Kto zna tę odmianę róży?
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam!
chyba nie
dorasta do 1 m, jest bardzo zdrowa, prawie bez kolców, liście ciemna zieleń, błyszczące, lekko pachnie. Nie znam jej nazwy, ale bym się skłaniała do Ice Lady, może ktoś wie na pewno co to za róże
Mam jeszcze inne NN:
np. taka - rośnie zdrowo, ładnie pachnie, ale szybko przekwita, niestety
1.
albo ta - ładnie rośnie, niewysoka, lekko pachnie-
2.
a tu obie biała i żółta w pełnym rozkwicie, przy nich czerwona, której oczywiście nazwy nie znam ta czerwona też niewysoka, leciutko pachnie, ma wadę - plamistość liści - zapada co roku, ale i tak kwitnie
Następna NN rośnie średnio zadawalająco, ale kwiaty śliczne, pachnie, czasem zmarznie i odrasta
3.
też nie wiem jaka, kwiaty cynobrowe, pachnie ślicznie,liście matowe, kolczasta
4.
No i okrywowa kolczsta, śliczna, nie pachnie, kwitnie do mrozów
5.
To są stare róże, kupowane 15-10 lat wstecz, dobrze się trzymają, trochę szkoda, że nie mogę ich zidentyfikować
Proszę znawców o pomoc
Eugenia
Wydaje mi się, że też mam taką
chyba nie
dorasta do 1 m, jest bardzo zdrowa, prawie bez kolców, liście ciemna zieleń, błyszczące, lekko pachnie. Nie znam jej nazwy, ale bym się skłaniała do Ice Lady, może ktoś wie na pewno co to za róże
Mam jeszcze inne NN:
np. taka - rośnie zdrowo, ładnie pachnie, ale szybko przekwita, niestety
1.
albo ta - ładnie rośnie, niewysoka, lekko pachnie-
2.
a tu obie biała i żółta w pełnym rozkwicie, przy nich czerwona, której oczywiście nazwy nie znam ta czerwona też niewysoka, leciutko pachnie, ma wadę - plamistość liści - zapada co roku, ale i tak kwitnie
Następna NN rośnie średnio zadawalająco, ale kwiaty śliczne, pachnie, czasem zmarznie i odrasta
3.
też nie wiem jaka, kwiaty cynobrowe, pachnie ślicznie,liście matowe, kolczasta
4.
No i okrywowa kolczsta, śliczna, nie pachnie, kwitnie do mrozów
5.
To są stare róże, kupowane 15-10 lat wstecz, dobrze się trzymają, trochę szkoda, że nie mogę ich zidentyfikować
Proszę znawców o pomoc
Eugenia
-
- Od: 6 sie 2007, o 17:54
Jak prawie bez kolców to będzie jak mój 'Iceberg' ;)
Dawid
Na 100% "Casanova". Powinna mieć dość zwarty i wyprostowany pokrój. ;)
Kwiat łudząco podobny do Alexandra, ale liście matowe, więc może jego pochodna, czyli "Super Star" ale tutaj już taki pewny nie jestem. Super Star miałem dość dawno więc mogę dokładnie go nie pamiętać. Może ktoś jeszcze coś dopowie.
-
- 50p
- Od: 6 maja 2007, o 22:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
te półkoliste wycięcia to robota dzikich pszczół, miesierki różówki, która wykorzystuje liście w celach budowlanychmaria5 pisze: I jeszcze coś obgryza jej młodziutkie listki jak widać na zdjęciu
http://pl.wikipedia.org/wiki/Miesierka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... b7ed4dedcf
w zeszłym roku szczególnie upodobały sobie u mnie Nevadę, byłem ciekaw co tak wygryza liście i przyłapałem je na gorącym uczynku, dosłownie kilka ciachnięć i odlot z ładunkiem
liści starczy i dla pszczół i dla róży, wypada się tylko cieszyć, bo pszczółek nigdy za wiele
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Chodzi ofoto nr.1?Bo pominęłam tę Iceberg, czy Ice Lady. Nie jestem pewna, zapach, owszem, bardzo silny, ale wysokość jakieś do 130 cm i na jednej łodyżce jeden kwiat, sporadycznie dwa, co widać na pierwszym foto, a Westerland wydaje mi się bardziej krzaczasty?liska pisze:eus
3 i 4 zdjęcie westerland
Eugenia
Wydaje mi się że jednak się trochę różnią. Moja ma inny środek http://www.dekleineplantage.nl/plaatjes ... 00069.html Kolor mojej jest bardziej kremowy, nie różowy. To bardzo podobna róża. Być może jakiś mieszaniec