Godecja wielkokwiatowa (Godetia grandiflora)
Re: Godecja wielkokwiatowa
Ciekawe, czym to jest spowodowane - kwestia nasion, ziemi, światła, mikroklimatu, jeszcze czegoś? Martwią mnie te doniesienia o kaprysach godecji, w przyszłym roku przeciwdziałam dla niej dużo miejsca w ogrodzie, o ile sprawdzą się zapewnienia z opakowania nasion "kwitnie całe lato".
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
U mnie godecja zagłuszyła nawet chwasty. ;-)
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam wrażenie, że jest to też wina nasion, bo kilka lat temu rosły w tym samym miejscu, co obecnie wysiane.
Chyba, że ziemia jest już w tym miejscu całkowicie wyjałowiona??? (wcześniej miałam tam posadzone "marcinki", ale przesadziłam je).
...ale one chyba nie są AŻ tak wymagające?
Poddawać się nie będę, w przyszłym roku poszukam im nowego lokum w ogródku
Chyba, że ziemia jest już w tym miejscu całkowicie wyjałowiona??? (wcześniej miałam tam posadzone "marcinki", ale przesadziłam je).
...ale one chyba nie są AŻ tak wymagające?
Poddawać się nie będę, w przyszłym roku poszukam im nowego lokum w ogródku
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
Chyba nie są, moje wyrosły na ziemi ogrodowej (czytaj: piach) bez domieszek.
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też obstawiam nasiona! Miałam już godecję tyle lat i kilka razy tak właśnie trafiałam.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
- paprotka882
- 500p
- Od: 13 sty 2012, o 12:26
Moja godecja w donicy w tym roku została zapomniana i nic z niej już nie zostało. Natomiast moja karłowa którą wysiałam przy siatce ogradzającej warzywniak urosła zupelnie normalnych rozmiarów, czyli żadna tam karłowa, uprzedzam jeśli ktoś taką kupuje, nic z tego, jest to normalna godecja. Tak się też nacięłam na fiołki zwieszające się z Ożarowa, wysiałam a brzydkie to takie się okazało:( a miała być piękna kaskada zółta, w ogóle nie przypomina kwiatów z zdjęcia. A o to moja godecja sama i z makami już przekwitłymi.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
A ja wczoraj miałem gwałtowną burzę i wszystkie kwiaty godecji mi wymłóciło jak cepem... Plus jest taki, że same godecje jeszcze stoją ? czego o wielu innych roślinach nie można powiedzieć...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
Współczuję oglądania ogrodu po ulewie, czy burzy... U mnie to częsty widok, niestety. Dlatego bez oporów tnę kwiaty do wazonu jak się zanosi na burzę. Godecja nadaje się na kwiat cięty, trzyma się kilka dni.
A poza tym mam ją po raz pierwszy, jestem zachwycona i na pewno zagości u mnie na stałe.
Uploaded with ImageShack.us
W tej mieszance są jeszcze białe z różowym środkiem. Czekam jeszcze na białą odmianę, którą siałam jakieś dwa tygodnie później
A poza tym mam ją po raz pierwszy, jestem zachwycona i na pewno zagości u mnie na stałe.
Uploaded with ImageShack.us
W tej mieszance są jeszcze białe z różowym środkiem. Czekam jeszcze na białą odmianę, którą siałam jakieś dwa tygodnie później
- marzenaruda
- 200p
- Od: 7 paź 2012, o 11:29
- marzenaruda
- 200p
- marzenaruda
- 200p
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
Wysiałam godecję całkiem niedawno w miejsce zlikwidowanych kwiatów dwuletnich. Ładnie wzeszła i rośnie jak na drożdżach! Cieszę się, że można na nią liczyć nawet w środku lata.
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Tak , piękne kwiaty , mam ją 1 raz i nie żałuję , nie można oderwać oczu od tych kwiatów.....różne kolory mają .....
Bożena