Urwij i zobacz. Zwykły zmrożony jarmuż też wygląda nieciekawie. A jak rozmarznie jest ok.borowa pisze:Mam w ogrodzie Nero di Toscana do tej pory, choć sporo go zjedliśmy przed zimą - jest bardzo dobry na chipsy - moje dzieci bardzo takie lubią. Jako duszony tez dobry ale ma intensywny zapach, i taki jakby jest gumowy - to mi troche przeszkadza. Nie robiłam zwykłego karbowanego w ten sposób (wysiany w sierpniu - zdążyły jedynie listki wyrosnąć do sałatek), nie mam więc porównania ale myślę, że karbowany bardziej by mi smakował.
Powiedzcie mi proszę, teraz jarmuż Nero di Toscana jest zmrożony w ogrodzie, liście opadnięte - czy będzie on się nadawać do kuchni?
Powiem szczerze, że wybrałam tę odmianę do wysiewu z racji tego, że do lutego może być wykorzystywany prosto z ogrodu. Ale mam wątpliwości...Do sałatki taki sflaczały to chyba niezbyt...
Jarmuż
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jarmuż
- borowa
- 200p
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak się też już przymierzałam by go jednak spróbować, a nie spisywać na kompostownik.
Nero di Toscana znałam jedynie jako jarmuż, zastosowanie tez ma takie. Ale zapach na pewno kapuściany!
I bardzo nęci mączlika.
Nero di Toscana znałam jedynie jako jarmuż, zastosowanie tez ma takie. Ale zapach na pewno kapuściany!
I bardzo nęci mączlika.
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
Można kupić nasiona Nero di Toscana z polskiej firmy Lobelia, sklep np. http://centrumzielonyogrodnik.pl/nasion ... 97,pl.html
A jarmuż to właśnie kapusta liściasta jest, w odróżnieniu od głowiastej.
A jarmuż to właśnie kapusta liściasta jest, w odróżnieniu od głowiastej.
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Podoba mi sie ten Buttonhole A ten poskręcany fajnie by w sałatkach wyglądał
W tym zezonie też bedziesz je sadzila?
yummyyummy pisze:Amanita, podaj proszę jeśli pamiętasz link do sklepu UK (może być na PW), szukam po nazwach i niestety nic nie mogę znaleźć ;)
W Polsce ewentualnie Scarlet jest z tych co podałaś.
Kupowałam tu:
http://www.dtbrownseeds.co.uk/Vegetable ... Seeds.html
http://www.dtbrownseeds.co.uk/Vegetable ... Seeds.html
i ten z USA:
http://www.rareseeds.com/ornamental-fringed-mix-/
Przy niektórych jest napisane, ze są zarówno ozdobne jak i jadalne. Przypomina to kapustę ozobną, która jest jadalna, ale nie smaczna.
-- 21 sty 2016, o 13:37 --
Jeśli zające nie wyżarły, to dalej je mam w gruncie Będę czekała aż zakwitną.PaulaPola pisze:Podoba mi sie ten Buttonhole A ten poskręcany fajnie by w sałatkach wyglądał
- borowa
- 200p
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
Dokładnie Aria, jarmuż to kapusta liściasta po prostu.
Ja nasiona kupiłam w zwykłym sklepie ogrodniczym.
Ja nasiona kupiłam w zwykłym sklepie ogrodniczym.
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Z waszej dyskusji wyciągnęłam wniosek że: mamy kapusty głowiaste i kapusty liściaste, kapusty liściaste to wszelkie jarmuże, czy tak??? I każdy jarmuż jest kapustą?
Kapusta i jarmuż ze względu na podobieństwa należą do tej samej rodziny kapustowatych. Również zaliczamy do tej grupy brukselkę, brokuł, kalafior, kalarepę i wszelkie kapusty(głowiasta biała i czerwona, chińska, pekińska, włoska).Każdą rodzinę cechuje podobny skład i budowa roślin, oraz podobne wymagania pod względem uprawy . Warto wiedzieć ,że również do rodziny kapustowatych należą rzodkiewka, rzepa, rzodkiew i brukiew. Jest to istotne przy planowaniu płodozmianu.
Każdy jarmuż jest kapustą liściową, to polska nazwa, jest jeszcze jedna ciekawa odmiana tzw. kapusta portugalska czyli kapusta warzywna pastewna, też jest jadalna, ma małe wymagania.
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Ario, bardzo interesujące i nowe dla mnie rzeczy prawisz no to sobie poguglowałam i http://abcnatury.pl/niedoceniana-kapust ... -pastewna/
tylko gdzie nasiona takiej kapusty dostać?
-- 21 sty 2016, o 19:24 --
Pakowane po 0,5 kg, trochę przy dużo jak na moje możliwości przerobowe
tylko gdzie nasiona takiej kapusty dostać?
-- 21 sty 2016, o 19:24 --
Pakowane po 0,5 kg, trochę przy dużo jak na moje możliwości przerobowe
Jarmuż, ten klasyczny, karbowany, w trzech odmianach sadzę od kilku lat. Na grządkach jest ,,do zerwania" przez cały rok
Kapustę liściastą Nero di Toscana sadziłam raz, bez powtórki.
Kapustę liściastą Nero di Toscana sadziłam raz, bez powtórki.
Kasia
aria pisze:kapusta portugalska czyli kapusta warzywna pastewna, też jest jadalna, ma małe wymagania.
Znam tę kapustę . W latach 70 tych chłopi uprawiali ją głównie dla kóz i owiec ,również dla innych zwierząt. Uprawa była pracochłonna i z czasem straciła na popularności. Sama pomagałam kiedyś przy wycinaniu takiej kapusty. Siekierkami się ją wycinało. Nie kojarzę jaka była w smaku, chyba się nie skusiłam na skosztowanie . Przypuszczam, że gdyby smakowała, to by się zachowała do dziś w ogrodach, jak kapusta głowiasta czy jarmuż. Chociaż jarmuż też nie jest zbyt popularny.zielonajagoda pisze:Ario, bardzo interesujące i nowe dla mnie rzeczy prawisz no to sobie poguglowałam i http://abcnatury.pl/niedoceniana-kapust ... -pastewna/
Nasiona kapusty warzywnej można kupić w niemieckich marketach budowlanych, podobnie żółtą marchew pastewną, są tanie i w małych opakowaniach.
Mnie nie zniechęca dopisek ' pastewna' bo to bardzo stare odmiany, łatwe w uprawie.
Mnie nie zniechęca dopisek ' pastewna' bo to bardzo stare odmiany, łatwe w uprawie.