Dracena - choroby, szkodniki i inne problemy w uprawie
Dracena - nie wiem co się z nią dzieje pomocy :(
Cześć mam ogromne zmartwienie i liczę na waszą pomoc bo jak widzę jest tu dużo ludzi którzy znają się na kwiatach. Mam moją dracenę już od kilku lat i nigdy się z nią nic nie działo ale od jakiegoś czasu strasznie zółkną ,wysychają i opadają jej liście i nie wiem co się z nią dzieje bo na czubkach ładnie rośnie i ma młode liście ale strasznie usycha od dołu. Ciągle stoi w tym samym miejscu i ma te same warunki więc nie wiem co może to powodować. Bardzo was proszę o pomoc w tej sprawie ponieważ bardzo się do niej przywiązałam i niechce żeby uschła ( załanczam zdjęcia kwiatka i przepraszam za jakość i nieciekawe
tło.)
tło.)
każdy dzień daje nam nowe szanse
- treissi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2008, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Malinko ja miałam podobnie z moją draceną i okazało się, że była za mało nawożona. Puszczała nowe listki, a stare (te od dołu) zrzucała, bo nie miała siły ich utrzymać. Wydaje mi się, że w przypadku Twojej dracenki może być to samo. Ale poczekaj, aż wypowie się ktoś bardziej zorientowany w tych tematach
Dracena
dziękuję bardzo za rady:) Podlewam ją odżywkami do roślin doniczkowych ale nie ma poprawy. A co do nasłonecznienia to ona ciągle stoi w tym samym miejscu może nie jest ona bardzo oświtlone ale wczesniej jej to nie przeszkadzało jednak może spróbuję przestawić ja w bardziej słoneczne.
każdy dzień daje nam nowe szanse
- Graszka
- 1000p
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co się dzieje z ...
- Graszka
- 1000p
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ten ktoś kto wietrzył mieszkanie to na pewno ja. Zimą wietrzę dwa razy dziennie tak po pięć minut ale w te mrozy to i to było za długo jak widać. Zimne powietrze spływało bezpośrednio na nią te liście w te suche plamy są tylko od okna od wewnątrz mieszkania są ładne.
Czarodzieju dziękuję za pomoc.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy ta roślina lubi dużo wody
Czarodzieju dziękuję za pomoc.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy ta roślina lubi dużo wody
- Margarita.vip
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 sty 2009, o 23:06
Ja też mam problem z draceną - mam ją chyba ze 2 tygodnie, może 3. Zauważyłam, że zaczynają jej żółknąć czubki liści...Czy to efekt zbyt suchego powietrza??? W pokoju, w którym stoi temperatura dochodzi do 20 stopni. Dziś przeniosłam ją do sypialni - tam jest zwykle o 5 stopni chłodniej. Zraszam ją codziennie i stoi w podstawce z mokrym keramzytem. Jeszcze jej nie nawoziłam - bo zaraz po kupieniu przesadziłam ją do nowej ziemi Co zrobić, żeby czubki lisci przestały jej usychać?.