zobaczymy co z tego będzie, na razie bez zmianryska pisze:ładnie jej się liście rozwinęły.. ogólnie ładna roślinka i ma ładne duże listki:)
Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie
Re: Strelicja - tajniki uprawy
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja strelicja po ubiegłorocznej przygodzie z silnym i wysuszającym wiatrem - obecnie po zimie budzi się do życia i wypuszcza nowy liść. Czy u Was też tak jest ?
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Moja stoi jak zaklęta.
Ani nie kwitnie ani nie przyrasta.
Jestem nią coraz bardziej zniesmaczona
Ani nie kwitnie ani nie przyrasta.
Jestem nią coraz bardziej zniesmaczona
- asiaa
- 100p
- Od: 19 kwie 2010, o 17:50
A moja jakiś miesiąc temu puściła jeden liść, ale to pewnie dlatego że na wysokości jej liści postawiłam małe akwarium i dzięki temu roślina zyskała dodatkowe doświetlenie.
Asia
Moja strelicja kwitnie od października , około 12 kwiatów , liście też wypuszcza ale w styczniu będąc na Maderze ... tam to była gala strelicji w kolorach pomarańczowym , żółtym i białym . Rosną sobie prawie na każdym skwerku i koło domów , raj dla oczu A biała to bardzo wysokie krzewy
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
- teresat
- Od: 2 lip 2008, o 22:02
ninad, to musi być cudo z tyloma kwiatami. Masz jakieś foto?
Moja strelicja kwitnie a właściwie już przekwita.
Ma chyba 3 może 4 lata. U mnie jest 2 rok i kwitnie trzeci raz. Nabyłam ją jako ok. 25 cm sadzonkę.
Moja strelicja kwitnie a właściwie już przekwita.
Ma chyba 3 może 4 lata. U mnie jest 2 rok i kwitnie trzeci raz. Nabyłam ją jako ok. 25 cm sadzonkę.
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Wygląda jak dudek z mojego avatara patrzący przez okno tylko z dłuższą szyją
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Rzeczywiście - uderzające podobieństwo, he he.
Do Karo:
Ja myślę, że koniecznie musisz wymyślić "coś" dla swojej strelicji. Może przesadzić, dać nową ziemię, gdzieś indziej ustawić - na słońce (!), może zastosować jakiś odlotowy nawóz (nieładnie mówiąc: gnój lub tp.). Z tego co piszą powyżej dziewczyny: Teresat, Ninad i Izabela14 w trochę cieplejszych krajach a przecież i u nas rośnie to to i kwitnie prawie jak chwast. Można więc wnioskować, że: "słońce i większa wilgotność". Swoją drogą w czym one tam w tych ciepłych krajach rosną ? Moja po przygodzie rośnie też nie najgorzej.
Czekamy na zdjęcia !
Do Karo:
Ja myślę, że koniecznie musisz wymyślić "coś" dla swojej strelicji. Może przesadzić, dać nową ziemię, gdzieś indziej ustawić - na słońce (!), może zastosować jakiś odlotowy nawóz (nieładnie mówiąc: gnój lub tp.). Z tego co piszą powyżej dziewczyny: Teresat, Ninad i Izabela14 w trochę cieplejszych krajach a przecież i u nas rośnie to to i kwitnie prawie jak chwast. Można więc wnioskować, że: "słońce i większa wilgotność". Swoją drogą w czym one tam w tych ciepłych krajach rosną ? Moja po przygodzie rośnie też nie najgorzej.
Czekamy na zdjęcia !
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Janusz chyba masz rację,że to moja nieudolna opieka nad nią powoduje to,że nic się u mnie z nią nie dzieje.
Ani dobrego ani złego,po prostu pełna stagnacja,co mnie niesamowicie już irytuje .
Szczególnie jak patrzę na Wasze,młodsze ale dużo piękniejsze okazy. Na powietrze już jej nie wystawię,bo wraca do domy w okropnym stanie . Jej liście są brzydkie i poszarpane.
Za chwilkę ustawię ją na południowym oknie i zacznę nawozić jakimś dobrym,naturalnym śmierdzielem.
Zobaczymy co się wydarzy .
Mam nadzieje,że nie na moje zdjęcia czekasz doprawdy nie ma co pokazywać.
Nic się nie zmieniła od czasu ostatniego zdjęcia
Ani dobrego ani złego,po prostu pełna stagnacja,co mnie niesamowicie już irytuje .
Szczególnie jak patrzę na Wasze,młodsze ale dużo piękniejsze okazy. Na powietrze już jej nie wystawię,bo wraca do domy w okropnym stanie . Jej liście są brzydkie i poszarpane.
Za chwilkę ustawię ją na południowym oknie i zacznę nawozić jakimś dobrym,naturalnym śmierdzielem.
Zobaczymy co się wydarzy .
Mam nadzieje,że nie na moje zdjęcia czekasz doprawdy nie ma co pokazywać.
Nic się nie zmieniła od czasu ostatniego zdjęcia
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Nigdy się nią specjalnie nie interesowałem ale obiło mi się o uszy że wymaga dużo światła , a bez tego nie kwitnie .
Cześć Wam, jak tam Wasze strelicje? Moja niestety pomimo słońca jeszcze nie na nie zareagowała;/
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Po ostatniej wymianie zdań na forum,ustawiłam ją na parapecie południowego okna, na tacy z wiecznie mokrym keramzytem,zasiliłam jeden raz azofoską ,może ociupinke lepiej wygląda?zazieleniła się nieznacznie?
Teraz zasilam Blossom Booster i czekam...
Jest coraz więcej słońca więc powinnam odczuć wyraźną poprawę w jej wyglądzie ale nastąpi to zapewne najwcześniej w połowie lata...
Teraz zasilam Blossom Booster i czekam...
Jest coraz więcej słońca więc powinnam odczuć wyraźną poprawę w jej wyglądzie ale nastąpi to zapewne najwcześniej w połowie lata...
- max1232
- 500p
- Od: 30 sty 2010, o 21:53
Tak przeglądam ten wątek i chyba sam kupię strelicję:D:D