Ciemiernik(Helleborus) cz.1
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przeczytałam w którejś działkowej gazetce, że siewki ciemiernika należy zasadzić w doniczki, wkopać je ziemi na miejscu cienistym i tak pozostawić do następnego roku.Dostałam sieweczki, które miały po dwa listki, już wypuściły kolejny trzeci-ale doniczki są małe i zastanawiam się czy wysadzić je do grunty czy z zadołować z doniczkami. Jakie macie doświadczenie,co doradzacie...wysadzać czy zakopywać w doniczkach?.Nie wiem czemu mają służyć te doniczki - gdyż o zabieraniu ich na zimę z ogrodu nic nie słyszałam.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ciemiernik
Te siewki które chciałam mieć wsadzone u siebie wsadziłam do gruntu.
Pozostałe są przeznaczone na zbycie więc były przesadzone do większych doniczek i zadołowane.Chciałabym przypomnieć , że ciemierniki nie lubią przesadzania. Dobrze się czują w cienistyn ,wilgotnym miejscu( pod liściastymi krzewami ). Sadzić płytko.Posadzone zbyt głęboko nie kwitną.
OLA
Pozostałe są przeznaczone na zbycie więc były przesadzone do większych doniczek i zadołowane.Chciałabym przypomnieć , że ciemierniki nie lubią przesadzania. Dobrze się czują w cienistyn ,wilgotnym miejscu( pod liściastymi krzewami ). Sadzić płytko.Posadzone zbyt głęboko nie kwitną.
OLA
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Olu,dziękuję za informacje na temat sadzenia.A czy krzew, pod którym mogłyby rosnąć można zamienic na jabłoń-która zawładnęła na 2/3 ogrodu i w jej sąsiedztwie najlepiej rosną konwalie, które maja zamiar opanować cały ogród?
serdecznie pozdrawiam, judyta.
- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ciemiernik
Jolu masz super białego ciemiernika mój nie jest taki lużny.Liście rozkładają się na boki a w środku jest kępa siedzących , dość kródkoogonkowych kwiatów.Pąki pokazują sie już w listopadzie.Ale samych białych jest sporo odmian.Może jedną kępę białych zamienisz na różową?
wysyłam stan ciemiernika w styczniu (1 ,2 ) i w lutym (3,4)
OLA
wysyłam stan ciemiernika w styczniu (1 ,2 ) i w lutym (3,4)
OLA