Jabłoń choroby i szkodniki cz.2

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
lgrom
200p
200p
Od: 18 gru 2016, o 14:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Drzewo z jabłkami choruje

Post »

Parch jabłoni.
grapes
200p
200p
Od: 26 cze 2012, o 13:18

Jabłoń małe owoce opadają

Post »

Mam taki problem. Jabłonka ok 7 letnia, w tym roku pierwszy raz owocowała, taka odmiana późnoowocująca. Na wiosnę było sporo kwiatów i małych jabłuszek. Jedynie kilka zostało reszta wielkości wiśni zmarszczyła się i odpadła lub wisiała taka zmarszczona jak na fotkach (fotki sprzed 2 tyg) Jabłonka ma ok 3m wysokości średnica pnia ok 8cm.
Czy to normalne, może za mało wody a może jakas choroba? Dodam że na działce są mrówki i mszyce ale ona zawsze sobie jakoś radziła i nie była zbytnio przez nie atakowana. Rośnie silnie. Gleba piaszczysta.

Obrazek

Obrazek
MireX
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 lip 2020, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

lgrom pisze:Parch jabłoni.
Jakie kroki podjąć?
grzesio764
100p
100p
Od: 8 sie 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiosną przyszłego roku, teraz już za późno.
MireX
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ok, ale po kolei bo jestem zielony w temacie
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Re: Jabłoń: choroby, szkodniki cz.2

Post »

Grapes, jaka to odmiana ? Jabłoń pewnie na antonowce, rośnie silnie, zaczęła owocować, owocki się zawiązały - znaczy zapylacz jest. Jednak zrzuciła wszystkie zawiązki, i teraz tak naprawdę nie wiadomo dlaczego, przymrozek raczej ich nie zmroził. Moim zdaniem nie ma co panikowac, Zrzuciła, bo jeszcze nie jej pora. Dopiero w następnym sezonie prawdopodobnie będzie już pare jabłek.
Pozdrawiam! Gienia.
lgrom
200p
200p

Post »

MireX Ja właśnie u siebie zastanawiam się czy by nie opryskać sylitem. Nie wiem czy jest jeszcze sens. W sadach od wczesnej wiosny opryskują zapobiegawczo kaptanem przed spodziewanym deszczem oraz innym interwencyjnym po deszczach, jeśli nie był zabezpieczony.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mirex, Igrom, zarodniki parcha fruwają od momentu zakwitania do końca czerwca, teraz raczej nie maja sensu opryski, to jest sadek przydomowy a nie uprawa towarowa. Najważniejsze to nie dopuścić do zarażenia zawiązków, i to trzeba przypilnować już od fazy różowego paka. W momencie kwitnienia taki zabieg jest trwały przez około 6 dni, później gdy są już zawiazki chroni dłużej, jak deszcz nie zmyje to nawet 2 tyg.
Jesienia, gdy jeszcze są liście na jabłoni opryskac mocznikiem (5%), bardzo dokładnie, liście pod drzewem tez.
Ja pierwszy oprysk robię miedzianem, potem score, po jakimś czasie jak tylko zauważę jakaś plamkę to powtarzam, i to by było na tyle. Byle owoce były czyste a jak na liściu coś tam czasem wylezie to żadna tragedia, jabłka i gruszki mam dla siebie a nie na handel.
Pozdrawiam! Gienia.
lgrom
200p
200p

Post »

Dzięki u mnie najgorzej jest na podatnych typu gala, szampion. Na tych starszych odmianach nie ma zbytnio.
MireX
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki gienia1230
A tak w ogóle to widać co to za odmiana jabłka?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O nie! nie mam pojęcia :D
Pozdrawiam! Gienia.
grapes
200p
200p
Od: 26 cze 2012, o 13:18

Post »

gienia1230 pisze:Grapes, jaka to odmiana ? Jabłoń pewnie na antonowce, rośnie silnie, zaczęła owocować, owocki się zawiązały - znaczy zapylacz jest. Jednak zrzuciła wszystkie zawiązki, i teraz tak naprawdę nie wiadomo dlaczego, przymrozek raczej ich nie zmroził. Moim zdaniem nie ma co panikowac, Zrzuciła, bo jeszcze nie jej pora. Dopiero w następnym sezonie prawdopodobnie będzie już pare jabłek.
Beforest, mam nadzieję że w tym sezonie choć spróbuję. Ona już kwitła rok temu ale przymrozek zmroził kwiaty. W tym roku pierwsze jabłka ale to co się uchowało można policzyć na palcach jednej ręki i sa niewiele większe od piłeczek pingpongowych. A czy to nie jest brak wody, miejsce jest na górce i tam jest sucho, w tym roku trochę popadało. Ja sam podlewam ją mniej wiecej raz na tydzień może to za mało.
dedert
500p
500p
Od: 3 cze 2015, o 00:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co byście polecili na mączniaka gdy już się pojawił? Liście były zamszone białym nalotem, teraz obsychaja.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”