Groszek pachnący ( Lathyrus odoratus )wymagania,uprawa
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Groszek pachnący
O rany! Nie mam zamiaru namawiać Cię, Justysiu, na przechowywanie beczki z gnojówką w mieszkaniu .
Użyjesz tego nawozu, który uznasz za stosowny .
Użyjesz tego nawozu, który uznasz za stosowny .
- bonia244
- 1000p
- Od: 19 lis 2010, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Tak ładnie na dworze więc jutro zamierzam posiać groszek Myślicie że nic mu nie będzie?
Ja właśnie posiałam po jednym ziarenku do jajecznych skorupek Użyłam Vitahumu do kwiatów i warzyw (piszą "ziemia uniwersalna pH 6,5-7,5 polecana szczególnie do produkcji rozsad kwiatów i warzyw oraz do przesadzania roślin nie wymagających specjalnych warunków glebowych"). Podlałam, postawiłam na oknie.
Teraz czekam niecierpliwie aż wyściubią noski i urosną ociupinkę, po czym do ogródka z nimi
Czy tej ziemi mogę użyć do korytek (bo zdecydowałam się też od góry, z parapetu, tworzyć pachnącą ścianę), czy przydałoby się może coś wyjątkowego dla wyjątkowych kwiatków? Oczywiście Folorovit jest na stanie, a zapewne i już niedługo obornik granulowany ;:165
Teraz czekam niecierpliwie aż wyściubią noski i urosną ociupinkę, po czym do ogródka z nimi
Czy tej ziemi mogę użyć do korytek (bo zdecydowałam się też od góry, z parapetu, tworzyć pachnącą ścianę), czy przydałoby się może coś wyjątkowego dla wyjątkowych kwiatków? Oczywiście Folorovit jest na stanie, a zapewne i już niedługo obornik granulowany ;:165
regulamin
- bonia244
- 1000p
- Kontakt:
Ja chciałbym od razu do gruntu nie mam miejsca na parapetach i tak właśnie się zastanawiam czy nie będzie za wcześnie
-
Boniu, nic mu nie będzie - możesz śmiało siać. Zawsze siałam, jak tylko ziemia odmarzła, a teraz już robią to same .
Tzn. kilka krzaczków nie uszczykuję i tak się rozsieją, że jedyną moją pracą jest przerwać siewki, żeby nie miały za ciasno.
Justysiu , może być każde uniwersalne podłoże... ale najpierw na dno korytek (z otworami ), nasyp drenażu .
Nawożenie rozpocznij dopiero jak roślinki dobrze przyjmą się w ogródku, uważając żeby nie przedobrzyć.
Nadmiarem łatwo zaszkodzić .
Powodzenia
Tzn. kilka krzaczków nie uszczykuję i tak się rozsieją, że jedyną moją pracą jest przerwać siewki, żeby nie miały za ciasno.
Justysiu , może być każde uniwersalne podłoże... ale najpierw na dno korytek (z otworami ), nasyp drenażu .
Nawożenie rozpocznij dopiero jak roślinki dobrze przyjmą się w ogródku, uważając żeby nie przedobrzyć.
Nadmiarem łatwo zaszkodzić .
Powodzenia
Tak tak, mam w korytkach otwory - razem z tatą wierciliśmy w zeszłym roku dla tunbergi Kupię w markecie kamyczki i wysypię dno. Nie pamiętam, czy w lecie miałam właśnie tą samą ziemię, w każdym razie zauważyłam, ze "odbija" ona od korytka i szybko się zbija, nie przepuszczając wody
Aaa, i jeszcze jedno pytanko: czy w jajkach też powinny być dziurki...? Na chłopski rozum raczej nie, skoro później mają służyć jako naturalny nawóz
Aaa, i jeszcze jedno pytanko: czy w jajkach też powinny być dziurki...? Na chłopski rozum raczej nie, skoro później mają służyć jako naturalny nawóz
regulamin
- bonia244
- 1000p
- Kontakt:
Aniudzięki wielkie jutro zatem zabieram się za sianie
Czy jako drenaż do doniczek mogę zastosować keramzyt? Wczoraj wpadł mi w oko, nic innego nie widziałam
regulamin
-
- 50p
- Od: 26 mar 2011, o 18:31
Jak tam wasze groszki?
Ja wysiałam pare do małych torfowych doniczek na parapecie - mają już po kilka centymetrów i listki! wsadziłam im do towarzystwa patyki od szaszłyków ale na razie groszki nie chcą ich oplatać ....
Ja wysiałam pare do małych torfowych doniczek na parapecie - mają już po kilka centymetrów i listki! wsadziłam im do towarzystwa patyki od szaszłyków ale na razie groszki nie chcą ich oplatać ....
U mnie na razie nihil novi Ze skorupek nic się jeszcze nie wykluło. No właśnie, po ilu dniach powinno coś się pokazać?
Wczoraj wystawiłam też korytka na parapet na zewnątrz, a dziś taaaaaaaki śnieg u nas padał Co prawda przeraźliwie zimno nie jest, ale pewnie troszkę ta temperatura przystopuje kiełkowanie...
Wczoraj wystawiłam też korytka na parapet na zewnątrz, a dziś taaaaaaaki śnieg u nas padał Co prawda przeraźliwie zimno nie jest, ale pewnie troszkę ta temperatura przystopuje kiełkowanie...
regulamin
-
Keramzyt jak najbardziej wskazany, Justysiu, a na roślinki musisz cierpliwie poczekać ...
Dobrze myślisz, w wyższej temperaturze wzejdą szybciej .
Skorupki przy przesadzaniu i tak popękają, więc się nie martw o dziurki .
Lemurkiewicz - jak podrosną, nad drugą ew. trzecią parą liści właściwych , uszczknij czubek .
Rozkrzewią się i wytworzą tzw.wąsy, którymi przyczepią się do patyków.
Ps Zawsze mile widziane zdjęcia ...
Dobrze myślisz, w wyższej temperaturze wzejdą szybciej .
Skorupki przy przesadzaniu i tak popękają, więc się nie martw o dziurki .
Lemurkiewicz - jak podrosną, nad drugą ew. trzecią parą liści właściwych , uszczknij czubek .
Rozkrzewią się i wytworzą tzw.wąsy, którymi przyczepią się do patyków.
Ps Zawsze mile widziane zdjęcia ...
-
- 50p
- Od: 26 mar 2011, o 18:31
Aniu, dziękuję za radę tak zrobię! a potem udokumentuję te cuda na zdjęciach
na szczęście groszki szybko rosną
na szczęście groszki szybko rosną
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Ja w tym roku posieję wzdłuż ogrodzenia(przeszło 20m)