Śnieżyczka, przebiśniegi (Galanthus nivalis)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Galanthus -przebiśnieg
Też dostałem od sąsiadki bardzo stare przebiśniegi ale nie wykopywała ich tylko wyrywała,mam nadzieję że się przyjmą bo miały bardzo liche korzenie A mam złe doświadczenie,bo trzy lata temu dostałem właśnie takie wyrwane przebiśniegi i w następnym roku nie wykiełkowały.
- Gosia1704
- 200p
- Od: 21 maja 2014, o 11:02
Ja mam przebiśniegi, takie kupione. I Flore pleno też - nawet wiem gdzie rośnie - przetrwał, ale nie zakwitł. Niestety jest na słonecznym miejscu - może dlatego? Podobno przebiśniegi nie lubią jak ziemia wokół nich się grzeje - tak wyczytałam, a on biedak na słońcu (w lecie). Te zwykłe przebiśniegi, to tylko podejrzewam, gdzie je sadziłam 3 lata temu (w cieniu), ale też mi nie kwitły - choć są. Ja z kolei się martwię, że to dlatego, że w koszyczkach i nie mogą się rozrastać. A może ich jest na razie za mało. Może czegoś nie dostają?, albo dostają za dużo?
W każdym razie nie chcą mnie cieszyć kwiatkami.
Może coś doradzicie?
No gdybym miała takie przebiśniegi jak Beata. Przy moich (porównuję do wielkości krokusa - to te pod drzewem jak mamuty). Moje raczej wyglądają jak ten smutny samotnik (tylko bez kwiatka).
W każdym razie nie chcą mnie cieszyć kwiatkami.
Może coś doradzicie?
No gdybym miała takie przebiśniegi jak Beata. Przy moich (porównuję do wielkości krokusa - to te pod drzewem jak mamuty). Moje raczej wyglądają jak ten smutny samotnik (tylko bez kwiatka).
-
-
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Ja zawsze im pozwalam zawiązywać nasiona. Jakoś nie zauważyłam osłabienia cebul.
Czy Wy zawsze usuwacie przekwitłe kwiatostany?
Czy Wy zawsze usuwacie przekwitłe kwiatostany?
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
Agnieszko, nigdy nie usuwam przekwitniętych kwiatostanów przebiśniegom. Zostawiam je w spokoju aż zasuszą się liście i wtedy usuwam suche liście. Mam dopiero 2,5 letnie doświadczenie ogródkowe ale przebiśniegów mam bardzo dużo Uwielbiam je
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
Re: Śnieżyczka, przebiśniegi (Galanthus nivalis)
Jak mają się Wasze przebiśniegi ?
....kolejna część serii "Mój szalony przebiśnieg"
15.11.2014
3.12.2015
24.11.2016
....kolejna część serii "Mój szalony przebiśnieg"
15.11.2014
3.12.2015
24.11.2016
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Ja też dziś się zdziwiłam podczas sprzątania liści, widać je było ok. 1cm nad ziemią.W latach ubiegłych tego nie było, przynajmniej nie zauważyłam, dopiero w styczniu były w takiej fazie.
- sawczenko
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje też już wyglądają z ziemi. Te zwyklaski, bo wielkokwiatowe są grzeczne. W tamtym roku też niektóre przetrwały do wiosny z widocznymi pąkami kwiatowymi
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
To zupełnie normalne, że już kiełkują. Moje tez są ciut ponad ziemią, czekają do przedwiośnia.