrzewać. Biquinho Red. Rośliny już dawno zjadły wszystko z 10 L wiader dlatego mają takie jasne liście.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Moje rosną w 5 litrówkach. Po miesiącu od wsadzenia dostają Kristalon do każdego podlewania, jeśli są takie upały, ze trzeba podlewać 2 razy dziennie, nawóz podaję tylko raz.
Chciałabym je zamarynować, robiłam to kiedyś z Cayenkami. Pamiętam, że trzeba było je nakłuwać wykałaczką i całą noc moczyć. Jak sobie pomyślę ile przy tych maleństwach będzie roboty to przesuwam to z dnia na dzień .
Co Ty masz zamiar z nich robić?
Chciałabym je zamarynować, robiłam to kiedyś z Cayenkami. Pamiętam, że trzeba było je nakłuwać wykałaczką i całą noc moczyć. Jak sobie pomyślę ile przy tych maleństwach będzie roboty to przesuwam to z dnia na dzień .
Co Ty masz zamiar z nich robić?
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Beata myślę o zasuszeniu i wrzuceniu całych papryczek do młynka.
Zaczynają dojrzewać następne odmiany. Thai Hot ma już pierwszą czerwoną papryczkę, a na zdjęciu zaczyna się przebarwiać pierwszy strąk "...Long Horn" Wszystkie papryczki mają po około 20cm.
Zaczynają dojrzewać następne odmiany. Thai Hot ma już pierwszą czerwoną papryczkę, a na zdjęciu zaczyna się przebarwiać pierwszy strąk "...Long Horn" Wszystkie papryczki mają po około 20cm.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
Witam, a tak wyglądają obecnie moje krzaczki - jedyny problem to Habanero green które zrzuca wszystkie kwiaty po rozkwitnięciu.
Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Moje ,,fiutki" chyba zakończyły już okres zawiązywania kwiatów, rzucają już każdy pąk. Myślałam że, to prze gorący okres w foliaku ale na zewnątrz też nie zawiązują i prawie przestały kwitnąć. Natomiast powiększają swój wzrost. W jednej doniczce mam nawet owoce z szpiczastym czubkiem, czy to normalne?Chyba nie zanosi się u mnie na typowego ,,fiutka" Inne jakieś trochę podwinięte ale i tak cieszą Tak się zastanawiam, czy jak zbiorę nasionka z tego bliższego,,prawdy" to następne rośliny z tych nasion wydadzą prawidłowe owoce?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Jak jedna papryka jest inna, to pół biedy. Natomiast jak papryki nie są typowe na pierwszy rzut oka i budzą wątpliwości, to bym nie zbierał nasion, no na pewno nie pod nazwą tej odmiany, bo zebrać można ale opisać je inaczej.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06