Dżdżownice kalifornijskie! hodowla i inne zagadnienia
Re: Dżdżownice kalifornijskie
Anutek, dzięki za odpowiedź. Masz rację. Wrzuciłam je do ziemi i żyją sobie zadowolone .
W mojej pryzmie kompostowej znakomicie się zadomowiły.W zeszłym roku jesienią wpuściłem 1000 a teraz przypuszczam,że jest ich co najmniej około 5000 . Bardzo lubią słomę,której grubą warstwą okryłem cały kopiec na zimę i najwięcej dżdżownic jest tam gdzie już przegniła.
Dokarmianie dżdżownic w kompostowniku
Witam
Mam kompostownik plastikowy 800 l. Założyłem go jesienią ub roku
Jest wypełniony 3/4 obiętości odpadami z kuchni, ogrodu i ziemią
W tym roku jest dość wilgotno wiec proces "przrobu " odbywa się OK
Wedkuje i często korzystam z drzownic. Są to ogrodowe egzemplarze
znalezione na moje posesji - wrzuciłem ich ok 250 -300 szt.
Chciał bym dodać dżdżownice kalifornijskie by lepiej przerabiały na humus
Ciekaw jestem czy ktoś ma kompost a w nim ogrodowe i kalifornijskie ?
Zamówiłem sobie ok 10 l nawozu króliczego - podobno jest super w takiej hodowli
Czy ktoś go stosował ?
Jeszcze jedna sprawa - nie chcę stosować chemicznych "przyspieszaczy"
do kompostownika ale mam zamiar zrobić coś innego .
Jest niedaleko mnie wysypisko śmieci i mają też bioutylizajce ( na pryzmach)
Ciekaw jestem czy dobrze było by dodać taki "szczep" by fermantacja była szybsza
a jednocześnie bym nie stracił dżdżownic ?
Pozdrawiam i czekam na informacje
T
Mam kompostownik plastikowy 800 l. Założyłem go jesienią ub roku
Jest wypełniony 3/4 obiętości odpadami z kuchni, ogrodu i ziemią
W tym roku jest dość wilgotno wiec proces "przrobu " odbywa się OK
Wedkuje i często korzystam z drzownic. Są to ogrodowe egzemplarze
znalezione na moje posesji - wrzuciłem ich ok 250 -300 szt.
Chciał bym dodać dżdżownice kalifornijskie by lepiej przerabiały na humus
Ciekaw jestem czy ktoś ma kompost a w nim ogrodowe i kalifornijskie ?
Zamówiłem sobie ok 10 l nawozu króliczego - podobno jest super w takiej hodowli
Czy ktoś go stosował ?
Jeszcze jedna sprawa - nie chcę stosować chemicznych "przyspieszaczy"
do kompostownika ale mam zamiar zrobić coś innego .
Jest niedaleko mnie wysypisko śmieci i mają też bioutylizajce ( na pryzmach)
Ciekaw jestem czy dobrze było by dodać taki "szczep" by fermantacja była szybsza
a jednocześnie bym nie stracił dżdżownic ?
Pozdrawiam i czekam na informacje
T
Re: Dokarmianie dżdżownic w kompostowniku
Fermentacja: beztlenowy rozkład cukrów
Gnicie - beztlenowy rozkład białek
Kompostowanie: tlenowy rozkład.
Odpadki kuchenne są same w sobie dobrym pożywieniem dla dżdżownic: gotowane ziemniaki, obierki i inne resztki roślinne.
Gnicie - beztlenowy rozkład białek
Kompostowanie: tlenowy rozkład.
Odpadki kuchenne są same w sobie dobrym pożywieniem dla dżdżownic: gotowane ziemniaki, obierki i inne resztki roślinne.
Re: Dokarmianie dżdżownic w kompostowniku
Witam
Dzięki za te parę słów
Czekam na konkretne informacje z życia wzięte.
T
Dzięki za te parę słów
Czekam na konkretne informacje z życia wzięte.
T
Zastanawiam się nad zakupem kalifornijek tylko proszę podpowiedzcie mi w dwóch kwestiach:
1. Mam na działce całą masę rodzimych dżdżownic - ściółkuję żywopłot i inne rośliny trawą i pod tą ściółką jest ich masa, a to tego są ogromne. Zastanawiam się czy będą w stanie razem żyć, czy się nie pokrzyżują i nie zaszkodzą sobie nawzajem.
2. Chciałabym je dać do kompostownika, ale też zastanawiam się czy nie wpuścić ich po prostu do ogrodu - właśnie pod tą ściółkę ze skoszonej trawy. Jak myślicie?Przeżyją w takich warunkach?
1. Mam na działce całą masę rodzimych dżdżownic - ściółkuję żywopłot i inne rośliny trawą i pod tą ściółką jest ich masa, a to tego są ogromne. Zastanawiam się czy będą w stanie razem żyć, czy się nie pokrzyżują i nie zaszkodzą sobie nawzajem.
2. Chciałabym je dać do kompostownika, ale też zastanawiam się czy nie wpuścić ich po prostu do ogrodu - właśnie pod tą ściółkę ze skoszonej trawy. Jak myślicie?Przeżyją w takich warunkach?
Dendrobeny - czerwone robaki - dżdżownica kalifornijska
WITAM
Mam spory dylemat i potrzebuję rady każdego.
Im więcej się grzebie w necie tym człowiek głupieje
Mam 800 l plastikowy kompostownik w którym składuje
odpady z ogrodu i czasami z kuchni. Działa od jesieni 2012
Wrzuciłem na wiosnę ok 200-250 drzownic znalezionych
na ulicy ( po deszczu) i w czasie prac w ogrodzie.
Chciał bym przyspieszyć produkcje humusu więc zastanawiałem się
nad dodanie do kompostownika dendrobeny , czerwonego robaka
lub dżdżownicę kalifornijską . Po za tym wędkuję i chciał bym mieć
dobre przynęty. Na zimę chcę założyć hodowlę w garażu w plastikowych
pojemnikach 60-70 litrowych - coś takiego jak widac na tych filmach
http://www.youtube.com/results?search_q ... wQRWyq2qWU
Niestety nie wiem który gatunek wybrać by się nie tylko dobrze rozmnażał
ale i produkował humus i płyn do kwitów ( na filmach wpspominają o tym - najniższy pojemnik z kranikiem)
Czym się one róznią od siebie - MOŻE KTOŚ ZNA SPRAWĘ
Prosze o linki i informacje
Pozdrawiam
T
Mam spory dylemat i potrzebuję rady każdego.
Im więcej się grzebie w necie tym człowiek głupieje
Mam 800 l plastikowy kompostownik w którym składuje
odpady z ogrodu i czasami z kuchni. Działa od jesieni 2012
Wrzuciłem na wiosnę ok 200-250 drzownic znalezionych
na ulicy ( po deszczu) i w czasie prac w ogrodzie.
Chciał bym przyspieszyć produkcje humusu więc zastanawiałem się
nad dodanie do kompostownika dendrobeny , czerwonego robaka
lub dżdżownicę kalifornijską . Po za tym wędkuję i chciał bym mieć
dobre przynęty. Na zimę chcę założyć hodowlę w garażu w plastikowych
pojemnikach 60-70 litrowych - coś takiego jak widac na tych filmach
http://www.youtube.com/results?search_q ... wQRWyq2qWU
Niestety nie wiem który gatunek wybrać by się nie tylko dobrze rozmnażał
ale i produkował humus i płyn do kwitów ( na filmach wpspominają o tym - najniższy pojemnik z kranikiem)
Czym się one róznią od siebie - MOŻE KTOŚ ZNA SPRAWĘ
Prosze o linki i informacje
Pozdrawiam
T
Ja swoje kalifornijki już mam wszędzie. Na początku jak kupiłam wpuściłam do kompostownika. Ale rozwożąc kompost przecież nie będę ich wyciągać, więc wylądowały to tu to tam, jak założyłam rabatę borówkową, to wszystko wyściółkowałam trawą i specjalnie przyniosłam z kompostownika kalifornijki. Zimę przeżyły rewelacyjnie, będą cały czas bezpośrednio pod ściółką, zimą przytargałam wiaderko do domu, ale to nie był wybitny pomysł, nie umiałam utrzymać wilgotności i z odpady się psuły, więc jak tylko w kwietniu zrobiło się ciepło poszły na nowe rabaty różane, które też ściółkuję trawą, populacja się zwiększa zamierzam je rozprzestrzenić masowo po całym ogrodzie, a ściółkowanie trawą uwielbiają!
Magda
Magda
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Dzięki za odpowiedź - o to mi właśnie chodzi
Tylko ciekawe co będzie jak się pokrzyżują z moimi wypasionymi Magdami.
Tylko ciekawe co będzie jak się pokrzyżują z moimi wypasionymi Magdami.
[quote="maciaszek"]Witam wszystkich .
Przyszłam po poradę.
Kupiłam na allegrooo dżdżownice kalifornijskie, 100 sztuk. Przybyły pocztą w małym pojemniku z ziemią i odpadami z jedzenia.
W slepie wędkarskim mogłaś kupić 100 za jakieś 15 zł. zależy to od wielkości-a tym samym od ilości koleżanek w pojemnikach. mnie też klika czasem zdechło na początku. masz tm coś nie tak.ale prawdopodobnie kupiłaś słabe lub długo gdziesz przechowywane. ja nie miałem wiaderka z dziurkami a trzymałem w domu, w mojej sypialni. z 400 zrobiło mi się do kwietnia ze parę tyś. w sklepach zoologicznych można nabć prasowany torf. z kostki za 9 zł zrobi ci się ok 10 litrów ziemi ogrodniczej. kostak torfu powoli będzie naciągać płynnym humusem, a i koleżanki dołem nie będą uciekać. pokrywka z góry zbyteczna,dźdźownice nie uciekają jak mają co wsuwać. a w domu coś zawsze znajdzies bez najmniejszego problemu (nadgnite jabłko,obierki,skórkę z banana itp.) w ogrodzie znajdziesz dopiero mnóstwo smakołyków dla swoich podopiecznych. ziemię z dźdźownicami trzeba raz na 2 tyg. przrucić,dla lepszego dotlenienia.można wtedy też skontrolować ich stan. nie dawaj za dużo odpadów bo i tak szybko ich nie przerobią. pogłowie widocznie zwiększy ci śię już na wiosnę-100 to bardzo mało.proponuję dokupić 2 lub 3* po 40 szt. w sklepie wędkarskim. zimia do wiaderka może być ogrodnicza ze sklepu ale zwykła. ja swoją hodowlę teraz trzymam w termokompostowniku. dopiero n w październiku bedę widział efekty ich pracy.
Przyszłam po poradę.
Kupiłam na allegrooo dżdżownice kalifornijskie, 100 sztuk. Przybyły pocztą w małym pojemniku z ziemią i odpadami z jedzenia.
W slepie wędkarskim mogłaś kupić 100 za jakieś 15 zł. zależy to od wielkości-a tym samym od ilości koleżanek w pojemnikach. mnie też klika czasem zdechło na początku. masz tm coś nie tak.ale prawdopodobnie kupiłaś słabe lub długo gdziesz przechowywane. ja nie miałem wiaderka z dziurkami a trzymałem w domu, w mojej sypialni. z 400 zrobiło mi się do kwietnia ze parę tyś. w sklepach zoologicznych można nabć prasowany torf. z kostki za 9 zł zrobi ci się ok 10 litrów ziemi ogrodniczej. kostak torfu powoli będzie naciągać płynnym humusem, a i koleżanki dołem nie będą uciekać. pokrywka z góry zbyteczna,dźdźownice nie uciekają jak mają co wsuwać. a w domu coś zawsze znajdzies bez najmniejszego problemu (nadgnite jabłko,obierki,skórkę z banana itp.) w ogrodzie znajdziesz dopiero mnóstwo smakołyków dla swoich podopiecznych. ziemię z dźdźownicami trzeba raz na 2 tyg. przrucić,dla lepszego dotlenienia.można wtedy też skontrolować ich stan. nie dawaj za dużo odpadów bo i tak szybko ich nie przerobią. pogłowie widocznie zwiększy ci śię już na wiosnę-100 to bardzo mało.proponuję dokupić 2 lub 3* po 40 szt. w sklepie wędkarskim. zimia do wiaderka może być ogrodnicza ze sklepu ale zwykła. ja swoją hodowlę teraz trzymam w termokompostowniku. dopiero n w październiku bedę widział efekty ich pracy.
" marsei123 Witam ;) Przeprowadzam pracę badawczą na temat : Wpływ dżdżownic kalifornijskich w glebie na rozwój roślin uprawnych na przykładzie pomidora czereśniowego. Potrzebuję umieścić sadzonki w doniczkach i wpuścić do ziemi dżdżownice. Może mógłby mi ktoś doradzić jakich wielkości doniczek powinnam użyć oraz ile dżdżownić do każdej:)"
na tym polegają eksperymenty. jakby każdy coś poradził to już niestety nie jest to samo.
trzeba posadzić conajmniej 4 szt. - 2 pomidorki z dźdźownicami,a 2 bez. biorąc pod uwagę,że korzenie pomidora będą się rozrastać, a dżdżownice jadają obumarłe, i się mnożą.
życzę powodzenia.
na tym polegają eksperymenty. jakby każdy coś poradził to już niestety nie jest to samo.
trzeba posadzić conajmniej 4 szt. - 2 pomidorki z dźdźownicami,a 2 bez. biorąc pod uwagę,że korzenie pomidora będą się rozrastać, a dżdżownice jadają obumarłe, i się mnożą.
życzę powodzenia.
Do kluska
w jak dużym kompostowniku ci dżdżownice przezimowały i jak je zabezpieczyłaś?
w jak dużym kompostowniku ci dżdżownice przezimowały i jak je zabezpieczyłaś?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 wrz 2013, o 19:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
U mnie w ogródku trzymam również dżdżownice w starym akwarium 1mx1m i z 50cm wysokości. Na zimę tak po pól metra liści dookoła + jakiś stary dywan i dają radę.
Pryzmy kompostowe mam 1mx2m + 1m wys i tam jestem spokojny , ze przeżyją.
Podobno w zimie dżdżownice zbierają się razem by się dogrzać.
--
ksysju
U mnie w ogródku trzymam również dżdżownice w starym akwarium 1mx1m i z 50cm wysokości. Na zimę tak po pól metra liści dookoła + jakiś stary dywan i dają radę.
Pryzmy kompostowe mam 1mx2m + 1m wys i tam jestem spokojny , ze przeżyją.
Podobno w zimie dżdżownice zbierają się razem by się dogrzać.
--
ksysju