Dracena - żółknięcie liści i inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kari skoro piszesz że przesadzałaś miesiąc temu to na opakowaniu ziemi powinno być napisane jakie ma pH ale ok jak masz prawidłową ziemie dla dracen to myk i szybkie przesadzonko - nie zaszkodzi jej, skoro ma niewielki system korzeniowy może dać jej by należało proporcjonalną do niego doniczkę tak by po włożeniu bryły korzeniowej w doniczkę uzupełnić po bokach nie więcej jak 2 cm ziemi. :wink:
x-C-j
---

Post »

Jeśli ją przesadzałaś to już drugi raz nie przesadzaj, zasil ją biohumusem w czystej postaci bez rozrabiania w wodzie i zacznij od przyszłego tygodnia normalne nawożenie. :wink:
Awatar użytkownika
polly
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 maja 2009, o 12:37

Post »

Czarodziej_ pisze:Jeśli ją przesadzałaś to już drugi raz nie przesadzaj, zasil ją biohumusem w czystej postaci bez rozrabiania w wodzie i zacznij od przyszłego tygodnia normalne nawożenie. :wink:
Ok, jakiś pomysł gdzie dostanę ten specyfik? Najbliżej mam do Castoramy, znajdę tam?
Pozdrawiam,
Iza
x-C-j
---

Post »

Biohumus to nawóz wyprodukowany przy współudziale dżdżownic kalifornijskich w każdej praktycznie kwiaciarni i centrum ogrodniczym go powinnaś dostać. :wink:
Awatar użytkownika
polly
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Czarodziej_ pisze:polly pierwsza z dracen pod nóż - nadaje się tylko na odmłodzenie, druga do przesadzenia i zwiększenia dawki nawozu zasilającego w sezonie wegetacji. :wink:
Czy po ścięciu czubka i włożeniu do wody, mam zostawić pniaka dracenki normalnie w doniczce i naciąć oczka? Czy wyrzucić? Ten mój pieniek nie jest zielony tylko taki lekko jakby zdrewniały :)
Pozdrawiam,
Iza
x-C-j
---

Post »

polly potnij zgodnie z zdjęciem, oberwij liście do gołego pnia oczywiście poza czubkiem (tam tylko od miejsca cięcia do niebieskiej linii oberwij liście) na reszcie pnia poobrywaj by był goły pień jak ten na dole, zachowując pion jak rosła dracena po pocięciu górę każdego pinka zalej dokładnie woskiem z świeczki i do wody do ukorzeniania tak jak czubek, pozostałość pinka przy systemie korzeniowym daj w lekko nasłonecznione miejsce i oszczędniej z wodą dopóki nie pokażą się na pinku pierwsze młode rozety liści. Pinek z systemem korzeniowym przesadź w nową ziemię i wyższą doniczkę taką normalną a nie misę. :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
polly
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Jejku, jaka odpowiedź przesycona wskazówkami!! Dzięki wielkie!
Jutro po pracy zacznę walczyć z nią!;:163

Jedno pytanko - co do ostatniego zdania; przesadzić od razu czy dopiero jak się pojawią młode?
Pozdrawiam,
Iza
x-C-j
---

Post »

Od razu po cięciu. :wink:
Awatar użytkownika
polly
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki wielkie.
Jutro zajmę się tym od razu po pracy, dziś nie mam ani biohumusa ani ziemi dla dracen... ;:91
Pozdrawiam,
Iza
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja roślinki muszę przesadzać hurtowo, więc nie pamiętam dokładnie historii tej dracenki, ani jej podłoża. Worek już na pewno dawno wylądował w śmieciach, bo kupuję podłoże średnio raz na tydzień... :oops:
Ale jak już rozgrzebałam ziemię, to mi się przypomniało co nieco. To była zwykła ziemia kwiatowa, którą sama zmieszałam z grubo-ziarnistym żwirem. Bryła jest naprawdę niewielka - wygląda wręcz, jakby dopiero co ktoś ukorzenił cały piniek.

Roślinka juz przesadzona. Może powinnam ją częściej rozpieszczać zraszaniem? :D

Dziękuję Ci serdecznie za wszystkie wskazówki!
x-C-j
---

Post »

Pozwól jej teraz się zakorzenić, zraszanie wystarczy do drugi dzień. :wink:
Awatar użytkownika
PoprostuAga20
50p
50p
Od: 23 kwie 2009, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Chorująca Dracena

Post »

Witam. Mam od pewnego czasu problem z Draceną. Pewności nie mam c czy to dokładnie jest Dracena ale tak mi się wydaje.
Od pewnego czasu usychają jej końcówki liści:
Obrazek
I tak w połowie co mnie najbardziej martwi bo reszta liścia jest zdrowa ale wkrótce odpada :cry:
Obrazek

Dracena stoi w dość wilgotnym kąciku koło telewizora i nawilżacza powietrza w pobliżu. Więc myślę że nie ma za sucho bo Skrzydłokwiat czuje się w tym miejscu znakomicie i ma cały czas wodę w podstawce. Może otoczenie jest za wilgotne?
x-C-j
---

Post »

Sprawdź bryłę korzeniową czy nie jest przerośnięta. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”