M@ti - owadożerki
- M@ti
- 100p
- Od: 10 lut 2009, o 11:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: M@ti - owadożerki
Czym siewki będą większe tym trudniej będzie je zabić, te glony i mchy są groźne jeśli zarosną roślinę w innym przypadku nie powinny szkodzić. W niedługim czasie powinnaś zobaczyć efekty dokarmiania. Jest to na prawdę widoczne u tak małych roślin.
- M@ti
- 100p
U ciebie jak zwykle niesamowitości, choć na hodowanie rosiczki miniaturki chyba bym się nie zdecydowała, one i tak małe są ;) Pięknie u ciebie kropelkują. Cały czas mam nadzieje, że u mnie też będą..
Moje kwiatki
Pozdrawiam Ewa
Pozdrawiam Ewa
- M@ti
- 100p
No tak miniaturki hoduje się tylko ze względów estetycznych, bo raczej nic poza ziemiórką czy owocówką nie złapią. Do tego w temperaturze powyżej 25 stopni wchodzą w stan spoczynku. Mam tylko 3 czy 4 gatunki miniaturek od trochę ponad pół roku i na razie jest to dla mnie nowość. A Twoje rosiczki powinny mieć już kropelki bo mają z tego co widziałem więcej niż po dwa liście.
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Fajne maluchy.
I mam takie pytanie. Gdzie kupujesz mech Sphagnum?
I mam takie pytanie. Gdzie kupujesz mech Sphagnum?
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- M@ti
- 100p
Torfowiec sam sobie hoduje. Kiedyś kupiłem trochę i od tego czasu namnażam sobie go w terrarium a obecnie także na dworze w mini torfowisku. Przez ostatnią deszczową pogodę bardzo ładnie zaczął się rozrastać w torfowisku. Teraz myślę o zakupie czerwonego torfowca, ale to tylko w celach estetycznych.
- kindziek
- 200p
- Od: 22 maja 2010, o 11:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jakie to jest śliczne.
''Ludzie są jak kwiaty, stworzeni do tego, aby się rozwijać'' - André Liége
Pozdrawiam, Kinga.
Moje kwiatuszki.
Pozdrawiam, Kinga.
Moje kwiatuszki.
- britvictango
- 200p
- Od: 3 cze 2010, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo ładne i zadbane okazy owadożerów. Chylę czoła
Ja posiadam jedynie kapturnicę która miała być S. purpurea a jest jakąś hybrydą (chyba S. purpurea v. Venosa) i zwykłego dzbanecznika na którym nie ma dzbanuszków
Ja posiadam jedynie kapturnicę która miała być S. purpurea a jest jakąś hybrydą (chyba S. purpurea v. Venosa) i zwykłego dzbanecznika na którym nie ma dzbanuszków
"Głupota też jest pewnym sposobem używania umysłu"
Ja na działce: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42184" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja na działce: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42184" onclick="window.open(this.href);return false;
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Zwiększ wilgotność i dzbanki się pojawią.
A możesz napisać jak? Czytałem na necie coś o tym, ale nic jednoznacznego.M@ti pisze:Torfowiec sam sobie hoduje. Kiedyś kupiłem trochę i od tego czasu namnażam sobie go w terrarium a obecnie także na dworze w mini torfowisku. Przez ostatnią deszczową pogodę bardzo ładnie zaczął się rozrastać w torfowisku. Teraz myślę o zakupie czerwonego torfowca, ale to tylko w celach estetycznych.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- M@ti
- 100p
S. purpurea ssp. Venosa jest podgatunkiem S. purpurea i jest równie ładna więc to żadna strata. Natomiast dzbanecznik potrzebuje odpowiednich warunków do dzbankowania. Napisz w jakich go trzymasz (wilgotność, oświetlenie, temperatura, podłoże) to postaram się coś doradzić.britvictango pisze:Bardzo ładne i zadbane okazy owadożerów. Chylę czoła
[/quote]Delete pisze:Zwiększ wilgotność i dzbanki się pojawią.
A możesz napisać jak? Czytałem na necie coś o tym, ale nic jednoznacznego.
Nie koniecznie musi być to wilgotność.
W terrarium mam ułożony torfowiec na wilgotnym keramzycie i tak sobie rośnie doświetlany razem z dzbanecznikami. Natomiast na zewnątrz ułożony jest na kwaśnym torfie, który też stale jest wilgotny. Na zewnątrz rośnie ładniejszy gęstszy, gdyż ma mocniejsze oświetlenie. Podstawą jest żeby był cały czas wilgotny, ale nie może być utopiony.
- daka
- 1000p
- Od: 10 lut 2010, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne te rosiczki,najpiękniejsza jest zdecydowanie ta ostatnia
- M@ti
- 100p
A tak się składa, że jest to chyba najpopularniejsza i najłatwiejsza w hodowli rosiczka. Ale rzeczywiście to zdjęcie także mi się podoba:)
- britvictango
- 200p
- Od: 3 cze 2010, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja tam specjalnych zabiegów przy swoim dzbaneczniku nie czynię - zimą stał na oknie wschodnim w mini szklarence i całkiem dobrze sobie radził dopóty, dopóki nie urósł. Musiałem go wyjąć ze szklarenki i wszystkie zawiązki dzbanków poschły. Teraz stoi na filtrze hydroponicznym a obok przelewa się woda z akwarium więc ma chyba dobrze bo zawiązki dzbanków na nowych liściach póki co nie zasychają.
Mam niestety ograniczone warunki mieszkaniowe, tym bardziej że po mieszkaniu zaczyna wędrować moja kochana córeczka
Mam niestety ograniczone warunki mieszkaniowe, tym bardziej że po mieszkaniu zaczyna wędrować moja kochana córeczka
"Głupota też jest pewnym sposobem używania umysłu"