Kilka grządek na początek ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kilka grządek na początek ;)

Post »

Olu :wit
Ale masz już duuuzo kwitnien
Masz szybszą wiosnę. A niby tak niedaleko.
U mnie krokusy kwitną i przekwitaja .
Hiacynty jeszcze w kolorach się nie rozwinęły.
Tulipany też co kolorki pokazuja i kwiaty większe.
W moich tylko jedne mają paki.
Narcyzmu jeszcze u mnie też nie kwitną.
Masz już więcej radości kwiatowych.
Jak tam po weekendzie ?? Ogrodowy był.
U mnie bardzo.
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu weekend był .chorobowy :D Pracowita środa, czwartek i piątek ..a potem było L-4 od ogródka :D A teraz już powolutku z powrotem trzeba zbierać się do prac wszelakich :D A przyroda szaleje..Wszystko kwitnie, rozwija się . Tylko tradycyjnie u mnie już ziemia sucha jak pieprz. Cebulkowe sobie radzą, ale bratki muszę podlewać..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Oleńko cebulkowych coraz więcej i ani się obejrzysz będziesz podsadzać je sadzonkami z doniczek. Strasznie szybko nam ta wiosna umyka. Nie wiadomo czy pracować czy robić zdjęcia na zapas :D
Życzę Ci zdrówka, bo szkoda czasu na chorowanie ;:196
p.s. moje hiacynty jeszcze nie kwitną ;:131
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Olu piękne wiosenne kwitnienia :) oby tak dalej ;:63
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ok bidulko nie choruj. Wiosna piękna.
Hiacynty kwitną jak marzenie.
U mnie jeszcze nie sucho. I dobrze.
Już nie mogę doczekać się jutrzejszego dnia i wyjazdu na Dębowy.
Dziś młodszy syn już wyjeżdża wraca do Anglii. Znowu zostajemy we trójkę tylko ze starszym .
Pozdrawiam; )
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

_oleander_ cudownie u Ciebie...tyle kwiecia. ;:138
Widzisz i udało Ci się wszystko zrobić co zaplanowałaś, szkoda tylko, że rodzinka się pochorowała ale może już jest lepiej ;:168
Niech wyzdrowieją bo szkoda czasu jak taka piękna wiosenka zapanowała.

Pokaż Twoje zasiewy ..jak tam się kotaszą. :wink:
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Olu jakie piękne hiacynty ;:oj Takie na wypasie ;:138 Szafirki też niczego sobie, to takie mini hiacynty na długiej łodyżce ;:131 U mnie hiacynty nie trzymają się ;:174 dlatego będę podziwiać je u Ciebie ;:173
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p

Post »

Marysiu ta wiosna skończy się u mnie za jakieś dwa tygodnie . Zacznie się lato ( o ile tfu, tfu odpukać przymrozek nie chwyci). Wszystko co miało zakwitnąć - już kwitnie. Czekam tylko gwiazdy wiosny czyli na tulipany. Teraz robię fotki i zajmuje się "dzieciarnią" , bo ogródki są "obrobione" .Rodzinka zdrowa (w sensie kobietki , bo Tata ciągle kaszle, ale nadal aktywnie działa, bo w taką pogodę nie zapędzi się go do łóżka :D )

Mariuszu teraz wszystko mi kwitnie prawie naraz. Narcyzy, hiacynty, szafirki i pionier tulipan. Inne się ociągają, ale będą, bo maja pąki. Za dwa tygodnie będzie po wiośnie w mim ogródku :D

Aniu u mnie ziemia sucha jak pieprz.. Nawet deszczówki nie uzbierałam do beczki. Podlewam kranówką. Na szczęście na razie nie mam wiele do podlewania. Ze zdrowiem zdecydowanie lepiej . Aniu to troszeczkę razem pobyliście, Krótko, ale dobre choć tyle :D Życzę dużo zdrowia Rodzince która pozostanie z Tobą ;:167

Elusiu ze zdrowiem już jest dobrze ;) Ogródek uporządkowany, drzewka profilaktycznie opryskane, tylko czekamy na pana , który nam co roku orze warzywnik . Ma mieć czas w następnym tygodniu . Maluchy ostatnio zadowolone. Spędzają całe dnie w słońcu na zewnątrz domu lub na balkonie i nabierają sił . Wrzucę kilka fotek w osobnym wpisie poniżej tego .

Julianie bardzo mi miło :D Hiacynty mam pierwszy rok. Ładnie przezimowały i pokazują co potrafią . Oto jak wyglądają dziś plus kilka innych fotek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p

Post »

Teraz przejdę do prezentacji "młodziezy" . Po kolei od najstarszych do najmłodszych..

Gazaniowa armia :D

Obrazek

Żeniszki pękające w doniczkach. Mama uważa że powinnam je już wysadzać . Ja jakoś się obawiam przymrozków .

Obrazek

Szałwia trójbarwna .Ciut się krzywi, ale szybko rośnie

Obrazek

Selerki i pomidorki koktajlowe

Obrazek

Obrazek

Szałwia pomarańczowa

Obrazek

Gozdziki które od początku szły krzywo i jakoś tak wątle.

Obrazek

Astry książęce

Obrazek

Dalia karłowa jest najmłodsza ..Pikowana tydzień temu

Obrazek

Portulaka. Pikowanie było obłędnym zajęciem :D

Obrazek

I chryzantemy.. Z całej porcji zeszły cztery a utrzymały się dwie,

Obrazek
\
I na deser piesek pasterski pilnujący siewek :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Fantastycznie hiacynty! Mało że dobrze wyglądają to jeszcze fajnie się prezentują kolorystycznie.

A przedszkole całkiem już wyrośnięte. Orientujesz się może kiedy kolorowa szałwia się wybaraia?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Olu no to teraz wiem dlaczego tak czekałaś na swoje cebulkowe, tyle kolorów hiacyntów aż się w głowie kręci. Tulipanki botaniczne, narcyzy, szafirki i bratki na uzupełnienie śliczne wszystko, ale cebulki to jedno a rozsady wywołują dopiero mój zachwyt. Tym bardziej, że tak się bałaś że im nie zapewnisz warunków. Musiałaś się naprawdę troskliwie nimi opiekować, bo są wzorcowe ;:333 Żeniszki możesz wysadzić, na początek połowę i w razie zapowiadanych przymrozków okryć kartonem czy włókniną, a będą wcześniej kwitnąć. Wszystko mi się podoba i po cichutku zazdraszczam. Mnie selery w ogóle nie wyszły tak samo jak portulaka i ją siałam jeszcze raz w tunelu. Czy te chryzantemy siałaś? ;:oj Wielkie brawa dla młodej ogrodniczki ;:63 ;:63 Przesyłam serdeczności i życzę bezprzymrozkowej wiosny ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Olu witaj.
Masz ten sam problem co ja. Deszczu nie ma i sucho bardzo jak na wiosnę.Piękne siewki. Ja już dziś wysadziłam pory i selery. Jeszcze nigdy nie wysadzałam w kwietniu , tylko w maju. Liczę,że już nie będzie przymrozków. Cudne hiacenty. Moje się już wyradzają.
Zaskoczyłaś mnie siewem Chryzantem . ;:138 :wit
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p

Post »

Majeczko dziękuję za miłe słowa . Kolorki wybierane były celowo, ale samo posadzenie było dziełem przypadku. Po prostu podzieliłam wszystkie na dwie kępki i poszły w ziemię :D Szczęście mi dopisało, bo nawet fajnie to wygląda . Nie mam pojęcia, kiedy przebarwia się szałwia. ani jak rośnie. Tak jak większość roślin jest w moim ogródku pierwszy raz .To bardzo ekscytujący sezon dla mnie. Prawie same nowości.

Marysiu bardzo, bardzo Ci dziękuję ;:167 ;:168 Na cebulki czekałam, okrywałam i drżałam, bo wiedziałam co wkopuje do ziemi :D I tak bardzo się cieszę, ze się udało :D :D Z siewkami było podobnie. Wędrowały po domu z okna południowego na zachodnie w zależności od pogody i pory dnia, aby łapać słońce. Teraz też wędrują , tylko czasem na zewnątrz a czasem na balkon. Żeniszki już połowiczne wsadzone .Bardzo dobrze zniosły przeprowadzkę. A do siewu chryzantem namówił mnie Brat. Stwierdził " Co Ci szkodzi zasiać A nuż się uda" ;) Jestem bardzo zaskoczona efektami siewów. Owszem niektóre siewki popadały, albo były tak słabe, zę sama je zlikwidowałam, ale to promil w stosunku do tego co urosło. Nie myślałam ze to się w takim stopniu uda.

Alu u mnie i wiosna i często bywa bezdeszczowo. Na razie podlewam moje nieliczne rośliny kranówką, ale przez lato ekonomicznie się nie wyrobimy w ten sposób. Będę zbierać deszczówkę do dużej beczki, japonki, taczek i wszelkich pojemników jakie w domu są . Mamy tez nieużywaną studnie. Tata chce wypompować z niej wodę do beczki pompą elektryczna. Nie wiemy, czy rura , wąż czy jak to się tam nazywa nie będzie za krótka. ( ma 8.5 metra, a nie znamy głębokości studni) .Jeśli się nie uda, trzeba biedzie zamontować korbę. Bardzo dziękuje Ci za pochwale hiacynta i siewek . My jeszcze nie mamy warzywnika ( gość który nam wygotowuje pole będzie ze sprzętem w tym tygodniu) Chryzantemy wysiałam za namową Brata. Słabo wzeszły, ale te dwie żyją.Jak długo? Zobaczymy :D

W ogródkach kwitną mi bratki, szafirki, hiacynty i pokazują się nowe odmiany narcyzów.

Obrazek

Obrazek

I zaczynają swój pokaz tulipany

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I dwa bardziej ogólne widoczki

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ