Hej Madziagos, tydzień temu przycięłam te powojniki i generalnie teraz zauważyłam, że mam problem z powojnikami Błękitny Anioł:( opisałam problem w chyba bardziej do tego dedykowanym wątku ("cięcie powojników") tutaj: viewtopic.php?t=11537&start=119
Jeśli byś miała czas i chęci może dałabyś znać co o tym myślisz?
Pnącza na ogrodzenie z siatki - jakie?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 maja 2023, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rośliny w małym ogródku zimozielone, odgrodzenie od sąsiada
Cześć! Proszę o porady, jakie rośliny nadają się do małego ogródka (w szeregowcu) do dwóch rabat po bokach - od ogrodzeń od sąsiadów, wymiary ok 80 cm szerokości na 5 m długości.
Nie chcę robić gęstego żywopłotu na kilka metrów, zależy mi na roślinkach zimozielonych, aby ich nie ciąć po zimie na wysokość ok. 1,6 m.
Nie chcę robić gęstego żywopłotu na kilka metrów, zależy mi na roślinkach zimozielonych, aby ich nie ciąć po zimie na wysokość ok. 1,6 m.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Rośliny w małym ogródku zimozielone, odgrodzenie od sąsiada
Na końcu tego zestawienia ,pod literką Ż znajdziesz tematy dot. żywopłotów - przeróżnych. Polecam do zapoznania się i wyboru najbardziej Ci odpowiadającego.
Ja ze swej strony polecam trzmielinę pnącą (Euonymus fortunei) np. "Emerald'n Gold", '' Emerald Gaiety'' lub 'Sunspot' czy zieloną "Radicans" Są niewymagające pięknie pokrywają siatkę i spełnią się w tak małym ogródeczku.
Niestety niemalże wszystkie krzewy wymagają choćby tylko korekcyjnego cięcia po zimie. Jeśli puścisz cokolwiek samopas - wszystko zarośnie nie tylko siatkę ale również ten skrawek ziemi jakim dysponujesz.
Ja ze swej strony polecam trzmielinę pnącą (Euonymus fortunei) np. "Emerald'n Gold", '' Emerald Gaiety'' lub 'Sunspot' czy zieloną "Radicans" Są niewymagające pięknie pokrywają siatkę i spełnią się w tak małym ogródeczku.
Niestety niemalże wszystkie krzewy wymagają choćby tylko korekcyjnego cięcia po zimie. Jeśli puścisz cokolwiek samopas - wszystko zarośnie nie tylko siatkę ale również ten skrawek ziemi jakim dysponujesz.
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pnącza na ogrodzenie z siatki - jakie?
Na takim spłachetku ziemi sadziłabym coś mega wąskiego. Cis Wojtek, gęsto sadzony. Jest dość drogi, ale nie przyrasta praktycznie na szerokość i jak to cis, można ciąć.
Pozdrawiam Lucyna