Kawa - pielęgnacja, brązowe liście oraz inne problemy w uprawie
Re: Uprawa Kawy
na razie bym jej nie ciął a jedynie przesadził ją w większą doniczkę i prawidłową ziemię gdyż ta w jakiej rośnie obecnie jest strasznie zasolona poprzez najprawdopodobniej podlewanie zwykłą wodą z kranu - poczytaj sobie tutaj
- markpm
- 200p
- Od: 10 lis 2007, o 15:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Bingo
Postaram się o większą doniczkę. Wszystkie rośliny podlewam kranówą, woda pitna w mojej okolicy pobierana jest z kopalni ZN-PB. Te pierwiastki występują w dolomitach kruszconośnych, czyli woda ma odczyn mocno zasadowy.
Piszesz, że
Czy odległość 1,5 metra od południowego okna można uznać za odpowiednią?
Postaram się o większą doniczkę. Wszystkie rośliny podlewam kranówą, woda pitna w mojej okolicy pobierana jest z kopalni ZN-PB. Te pierwiastki występują w dolomitach kruszconośnych, czyli woda ma odczyn mocno zasadowy.
Piszesz, że
Czy ziemia uniwersalna może być, czy odczyn ma być kwaśny? Czy można ją np lekko zakwasić nawozem do borówek?Ziemia powinna być zasobna, próchniczna i przepuszczalna(wskazany dobry drenaż).
Czy odległość 1,5 metra od południowego okna można uznać za odpowiednią?
Ogród: Coś z niczego
Kup sobie ziemię dla palm, kwaśny torf i perlit i zmieszaj wszystko 1:1:1, nawozu żadnego naradzie nie podawaj. Wodę do podlewania musisz przegotowywać i odstawić na minimum 12h by osiadł osad na dnie garnka wtedy można zlać w butelki np. 5 litrowe i taka woda nadaje się do podlewania. Odległość od okna będzie odpowiednia.
- markpm
- 200p
- Od: 10 lis 2007, o 15:17
- Kontakt:
Mieszanka już kupiona, jeszcze muszę wybrać ładną doniczkę. Zobaczymy, czy ruszy. Niestety odległość od południowego okna musi się zwiększyć do 3 metrów...
Ogród: Coś z niczego
Wcale jej to nie zaszkodzi o ile będzie miała dość światła dziennego.
-
- 200p
- Od: 3 cze 2010, o 15:28
Witam wszystkich. 2 dni temu wyczaiłam kawę na wyprzedaży w sklepie i od razu mi się spodobała więc ją kupiła. Przyznam się bez bicia, że nie miałam pojęcia o jej uprawie. Niestety po przyjściu do domu podlałam ją mocno kranówką... Po takim jednym razie może się jej coś stać? Teraz mam już przygotowaną wodę przegotowaną w butelce więc będzie odstana...
Mam jeszcze jeden problem z nią. Gdy ją kupiłam zauważyłam, że ma kilka listków częściowo brązowych. Po przeczytaniu tego wątku, podejrzewam, że jest to z przelania. Ale boję się szkodników... Umiejscowiłam ją wśród moich storczyków na wschodnim oknie i nie chce żeby jakieś szkodniki się na orchidee rzuciły.. Proszę o radę. Zamieszczam zdjęcia.
Przepraszam za jakość, ale fotki robione tel kom
Mam jeszcze jeden problem z nią. Gdy ją kupiłam zauważyłam, że ma kilka listków częściowo brązowych. Po przeczytaniu tego wątku, podejrzewam, że jest to z przelania. Ale boję się szkodników... Umiejscowiłam ją wśród moich storczyków na wschodnim oknie i nie chce żeby jakieś szkodniki się na orchidee rzuciły.. Proszę o radę. Zamieszczam zdjęcia.
Przepraszam za jakość, ale fotki robione tel kom
Fotki marnej jakości ale plamy są z pewnością od zbyt dużej wilgotności podłoża i jednocześnie zbyt suchego powietrza wokół niej. Szkodników nie widzę
-
- 200p
- Od: 3 cze 2010, o 15:28
aby podnieść wilgotnośc powietrza wystarczy ja spryskiwac czy jeszcze ustawic pojemnik z woda..?
zraszanie to jedno a drugi sposób to postawienie doniczki z podstawkiem na drugi dużo większym podstawku wypełnionym stale mokrym keramzytem.
-
- 50p
- Od: 14 wrz 2010, o 12:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kawa,plamy na liściach,zasychanie
Od jakiegoś czasu niektóre liście kawy zwijają się w trąbki i pojawiają się brązowe plamy. Czy ktoś mógłby mi coś doradzić?
Re: liście kawy zwijają się w trąbki i pojawiają się brązowe pla
Z tego co wiem drzewko kawowe nie lubi niskich temperatur, musi mieć ciepło i wilgotno, może tego mu brakuje?
A może używałaś nabłyszczacza do liści? Tego raczej też nie lubi ...
A może używałaś nabłyszczacza do liści? Tego raczej też nie lubi ...
Pozdrawiam,
Dorota i Moi Zieloni Przyjaciele
Dorota i Moi Zieloni Przyjaciele
-
- 50p
- Od: 14 wrz 2010, o 12:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: liście kawy zwijają się w trąbki i pojawiają się brązowe pla
Nie nabłyszczam, bo wyczytałam,że kawa tego nie lubi. Fakt ostatnio w pokoju mam 17 stopni, może dlatego. Dziś było trochę cieplej i lekko się wyprostowały.