Kawon ( arbuz ) - część 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
sadzonkiarbuzow
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 kwie 2018, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 9

Post »

kupniulaUK pisze:Wiem że melony (główny pęd) powinno się przyciąć aby uzyskać więcej owoców. Czy taka sama sytuacja tyczy się arbuzów? Jeśli tak to jak radzicie to zrobić? I jeśli jest jakiś specjalista od melonów czy mógł by powiedzieć jak to z nimi zrobić tak przy okazji, bo wiem tylko że trzeba przyciąć ale nie wiem na jakiej długości ani nic.
Nigdy nie przycinam ani arbuzów ani melonów . Na
małą ilość owoców nigdy nie narzekam , wręcz przeciwnie:)

-- 3 kwi 2018, o 16:47 --
kacona pisze:sadzonkiarbuzow, w jakim rejonie Polski chowa sie wasze pole arbuzów?
Południe:)
Danivil
100p
100p
Od: 2 cze 2017, o 22:05

Post »

Sadzonkiarbuzów gdzie przez internet jest możliwość kupna nasion Orangeglo? Oczywiście chodzi mi o zakup z Polski, a nie z zagranicy. Bo firma, która je produkowała już je wycofała.
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

sadzonkiarbuzow Masz może jakieś zdjęcia takiego pola arbuzowego? ;:oj
sadzonkiarbuzow
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Danivil pisze:Sadzonkiarbuzów gdzie przez internet jest możliwość kupna nasion Orangeglo? Oczywiście chodzi mi o zakup z Polski, a nie z zagranicy. Bo firma, która je produkowała już je wycofała.
Nie wiem czy mogę podawać tutaj linki ? A PW mam niestety jeszcze zablokowane...
Masz na myśli żeby sprzedawała je firma Polska? Tak jak Legutko? Te , które mam na myśli można kupić w Polsce , ale są sprowadzane.
-- 4 kwi 2018, o 05:38 --

Julian niestety nie ;) ale pomyślę w tym roku;)
kupniulaUK
200p
200p
Od: 14 lut 2018, o 09:15

Post »

Dajcie mi kilka miesięcy a wrzucę wam zdjęcie ok 350 sadzonek melona i 100 arbuza i do tego jeszcze parę innych dziwactw :D
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

--julian-- pisze:FreGo Chyba musisz je przesadzić dość szybko do innych pojemników, jak zaczęły się już łamać :? Ale posadzisz je głębiej i zrobią się ładniejsze :D ;:333 Czekam na Twoje arbuzowe plony ;:173 ;:3
No i sytuacja się powtórzyła, ;:223 złamał się drugi arbuz. ;:223
Musiałem zainterweniować i dosypałem ziemi .Nie ma wyjścia. ;:124
Na razie nie pikuję ale się przymierzam.
Próbowałem ratować "złamasa" ale nie ma szans, usycha po 24h.
Poza tym oceniając kiełkowanie tych nasion to jednak nie jest tak to różowo, ok.50% wzeszło z tego co posadziłem. ;:224 Na początku wydawało się że będzie buuuuum , ale jednak nie. Wszystkie wyskoczyły w ciągu 3-4 dni a potem NIC. Zatem ok.20 sadzonek z 40 posianych. Do tego straty 2szt na złamanie. ;:108
Witam, jestem Adam.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak mi ostatnio pies zabawił się w ogrodnika to jedną sadzonkę (nie wiem co) tylko z liścieniem wsadziłam do kieliszka z wodą. Pięknie wypuszcza korzenie i mały listek. Może w przyszłości spróbuj jak Ci się złamie :wink: .
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

FreGo

Ja bym od nowa wysiał te arbuzy, bo dla mnie wyglądają fatalnie, a wsadzić do gruntu spokojnie zdążysz.
Teraz jest ciepło to możesz sobie zrobić mini tunel i tam wynosić je na dzień.
Piotr
Awatar użytkownika
FreGo

Post »

rolnik90 pisze:FreGo

bo dla mnie wyglądają fatalnie,
No a co ci w nich się nie podoba? Bo ja pierwszy raz arbuzy sadzę! ;:173
Co do "zdążenia" to i owszem , ja te co zamierzam wysadzić do gruntu to jutro dostanę pocztą dopiero i je będę wysiewał ok.15-tego kwietnia dopiero. Te co teraz mam to taka "stłuczka" , na ile sobie poradzą to i tak je do gruntu wysadzę i nie liczę na plony chyba że fuksem. Może się okazać że one nie dadzą sobie rady w naszym klimacie, tym bardziej tu w górach u mnie. Po prostu ryzykuję i się uczę, bo wiesz jaki by był "ból" jak by mi tak się łamały rasowe odmiany? :tan A tak mam materiał eksperymentalny i sobie mogę poćwiczyć, błędy wyłapać itp... ;:215
Witam, jestem Adam.
sadzonkiarbuzow
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

FreGo Rolnik dał Ci najlepszą radę. Pytasz co mu się nie podoba :) One są maksymalnie wybiegniete tzn mają długaśne, cieniutkie łodyżki. Łodyga sadzonki arbuza powinna być gruba i krótka około 2-3 cm . Szkoda zajmować sobie miejsce w polu czymś takim o ile jakimś cudem przeżyją w gruncie;) a tak nawiasem mówiąc , w takich warunkach czy to rasowe czy nie jak dopuścisz do takiego wyrośnięcia, wszystkie się połamią i odmiana nie ma tu nic do rzeczy. Jak tylko wyjd a Ci ponad ziemie najlepiej będzie im pod tunelem , a ze nocami jest jeszcze zimno , poczekaj z sianiem do 20 kwietnia. Ale wiadomo skoro siejesz po raz pierwszy to zrozumiałe,że nie będziesz wiedział wszystkiego od razu :wink: Skąd zamawiałeś nasiona?Ewentualnie jak nie masz warunków mozesz pomyśleć o zakupie gotowych sadzonek:)
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

FreGo Oni dobrze Ci radzą ;:108 W zeszłym roku też wysiałem arbuzy... wybiegły mi w domu :roll: A, że było mi ich szkoda i nie miałem już zbytnio nasion, to je zostawiłem ;:173 ;:14 Po posadzeniu do gruntu stały w miejscu i nie rosły może przez 3 tygodnie ;:202 Urosły tylko 2 arbuzy ok. 0,5 kg i jeden powyżej 1 kg ;:131 Al moje chyba nie były aż tak wybiegnięte, bo żaden się nie złamał :wink: Tak, więc lepiej by było jakbyś wysiał nowe ;:333
Awatar użytkownika
FreGo

Post »

sadzonkiarbuzow pisze: Skąd zamawiałeś nasiona?Ewentualnie jak nie masz warunków mozesz pomyśleć o zakupie gotowych sadzonek:)
Aha, a ja myślałem, że one powinny być takie wysokie. :tan
No nie ma problemu na razie. Co do odmiany, to tak jak pisałem wcześniej, to jest NO NAME z Kauflandu, nie ja to kupiłem, to nawet nie wiem z jakiego kraju pochodzi plantacja. ;:185
A do mnie leci już "Janosik" oraz "Złoto Wolicy" i te na razie ( dziś powinny być u mnie już) będę dopiero siał, tylko nie wiem czy je moczyć, czy od razy wysiać? ;:124 Oczywiście wysieję za jakiś tydzień. :tan
Witam, jestem Adam.
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Moje Arbuzy rosną ;:3

Crimson Sweet, Janosik, Sacharnyj, Sugar Baby

Obrazek