Lana i storczykowe towarzystwo.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Lucynko,ale pięknoty :shock: życzę sukcesów w uprawie :D
pozdr Dorota
Moje storczyki
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucyno- ;:63 gratuluje pieknych storczyków, zwłaszcza porywa mnie ta katlejka -
pewnie kolorem zaimponuje.I nie ważne ,na ile zbliżona będzie do markowej Catt.cinnabar.
Każda cieszyć będzie.

Opisz warunki dla Phal.kunstlerii jakie mu stwarzasz- postaram się coś dopowiedzieć, naprowadzić.
One faktycznie zadziwiają trwałością kwiatów,zmiennością i ....troszkę dąsaniem.
No cóż.....to już troszkę inny etep w kolekcjach,ciekawy i wymagający.

Powodzenia życzę i wiele radości dla oczu,satysfakcji z wyczynów -bo tak postrzegać trzeba uprawę parapetową tego co w naturze najlepiej wychodzi.

pozdrawiam JOVANKA
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Jovanko, miło mi, że zajrzałaś do mojego wątku. Cattleya ma intensywny czerwono-pomarańczowy kolorek, czego nie widać na zdjęciu. Natomiast Phal. kunstleri stoi sobie na południowym oknie, w dzień kiedy idę do pracy, z obawy o poparzenie ląduje na podłodze przed drzwi balkonowe, gdzie jest cieniowany tiulowym boczkiem zasłony. Kolejne pąki zaczynają mu sie rozwijać i rośnie listeczek, więc na razie chyba nie jest mu źle. Na parapecie stoi w grupie innych botanicznych sadzonek, gdzie z keramytu paruje woda, a wilgotnośc w nocy dochodzi do 70-80 %. W upalne dni staram się delikatnie zamgławiać destylowana wodą i tylko taką jest podlewany. Temperatura w dzień w zależności od pogody 23 stopnie do 27-28. Oczywiście cały czas uchylone okno.
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Lucynko,chyba masz rację muszę sobie taki prezent wybrać,na razie spotkałam Cattleya tylko w OBI ,ale były marne sztuki.Mam jeszcze pytanie o wilgotność ,piszesz że masz 70-80%,ja też mam tacki z kermazytem,ale u mnie to max 50-60% w dobrych porywach,zastanawiam się co można zrobić jeszcze żeby tę wilgotność zwiększyć, jeśli możesz to poradź.
Pozdrawiam :P
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renatko moje mieszkanie to tylko jeden pokój, a roślin gdzieś ok. 30 szt, w tym paprotka i skrzydłokwiat. One dodatkowo stważaja dobry klimat dla storczyków i kwiaty oczywiście stoją z braku miejsca obok siebie. Tworzenie takich grup także zwiękasza wilgotność. Stopień wilgotności o którym pisałam oczywiście występuje tyko w nocy. Dodatkowo mam w pokoju ogromne akwarim z rybkami, które nie ma pokrywy, więc woda swobodnie paruje.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Lucynko - moim zdaniem zapewniasz temu Phal. kunstleri doskonałe warunki :) A w sieci rzeczywiście mało na jego temat...
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziękuję Madziu, ja raczej niczego nie znalazłam na temat Phal. kunstleri.
Specjalnie dla Renatki zdjęcie nie pierwszych lotów, ale różnicę widać gołym okiem :lol:
Obrazek

Reszta wiadomości ;:37 wspomniane wcześniej rozkwitające Epidendrum
Obrazek

I na koniec Phalaenopsis zuma pixie, który kwitł jakiś czas temu, z nieobciętej łodyżki kwiatowej wypuścił następną i już ma pierszy pączek rozwinięty, a z boku idzie kolejny pęd :D
Obrazek
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne to Epidendrum :)
Garść linków do informacji o Phal. kunstleri ( pewnie większość znasz :) ): tutaj, tutaj, tutaj, tutaj. Niestety informacje hasłowe i szczątkowe - ale zawsze to coś :)
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziękuję Madziu, dobre i to, przynajmniej teraz wiem, gdzie występuje. Reszty niestety nie rozszyfruję, wstyd się przyznać, ale tutaj pokazują się braki językowe :oops: . Ale co tam, czego nie robi się dla storczyków, obcego języka też się można nauczyć !
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobry powód do nauki :) I jaka motywacja :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Lucunko - wystarczy zaznaczyć "tłumaczenie strony" i choć mało poprawne, wiele się można domyślić...
Zresztą takie najważniejsze info. spisałam Ci:
- nie tolerują bezpośredniego nasłonecznienia ( to sama wiesz)
- podlewanie raz w tygodniu (myślę, że i tak trzeba uwzględnić własne warunki)
- podłoże - kora o średniej granulacji, o stałej wilgotności, ale nie mokre
-wymaga nieco mniej światła niż inne storczyki

Lucynko, nie wydaje Ci się, że to warunki podobne trochę jak dla Paphiopedilum ? (Mogę się oczywiście mylić)
Fajnie, że pokazałaś porównanie wielkości obydwu storczyków - o to mi chodziło. Tak czułam, że to słodkie maleństwo :)

Pozdrawiam, Joanna
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu jestem bardzo ci zobowiązana. Co do Phal. kunstleri, przy zakupie powiedziano mi, że jest to roślinka dorosła, ale tak coś czuję, że nie powiedziała ostatniego słowa. Co do warunków uprawy, to prawie by się zgadzało, jeżeli weźmiemy pod uwagę tę ciepłolubną część Paphiopedilum i to, że te drugie lubią domieszkę wapnia w wodzie (dolanie małej ilości wody z kranu do destylowanej).
Asiu nie chcę wyjść na całkowitą ignorantkę, ale gdzie mam zaznaczyć to tłumaczenie strony. Klikałam prawym i lewym klawiszem myszy, ale takiej opcji nie znalazłam :oops: .
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko - jeśli wyszukujesz poprzez Google na wszystkich stronach ("szukaj w internecie" - a nie tylko w języku polskim), wtedy obok nagłówka znalezionej strony jest w nawiasie tekst "tłumaczenie strony". I jeśli na nim klikniesz wtedy wyświetli Ci się teks w języku polskim. Cóż, powiedzmy, że w języku polskopodobnym :) To dopiero początki automatycznych tłumaczy :) Ale można się sporo domyśleć :)
Pozdrawiam
Magda
LINKI
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”