Dracena - choroby, szkodniki i inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
malinka25
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 paź 2008, o 09:53

Dracena - nie wiem co się z nią dzieje pomocy :(

Post »

Cześć mam ogromne zmartwienie i liczę na waszą pomoc bo jak widzę jest tu dużo ludzi którzy znają się na kwiatach. Mam moją dracenę już od kilku lat i nigdy się z nią nic nie działo ale od jakiegoś czasu strasznie zółkną ,wysychają i opadają jej liście i nie wiem co się z nią dzieje bo na czubkach ładnie rośnie i ma młode liście ale strasznie usycha od dołu. Ciągle stoi w tym samym miejscu i ma te same warunki więc nie wiem co może to powodować. Bardzo was proszę o pomoc w tej sprawie ponieważ bardzo się do niej przywiązałam i niechce żeby uschła :( ( załanczam zdjęcia kwiatka i przepraszam za jakość i nieciekawe
tło.)
Obrazek Obrazek Obrazek
każdy dzień daje nam nowe szanse :)
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Malinko ja miałam podobnie z moją draceną i okazało się, że była za mało nawożona. Puszczała nowe listki, a stare (te od dołu) zrzucała, bo nie miała siły ich utrzymać. Wydaje mi się, że w przypadku Twojej dracenki może być to samo. Ale poczekaj, aż wypowie się ktoś bardziej zorientowany w tych tematach :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A jak z oświetleniem rośliny, czy ma dosyć światła?
Awatar użytkownika
malinka25
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Dracena

Post »

dziękuję bardzo za rady:) Podlewam ją odżywkami do roślin doniczkowych ale nie ma poprawy. A co do nasłonecznienia to ona ciągle stoi w tym samym miejscu może nie jest ona bardzo oświtlone ale wczesniej jej to nie przeszkadzało jednak może spróbuję przestawić ja w bardziej słoneczne.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Ja osobiście bym ją odmłodził i bardziej wygląda mi to na kordylinę niż na dracenę. :D
Awatar użytkownika
malinka25
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

kiedyś miała więcej liści ale od kąd zaczeły jej wypadać kilka na tydzień do wygląda trochę łyso :(
Awatar użytkownika
Graszka
1000p
1000p
Od: 1 gru 2007, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co się dzieje z ...

Post »

Dziś zobaczyłam a moja roślina ma takie brązowe suche liście po brzegach tą stroną był wykręcony do okna czyżby od zimnej szyby mu się to zrobiło?
Obrazek
Obrazek

Proszę podpowiedzcie co mogę zrobić by ratować roślinę, nie widzę żadnych robaczków.
Pozdrawiam, Grażyna
Moje rośliny i roślinki cz.1, cz.2
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p
Od: 21 paź 2008, o 14:17

Post »

to wygląda na moje oko na jakiegoś grzyba ale nie wiem niestety na jakiego. Może warto spryskać jakimś środkiem na grzyba?
x-C-j
---

Post »

Po pierwsze ma za sucho a po drugie to ślady przemrożenia ktoś musiał wietrzyć pokój i dostało się roślinie zimnym powietrzem, liście moim zdaniem do ścięcia. :D
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35

Post »

Wydaje mi się że ma za małą doniczkę, moja po przesadzeniu przestała gubić liście :) i teraz tak wyglądaObrazek
Awatar użytkownika
Graszka
1000p
1000p
Od: 1 gru 2007, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ten ktoś kto wietrzył mieszkanie to na pewno ja. Zimą wietrzę dwa razy dziennie tak po pięć minut ale w te mrozy to i to było za długo jak widać. Zimne powietrze spływało bezpośrednio na nią te liście w te suche plamy są tylko od okna od wewnątrz mieszkania są ładne.

Czarodzieju dziękuję za pomoc.

Mam jeszcze jedno pytanie, czy ta roślina lubi dużo wody :?:
Pozdrawiam, Grażyna
Moje rośliny i roślinki cz.1, cz.2
x-C-j
---

Post »

Wystarczy jej podlewanie co 5-6 dni jak powierzchniowo przeschnie ziemia na głębokość ok 4 cm, taką dawką wody by pojawiła się na podstawku. O dracenach poczytaj sobie tutaj :D
Awatar użytkownika
Margarita.vip
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 sty 2009, o 23:06

Post »

Ja też mam problem z draceną - mam ją chyba ze 2 tygodnie, może 3. Zauważyłam, że zaczynają jej żółknąć czubki liści...Czy to efekt zbyt suchego powietrza??? W pokoju, w którym stoi temperatura dochodzi do 20 stopni. Dziś przeniosłam ją do sypialni - tam jest zwykle o 5 stopni chłodniej. Zraszam ją codziennie i stoi w podstawce z mokrym keramzytem. Jeszcze jej nie nawoziłam - bo zaraz po kupieniu przesadziłam ją do nowej ziemi Co zrobić, żeby czubki lisci przestały jej usychać?.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”