Kawon ( arbuz ) - część 10
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 10
Ja w zeszłym roku siałem bezpośrednio do doniczek i wschody były bardzo dobre. W tym roku też tak zrobię, bo nie chce mi się bawić w podkiełkowywanie nasion. Macie jakiś fajny sposób na znaczniki/etykiety, aby oznaczyć doniczkę z sadzonką?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja ostatnio ciąłem obrzeża ogrodowe. ![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Takie zielone faliste?
Myślę nad butelkami z białego plastiku np. od mleka, bo napis byłby dobrze widoczny.
Myślę nad butelkami z białego plastiku np. od mleka, bo napis byłby dobrze widoczny.
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
--julian-- Wejdź na Alledrogo i wpisz w szukajke "tabliczki do opisu roślin" - szerokie i wąskie
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja tnę kubki duże po śmietanie/jogurcie, dobry pisak i jest git.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dokładnie te zielone faliste wykorzystałem. Troszkę gorzej się pisało po nich, bo markerem do płyt jakoś nie szło, więc pisałem zwykłym markerem grubym.--julian-- pisze:Takie zielone faliste?
-
- 200p
- Od: 14 lut 2018, o 09:15
Siałem do doniczek ok 400 roślin, wschody rzędu 95-97%. Bez podkiełkowywania czy coś...
-
- 10p - Początkujący
- Od: 26 mar 2019, o 09:48
Mam do Was jeszcze pytanie. W jakich temperaturach można zacząć bezpiecznie hartować arbuzy czy inne dyniowate? Na razie przeniosłem do 17 stopni i radzą sobie bdb, ale chciałbym je do miniszklarenki na dwór wynieść i nie wiem czy w nocy wystarczy 3-4 st. na plusie czy np minimum 10 albo więcej...Potem oczywiście się przyzwyczają...ale pierwszy tydzień kluczowy.
-
adamkaktus pisze:Mam do Was jeszcze pytanie. W jakich temperaturach można zacząć bezpiecznie hartować arbuzy czy inne dyniowate? Na razie przeniosłem do 17 stopni i radzą sobie bdb, ale chciałbym je do miniszklarenki na dwór wynieść i nie wiem czy w nocy wystarczy 3-4 st. na plusie czy np minimum 10 albo więcej...Potem oczywiście się przyzwyczają...ale pierwszy tydzień kluczowy.
Jak chcesz się cieszyć arbuzami w lecie to nie katuj ich temperaturami poniżej 5 stopni. Jak nie musisz to nie wynoś, te 17 st. to już hartowanie.
Wokan Po ile nasionek wyłożyłeś z każdej odmiany do Twej próby kiełkowania? U mnie dzisiaj ,po 12 dniach kiełek pokazały następne dwa Bingo. Z pięciu został jeszcze jeden. Jeszcze jeden z pięciu odm.Crimson Sweet też nie chce się wyklućwokan pisze:Moje próby kiełkowania. Może komuś się przyda do planowania siewów:
Wyłożenie na ligninę w mikroszklarence 1 kwietnia
Szklarenka trzymana obok routera internetowegobo tam najcieplej i stała temperatura ok. 28 st.
Podkładka | start kiełkowania | koniec kiełkowania
Rosario F1 | 03.04 | 04.04
Złoto Wolicy F1 | 03.04 | 04.04
Crimson Sweet | 03.04 | 03.04
Bingo sklep | nie ruszyły do 7 kwietnia
Bingo własny | 03.04 | 04.04
Asahi Miyako skleep | 03.04 | 05.04
Asahi Miyako własny | 03.04 | 03.04
Sugar Baby | 03.04 | 04.04
Ledi F1 | 05.04 | 07.04
AU Producer sklep | 03.04 | 03.04
AU Producer własny | 03.04 | 03.04
Janosik | 03.04 | 04.04
Alibaba | 03.04 | 03.04
Carolina Cross (2008) | nie ruszyły do 7 kwietnia
Carolina Cross (2017) | 04.04 | 04.04
Crimson Giant F1 | 03.04 | 04.04
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
-
Po 3 do 7 nasion w zależności od cenności i ilości materiału jakim dysponuję ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Bingo mi nie wzeszło w ogóle do dzisiaj wyłożone 1 kwietnia
Ale właśnie przed chwilą zauważyłem że puściły korzonki nasiona Caroliny Cross od BobejaGS z... 2008 roku - po 9 dniach - z owocu matki który ważył 124 funty
Ja osobiście podkiełkowuję żeby później nie grzebać nerwowo w doniczkach szukając tam życia, bo wschody się opóźniają![;:306 ;:306](./images/smiles/2smiech.gif)
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Bingo mi nie wzeszło w ogóle do dzisiaj wyłożone 1 kwietnia
Ale właśnie przed chwilą zauważyłem że puściły korzonki nasiona Caroliny Cross od BobejaGS z... 2008 roku - po 9 dniach - z owocu matki który ważył 124 funty
![;:3](./images/smiles/slonko2.gif)
Jak Ci z 1000 nie wzejdzie 15% to nic się nie stanie bo i tak na pewno siejesz więcej na wszelki wypadek. Ale jak jesteś maluczkim działkowcem i masz miejsce na dwa arbuziki, nie chcesz obstawiać wszystkich parapetów doniczkami i z dwóch posianych nasion akurat pechowo nie wzejdzie żadne, to masz w plecy z 10 dni bo trzeba powtarzać sianie. A tak wrzucam z 5-6 nasion na ligninę i posadzę do doniczek tylko te które puszczą korzonkikupniulaUK pisze:Siałem do doniczek ok 400 roślin, wschody rzędu 95-97%. Bez podkiełkowywania czy coś...
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Ja osobiście podkiełkowuję żeby później nie grzebać nerwowo w doniczkach szukając tam życia, bo wschody się opóźniają
![;:306 ;:306](./images/smiles/2smiech.gif)
wokan Ale siejesz już na poważnie ,czy tylko testujesz siłę kiełkowania nasion. Bo ja to tylko na próbę na razie. Wprawdzie przekładam do doniczek jak wykiełkują, ale za dużych nadziei z nimi nie wiążę. Tak konkretnie wszystkie, będę siała za 2-3 tygodnie.
-
To były próby kiełkowania. Do doniczek przełożyłem tylko Carolinki z uwagi na wartość nasion. Wysiałem wszystkie które miałem (całe 4 sztuki), gdyż nie sądziłem czy wzejdą po 11 latach. Wzeszły na razie dwa, więc muszę je jakoś zagospodarować. Prawdopodobnie pójdą do szczepienia.
Do produkcyjnego kiełkowania planuję kłaść nasiona 12 kwietnia. Normalnie dawałbym tydzień później, ale po szczepieniu roślina około tygodnia potrzebuje na dojście do siebie.
Do produkcyjnego kiełkowania planuję kłaść nasiona 12 kwietnia. Normalnie dawałbym tydzień później, ale po szczepieniu roślina około tygodnia potrzebuje na dojście do siebie.
Do wykiełkowania przeznaczyłem 5 nasion Złota Wolicy F1 z 9 które były w opakowaniu. 3 dni w wacikach na parapecie nie przyniosły żadnego efektu. Przełożyłem pudełko na ciepławy kaloryfer wieczorem a następnego dnia po południu miałem 4 pięknie kiełkujące nasiona (jedno pozostało i od tygodnia nie chce wykiełkować). wschody nierówne,ostatnie wychodzi z ziemi.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 26 mar 2019, o 09:48
Ok, rozumiem. Bedę musiał chyba poprzekładać je do papierowych doniczek z paletek bo ciasnawo a jeszcze do pola mają sporo czasu i z pewnością je zapełnią...wokan pisze:adamkaktus pisze:Mam do Was jeszcze pytanie. W jakich temperaturach można zacząć bezpiecznie hartować arbuzy czy inne dyniowate? Na razie przeniosłem do 17 stopni i radzą sobie bdb, ale chciałbym je do miniszklarenki na dwór wynieść i nie wiem czy w nocy wystarczy 3-4 st. na plusie czy np minimum 10 albo więcej...Potem oczywiście się przyzwyczają...ale pierwszy tydzień kluczowy.
Jak chcesz się cieszyć arbuzami w lecie to nie katuj ich temperaturami poniżej 5 stopni. Jak nie musisz to nie wynoś, te 17 st. to już hartowanie.
dawniej podobno na końskim oborniku sadzili i wtedy rośliny miału od spodu ciepło.